Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hornviol och Fredskalla

Månadens Blomma i oktober - Hornviol och Fredskalla

Såhär på höstkanten är det underbart för att det fortfarande finns blommande växter i trädgården. Men har man inget som blommar utomhus rekommenderar vi månadens blomma, den härdiga hornviolen 'Endurio'.

Med flammande gula och sobert violetta blommor kan du pryda entré och uteplats för att njuta av blomning ända fram tills den första snön faller och ännu lite längre.

Inomhus vill vi gärna ha något frodigt, lättskött och lättplacerat. Fredskallan med sina viftande, vita och sirliga vimplar har en bladform som mjukar upp och ger liv åt en miljö. Låt växten påminna om en fredlig och mysig höst hemma.

Hornviol
Viola cornuta 'Endurio' är violen med lite mindre blomma, som en minipensé.

En växt som snabbt fyller ut en yta med sin tätt förgrenade karaktär. Den rika blomningen pågår till sent på hösten, även när det börjar bli mörkare om dagarna. Den tål till och med lätt snöfall. Där vintern är mild kan den övervintra och börja blomma igen under tidig vår.

Hornviolen är väl värd att pröva även uppåt landet. Den passar bra i korgar, krukor, amplar och lådor eftersom den gärna väller över en kant och bildar en stor fyllig form.

Det går bra att plantera den i en rabatt som kantväxt. Den blir ungefär 30 cm hög. Växten behåller sitt täta och fina växtsätt oavsett temperatur och ljusförhållande.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Hornviolen härstammar från Spaniens bergområden. Färgerna varierar i nyanser av gult och violett och är oftast härligt mättade.

Fredskalla
Fredskallan, Spathiphyllum, härstammar från Central- och Sydamerika där den växer som sumpväxt i stora tuvor under regnskogsvegetationen. Den har blanka utåtsträvande blad i mörkgrön nyans. De vita blomkolvarna, insvepta i ett vitt högblad, sitter i toppen på en stängel.

Fredskallan är lättskött och passar mycket bra i samplanteringar med andra växter. Eftersom det är en växt som kommer från en sumpig och varm regnskogsmiljö trivs den bäst i temperaturer över 18 grader och med regelbunden vattning och dusch.

Skydda den mot direkt sol och drag. Den blommar rikligare ju ljusare den står, fönster i öst är idealiskt. Växten minskar halten av skadliga ämnen i luften, såsom aceton och bensen.

Fredskallan finns i handeln hela året men har som regel en viloperiod under vintern då den inte kräver lika mycket vatten och inte någon näring.

Läs mer:
Skötseltips, Hornviol och Fredskalla
Inspiration i oktober


Hornviol, Viola cornuta 'Endurio'


Hornviol, Viola cornuta 'Endurio'


Fredskalla, Spathiphyllum


Fredskalla, Spathiphyllum
Foto: Blomsterfrämjandet

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB