Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Inspiration i oktober

Hösten är ett faktum och nu är det nog många som börjar sköta om hemmets alla vrår. De vackra klara höstdagarna spenderar vi helst ute men när regn och rusk viner runt knuten vill man bara mysa inomhus. Höstens färger går mycket i violett och vinrött, både då det gäller kläder och inredningsdetaljer.

Från Blomsterfrämjandet

De grå och svarta nyanserna ligger kvar även denna höst, ofta i kombination med en starkare färg som blågrön, lime och violett. Dova nyanser med mycket svart i känns tilltalande som bas och som för att balansera sommarens ljushet. Vi vill landa och bottna med dessa nyanser och sedan lägga till klara och mättade färger. Det bruna känns aktuellt liksom det svarta, men inte i den grafiska kombinationen med vitt utan snarare tillsammans med färg och mönster. Art deco-tendenser syns här och var med vågade texturkontraster och likaså en mjukt romantisk stil där runda former, "smutsiga" pasteller och en lättare/nättare möbelstil efterfrågas.

Något att tänka på är hur vi i trädgårdssammanhang just nu jobbar mycket med fokus på att skapa rum och rumskänsla för en mer intim och omfamnande miljö medan vi inomhus nästan uteslutande eftersträvar öppna planlösningar med så öppen och fri sikt som möjligt.

Något de flesta värdesätter så här års är att fräscha upp inomhus med nya växter och blommor. Det kan förändra hela känslan i ett rum. I år får det gärna vara frodigt grönt med en kombination av vackra bladväxter, exempelvis ormbunkar och fredskallor. Samplanterade kan de gröna växterna sätta en unik prägel på en miljö, men det vill till att man tänker igenom valet av växter. Variera höjd, storlek, bladform och färgnyans och du får en otroligt spännande plantering. Krukan bör vara väldränerad med lecakulor och stå på ett fat som samlar upp överflödigt vatten. Jorden bör inte nå ända upp till krukkanten då vattnet rinner åt sidorna och över kanten när man vattnar. Växter som är planterade direkt i en ytterkruka utan hål i botten riskerar att drunkna i stillastående vatten och sur jord. Det är bättre att ha en väldränerad innerkruka i en ytterkruka. Stick fingret en bra bit ner i jorden för att känna om den är fuktig eller om det är dags att vattna. De flesta växter mår bra av att duschas flera gånger i veckan, speciellt när vi höjer temperaturen inomhus och luften blir torr.

Läs mer:
Månadens Blomma i oktober - Hornviol och Fredskalla
Skötseltips, Hornviol och Fredskalla


Hornviol, Viola cornuta 'Endurio'


Hornviol, Viola cornuta 'Endurio'


Fredskalla, Spathiphyllum


Fredskalla, Spathiphyllum
Foto: Blomsterfrämjandet

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB