Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hemträdgården 1

Mögel i marken försvårar odling

Potatisbladmögel – ett ökande hot

Potatisbladmögel, orsakat av svampen Phytophthora infestans, har varit ett gissel för potatisodlare i Europa alltsedan 1840-talet. Under lång tid fanns bara en variant av svampen här, men för ett tjugotal år sedan introducerades en ny typ i Norden. Med dessa två former sida vid sida på samma fält kan svampen nu "para sig", vilket leder till allt större genetisk variation. Detta ökar anpassningsförmågan och risken för att resistens mot bekämpningsmedel utvecklas. Snabbt kan svampen också bryta ned resistensen i nya potatissorter.

Oosporer: Långlivad smitta i marken

En särskilt oroande utveckling är att motståndskraftiga så kallade oosporer nu bildas. Oosporerna kan övervintra i marken och överleva vintern i flera år, vilket gör det möjligt för smittan att infektera potatisknölar redan när de sätts ut på våren. Tidigare spreds svampen enbart via sättpotatis och smittan kunde oftast begränsas genom att bara använda friskt utsäde. Nu när svampen finns kvar i själva myllan blir bekämpningen desto svårare.

Förebyggande åtgärder för odlare

Problemen med potatisbladmögel – och brunröta, som sjukdomen kallas när angreppet når knölarna – är stora både för ekologiska och konventionella odlare. Skörden riskerar kraftigt försämrad kvalitet och det blir svårare att skydda påverkat markområde mot nya utbrott kommande år. För att minska risken rekommenderas att man väljer motståndskraftiga sorter, som till exempel ’Appell’ eller ’Escort’, samt att hålla minst tre år mellan potatisgrödorna på samma plats. Det är också mycket viktigt att omedelbart ta bort och destruera angripen blast om man observerar bladmögel, så att jordsmittan och bildningen av nya oosporer minimeras fullt ut. Låt aldrig blasten stå kvar obehandlad i fältet – annars ökar risken för kvalitetsproblem och framtida jordsmitta markant.

Mer läsning och praktiska råd

Läs gärna mer om aktuella odlingstips och hur man kan värna om en friskare trädgård i artiklarna Hemträdgården 5 och Hemträdgården 6.

Bilder och illustrationer som visar hur bladmögel ser ut på bladen och marken hjälper odlare att snabbt identifiera angrepp:


Källa: Notiser från SLU 5-2001, samt Kort och Gott från Hemträdgården 1 – 2002

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB