Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hemträdgården 5

Jordbakterier hjälper mykorrhizasvamparna

Vissa bakterier i jorden kan spela en avgörande roll för att hjälpa mykorrhizasvampar att etablera samarbete med odlade växter. Utöver att förstärka detta samarbete har bakterierna också visat sig hämma skadliga svampar som annars kan angripa plantorna. I sitt doktorsarbete vid SLU har Veronica Artursson identifierat flera bakteriestammar med mykorrhizafrämjande egenskaper, och särskilt studerat arten Paenibacillus brasilensis.

Ett biologiskt preparat som kombinerar dessa bakterier med mykorrhizasvampar anpassade för den odlade växten skulle i framtiden kunna ersätta en del gödselmedel och kemiska bekämpningsmedel, vilket är mycket värdefullt för en mer hållbar odling. Den här typen av naturliga hjälpmedel förväntas förbättra växters näringsupptag och motståndskraft mot sjukdomar. Fältförsök återstår dock, då den mesta forskningen hittills genomförts i laboratorium och växthusmiljö (Notiser från SLU 3/06).

Mykorrhizans roll

Att förstå samspelet mellan växtrötter, mykorrhizasvampar och bakterier är en nyckelfråga för framtidens jordbruk. Förutom att förbättra näringstillgängligheten kan detta samarbete även minska behovet av bekämpningsmedel, och öka växternas resiliens mot klimatstress.

Bakterier som tillväxtfrämjare

Nya studier pekar på att vissa bakterier frigör ämnen som stimulerar svamparnas förmåga att bilda symbios med växtrötter. Speciellt intressant är Paenibacillus brasilensis, som visat god förmåga att integrera med mykorrhiza och samtidigt hämmar patogena svampar.

Äppelskorv – väderleken spelar stor roll

Äppelskorv är en svampsjukdom som sprids med sporer under vår och sommar. Svampen övervintrar som fruktkroppar på nedfallna blad, och hur stor spridningen blir under säsongen avgörs till stor del av vädret: En fuktig vår och försommar gynnar angrepp. För att sporerna ska slungas ut ur fruktkropparna krävs regn, och för att de ska gro på blad och frukt måste det vara fuktigt under en viss tid.

Känsliga och motståndskraftiga äppelsorter

Symtom på skorv syns som olivgröna fläckar på bladen och svarta fläckar på frukten. Olika äppelsorter är olika mottagliga; bland de mest mottagliga hittar vi 'Alice', 'Gloster', 'Gravensteiner', 'Lobo', 'Mutsu', 'Signe Tillisch' och 'Summerred'. Vid nyplantering rekommenderas därför motståndskraftiga sorter som 'Discovery', 'Filippa', 'Katja', 'Mio', 'Sylvia', 'Aroma' samt nya 'Fredrik'.

Förebyggande arbete

För att förebygga angrepp bör smittade, nedfallna löv räfsas upp under hösten, läggas i kompost och täckas ordentligt, till exempel med jord. Alternativt kan de finfördelas med gräsklippare och man kan vattna med urin för att snabba på nedbrytningen ([Hämtat från Koloniträdgården 2/2004]).

Mossigt – ny volym av Nationalnyckeln

För den som är intresserad av Nordens växtvärld är den nya volymen av Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna om bladmossor en skatt. Boken beskriver 262 av de över tusen bladmossarter som förekommer i Norden och visar både spännande fotografier och konstfulla akvareller som fångar mossornas vackra former och färgnyanser. Utöver utförliga artbeskrivningar innehåller volymen även utbredningskartor.

Nationalnyckelns betydelse

Nationalnyckeln är ett av Sveriges mest ambitiösa bokprojekt om biologisk mångfald och syftar till att i fler än 100 volymer populärvetenskapligt beskriva alla landets flercelliga växter, djur och svampar. Mer information finns på nationalnyckeln.se.

Protein avbryter sommarens grönska

Med höstens ankomst förlorar träden och buskar sin gröna färg och får istället klara röda och gula nyanser. Det här beror på att trädet själv startar en nedbrytningsprocess i bladen: proteiner, däribland klorofyllet, bryts ned av särskilda enzymer kallade proteaser. De frigjorda aminosyrorna transporteras till grenarna, stammen och rötterna där de lagras som näring, redo att användas vid nästa års lövsprickning. En forskargrupp vid Umeå universitet har isolerat det proteas som bryter ner klorofyllet och därmed startar höstfärgernas prakt ([Ny Teknik, sept 2005]).

Fotvänligt i trädgården

Ett ofta förbisett men viktigt redskap i trädgården är bra arbets- och skyddsskor. Det svenska företaget Arbesko, specialist på yrkes- och skyddsskor, har tagit fram ergonomiska och stabila skyddsskor som även passar för trädgårdsentusiasten. Skorna har egenskaper som skyddståhätta och spiktrampskydd för maximal trygghet – och även om priset är högre (ca 1500 kr för modellen Stålex 350), är de en god investering för kropp och fötter. Skorna finns hos bland annat Ahlsell, Tools-kedjan, BIG-gruppen och Arbeskos återförsäljare.

Upprop för lök och knöl

Programmet för odlad mångfald, POM, har startat ett upprop för gamla lök- och knölväxter – så kallat lök- och knölupprop. I likhet med tidigare upprop för rosor, perenner, träd och buskar söker man nu berättelser om växter som odlats före 1940. Syftet är att dokumentera och bevara dessa gamla sorter för att trygga den biologiska mångfalden. Lökar och knölar som påskliljor, snöklockor och tulpaner har odlats i Sverige ända sedan medeltiden och har ofta anpassat sig väl till lokala klimatförhållanden. Mer information finns på www.pom.info.

Biologisk mångfald i fokus

Att bevara äldre varianter är avgörande för framtidens odling. Genom insamling av berättelser, bilder och material kan dessa värdefulla grödor hållas vid liv och återinföras i bruk där de passar bäst.

Planteringsjordar i test

En jämförelse av 17 olika planteringsjordar gjord av DN visar att näringsinnehållet varierar stort mellan olika fabrikat. I testet, som omfattade både konstgödslade och naturgödslade jordar, fick Hasselfors P-jord, Weibulls Proffs och Hasselfors Haga högst betyg bland de konstgödslade, medan Plantagen Special blev bäst bland de naturgödslade. Sämst hamnade K-rauta, Gardol och Econova (för högt pH och lågt näringsvärde) samt Hasselfors Plantjord bland de naturgödslade. Det är svårt för konsumenten att göra rätt val, då näringsvärden och innehåll i regel inte är tydligt deklarerade på påsarna. Testet utfördes av Consumercontent/Testfakta och analyserades av Analycen i Kristianstad.

Häck på flera sätt

Valet av häckplantor har utvecklats och idag erbjuds flera alternativ. Klassiska, barrotade häckplantor säljs främst under senhösten – de är i vila, men måste planteras direkt för att inte torka. Numera finns också häckplantor i kruka som kan planteras under hela säsongen, samt "färdig häck", där plantorna är 1–2 meter höga vid leverans. Färdig häck säljs av flera företag, exempelvis Splendor Plant, Tönnersjö Plantskola och Billbäcks Plantskola, där vissa odlar sammanväxta och beskärda häckar i lådor under tre till fyra år för extra snabbt resultat. Utbudet av sorter är dock något begränsat för dessa häckar; det finns exempelvis bok, avenbok, liguster och måbär.

Alternativ och

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB