Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hemträdgården 5

Kort och Gott från Hemträdgården 5-2006 av Eva Wirén, trädgårdsrådgivare.

Jordbakterier hjälper mykorrhizasvamparna
Vissa bakterier i jorden verkar kunna hjälpa mykorrhizasvampar att etablera samarbete med de odlade växterna. Bakterierna har dessutom en hämmande effekt på skadliga svampar. Veronica Artursson har i sitt doktorsarbete vid SLU hittat flera bakteriestammar med mykorrhizafrämjande egenskaper, men den hon har studerat mest heter Paenibacillus brasilensis.

Bakteriens egenskaper kan bli mycket åtråvärda i praktisk odling. Ett biologiskt preparat med en blandning av bakterier och mykorrhizasvampar anpassade för den odlade växten skulle i framtiden kunna ersätta en del gödselmedel och bekämpningsmedel.

Ytterligare forskning och utveckling behövs dock innan man har kommit så långt. Försöken är gjorda i laboratorium och växthus och man har ännu inte sett hur effekten är i fältmässiga odlingar.
Notiser från SLU 3/06

Äppelskorv - väderleken spelar stor roll
Äppelskorv är en svampsjukdom som sprids med sporer under vår och sommar. Skorven övervintrar som fruktkroppar på bladen och väderleken är mycket avgörande för hur omfattande spridningen blir - en fuktig vår och försommar gynnar svampen. För att sporerna ska slungas ut ur fruktkropparna krävs nämligen regn och för att de ska gro på nya blad och frukter krävs fukt under en viss tid. Svampen syns som olivgröna fläckar på bladen och svarta fläckar på frukten.

Det är stor skillnad i olika sorters mottaglighet för skorv. Särskilt mottagliga är 'Alice', 'Gloster', 'Gravensteiner', 'Lobo', 'Mutsu', 'Signe Tillisch' och 'Summerred'.

Motståndskraftiga och ett bättre val vid nyplantering är 'Discovery', 'Filippa', 'Katja', 'Mio', 'Sylvia', 'Aroma' och nya 'Fredrik'.

Förebygg angrepp genom att räfsa upp smittade, nedfallna äppelblad nu på hösten, lägg i komposten och täck ordentligt med t ex jord. En annan metod är att låta löven ligga men finfördela dem med gräsklippare och vattna eventuellt med urin sent på hösten för att påskynda nedbrytningen.
Hämtat från Koloniträdgården 2/2004

Mossigt - ny volym av Nationalnyckeln
Strapatser i farliga bergstup är inget hinder för författarna av den nu publicerade Nationalnyckelvolymen om Bladmossor. Denna volym behandlar 262 av de över 1000 arterna av bladmossor som finns i Norden. Den största gruppen inom mossorna benämns "egentliga bladmossor", och presentationen av dessa inleds här.

Till denna volym har både fotografier och akvareller använts. Vackra former avslöjar sig i unika förstoringar av detaljer hos mossorna. Här uppdagas mossornas många och skira nyanser av grönt och vackert röda sporkapslar. Varje art beskrivs utförligt i text och bild, och kartor visar deras utbredning i Norden.

Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna är vårt lands hittills största bokprojekt. I fler än 100 volymer ska Sveriges flercelliga växter, djur och svampar beskrivas i populärvetenskaplig form. Tidigare utgivna volymer är Dagfjärilar, Mångfotingar. Kommande under 2006 är två volymer om fjärilar.
Se vidare http://www.nationalnyckeln.se/

Protein avbryter sommarens grönska
Med höstens inträde kommer färgförändringarna som gör träd och buskar röda och granna. Färgpigmenten i ett blad består av olika proteiner. För att ingen näring ska gå förlorad under vintern sätter träden själva i gång en process som sönderdelar proteinerna i bladen och frigör aminosyror som lagras i stam, grenar och rötter, och som utgör byggstenarna i nästa års lövsprickning. De ämnen som bryter ner klorofyll och övriga proteiner är själva proteiner och kallas proteaser. En forskargrupp i Umeå har hittat det proteas som bryter ner det gröna i klorofyllet och sätter igång den höstliga prakten.
Ny Teknik, sept 2005

Fotvänligt i trädgården
Vettiga arbetsskor är inte dumt för oss "amatör-trädgårdsarbetare". Svenska företaget Arbesko, specialister på skydds- och yrkesskor, lanserar fem nya, designade skyddsskor som även passar för hemmafixaren. Snygga skor som avlastar kroppen och underlättar arbetet. De nya modellerna skiljer sig åt vad gäller egenskaper och utformning, men samtliga är ergonomiska, har utmärkt stabilitet och bra passform, är bl.a. utrustade med lätt skyddståhätta, spiktrampskydd. Men smakar det så kostar det - 1500 kr för skyddssko Stålex 350.

Skorna finns hos välsorterade proffsbutiker, bl.a. hos Ahlsell, Tools-kedjan, BIG-gruppen, enskilda skyddsspecialistbutiker m.fl. Arbeskos kundservice kan hjälpa till med upplysningar för en butik närmast dig.
019-30 66 00, www.arbesko.se

Upprop för lök och knöl
Nu är POM:s lök- och knölupprop i gång (Programmet för odlad mångfald, www.pom.info). Precis som för rosor, perenner, träd och buskar så är det växter från före 1940 man är intresserad av. Har du något av intresse så skriv och berätta: Lök- och knöluppropet, Centrum för biologisk mångfald, Box 54, 230 53 Alnarp eller lokochknoluppropet@pom.info. Skicka inga växter!

Lökar och knölar har odlats i vårt land sedan medeltiden. De första som introducerades var troligen påskliljor och snöklockor. Men de flesta lökväxter, t.ex. hyacinter, morgonstjärnor, pärlhyacinter, snödroppar, tulpaner, infördes under 1600-talet. Med tiden har växterna anpassat sig till vårt klimat och förmodligen finns det stora regionala skillnader i landet med avseende på vilka slags lök/knölväxter man kan förväntas finna.

Planteringsjordar i test
Näringsinnehållet i säckar med planteringsjord varierar mycket mellan olika fabrikat. Det visar ett test som DN låtit göra av 17 olika planteringsjordar. I testet ingick tolv konstgödslade jordar och fem naturgödslade. Bäst bland de konstgödslade jordarna var Hasselfors P-jord, Weibulls Proffs och Hasselfors Haga, enligt testet näringsrika och välbalanserade. Sämst var K-rauta, Gardol (Bauhaus) och Econova med för högt pH och dåligt näringsvärde. Av de naturgödslade kom Plantagen Special i topp, medan Hasselfors Plantjord var sämst.

Det är svårt att läsa innehållsförteckningar och jämföra näringsvärden - informationen på säckarna borde förbättras, skriver DN.

Testet gjordes av Consumercontent/Testfakta, analyserna av Analycen i Kristianstad. Undersökningen presenterades i DN 13/5 2006, även www.dn.se/konsument.

Häck på flera sätt
Häckplantor säljs framförallt som barrotade och det är nu på senhösten de ska planteras. Att de klarar transport och lagring med bara rötter beror på att de är avmognade och i vila. Men de är känsliga för ytterligare uttorkning, måste omhändertas och planteras omedelbart efter inköp.

Numer kan man även få tag i häckplantor i kruka. Lite dyrare men de är inte så känsliga och kan planteras hela säsongen, precis som vanliga krukodlade buskar.

För snabbt resultat är "färdig häck" något att satsa på - plantor som är 1-2 m redan vid leverans. Splendor Plant och Tönnersjö Plantskola (odlingsföretag) samt Billbäcks Plantskola (även med trädgårdsbutik), har detta i sitt sortiment och det har rönt mycket intresse. Utbudet av olika sorter är inte så stort som för barrotat, bl.a. finns bok, avenbok, liguster, måbär, frukthäck. Fråga hos din trädgårdshandlare och beställ! Tänk på att det kan ta lite tid till leverans.

Tönnersjö levererar en helt sammanväxt häck. Den odlas i lådmodul 3-4 år och beskärs två gånger per säsong. Splendor och Billbäcks specialodlar extra stora plantor.


Mossigt - ny volym av Nationalnyckeln


Vettiga arbetsskor är inte dumt för oss "amatör-trädgårdsarbetare".


Upprop för lök och knöl


Planteringsjordar i test

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB