Grönsaker för kruka och pallkrage
Vikten av rätt jord
Det absolut viktigaste när man odlar grönsaker – oavsett om det gäller kruka, pallkrage eller på friland – är att jorden håller hög kvalitet. En näringsrik och lucker jord är extra viktigt när du odlar i behållare, som krukor eller pallkragar, eftersom växten har begränsat med utrymme för rötterna. Använd därför en välgödslad jord i både krukor och pallkragar. Tillsätt gärna lecakulor i botten av krukorna för bättre dränering och se till att krukorna alltid har avrinningshål, så att vattnet inte blir stående och orsakar rotröta.
Om du odlar i pallkrage och placerar den på en gräsmatta kan du täcka marken med ett tjockt lager tidningspapper (använd endast vanligt tidningspapper, inte glossiga magasintidningar) för att hindra ogräs. Ska pallkragen stå på en altan eller balkong är det smart att spänna fast ett finmaskigt nät eller en markduk undertill, och sedan lägga ett lager lecakulor ovanpå. Detta ger perfekt dränering och minskar risken för att rötterna står blött. En normal pallkrage rymmer cirka 200 liter jord, vilket motsvarar tre till fyra vanliga jordsäckar – gärna en blandning av planteringsjord, kompost och kogödsel för bästa resultat. På så sätt får dina växter en stabil grund till att frodas!
Egenodlad plocksallat är både enkelt och gott!
Gödsling
Näringsbehovet är ofta större för grönsaker som växer i kruka eller pallkrage, eftersom den begränsade jordvolymen snabbt töms på näring i takt med att plantorna växer. Tänk på att snabbväxande grönsaker, som t.ex. busktomat, behöver mer näring än t.ex. örter som timjan, som både växer långsammare och har mindre bladmassa. Det finns många olika typer av gödsel på marknaden; här får man prova sig fram till vad som passar ens odling bäst. Om plantan får för lite gödsel brukar bladen gulna och tillväxten avstanna. För mycket gödsel syns på att bladen blir onormalt stora och mycket mörkgröna – lagom är bäst.
Att välja sorter och förodla
Jag har samlat några av mina favoritgrönsaker som är lätta och roliga att odla! Vissa, som chili och tomat, har fått egna artiklar eftersom de kräver lite speciell omsorg. Vill du veta hur du sår chili kan du läsa mer här.
Olika grönsaker har olika såanvisningar, men det finns några generella knep för förodling:
Tips för förodling
- Använd alltid såjord när du frösår.
- Sätt fröna i ett litet drivhus, roottrainer eller liknande för jämnare groning.
- Ge extrabelysning minst 10 timmar om dagen för sådder som startar tidigt på säsongen.
- Plantera successivt om dina plantor i större krukor, då med gödslad jord.
- Avhärda plantorna noggrant inför utplantering när värmen kommer.
Några enkla favoritgrödor
Sockerärt: Kan sås bland de första utomhus, gror vid bara 8–10 grader i jorden. Måste få stöd att klättra på och planteras med 10–15 cm mellan plantorna. Prova gärna röda sorten “Red Epicure” istället för den vanliga vita – omväxling förnöjer!
Blomkål: En läcker och dekorativ sort som kräver förodling inomhus i mars–april, därefter placeras plantorna svalare och ljust. Vid utplantering behövs 40–45 cm mellan plantorna.
Grönkål: Tål både sol och halvskugga. Grönkål kan skördas långt in på hösten – ibland övervintrar den till och med i södra och mellersta Sverige. “Nero di Toscana” är en riktig klassiker som odlats sedan 1800-talet. Förkultivera grönkål i mars–maj.
Plocksallat: Perfekt för krukor! Klipp av hela plantan vid skörd så kommer det snabbt nya blad. Så direkt på växtplatsen i maj – sår du för tidigt riskerar den att gå i blom.
Morot: Välj en kortare sort för odling i kruka eller pallkrage. Sås direkt på växtplatsen mellan april och juni – gärna glest för att slippa gallring senare.
Blad- och plocksallat: Ekologiska sorter kan sås i omgångar hela sommaren. Sallat gillar en växtplats med både sol och skugga och vill inte ha det för varmt. Läs mer och hitta spännande sorter här.
Squash: Går jättebra att odla i kruka – förkultivera inne i april–maj. Squash vill ha mycket näring, vatten och en varm, skyddad plats.
Salladslök: En riktig favorit! Så direkt på växtplatsen från mars till juli och gärna flera omgångar, så har du skördeklar salladslök hela säsongen. “Evergreen” är extra köldtålig och kan skördas långt in på hösten.
Du kan också börja odla grönsaker som späda blad redan nu, oavsett om du har trädgård eller inte. Se här för tips kring fönsterbrädeodling!
Tips för pallkrageodling
Att odla i pallkrage gör både odlingen enklare och roligare! Du får en kontrollerad miljö med bättre dränering, färre ogräs och tydliga odlingsytor. Tänk på att variera mellan olika grödor för att hålla jorden frisk och undvika näringsbrist. Rotera vad du odlar i varje pallkrage mellan åren för att minska risken för skadedjur och sjukdomar och för att ge jorden återhämtning.
Fler grönsakstips
Grönsaker som potatis, lök, tomater, sparris, jordgubbar och olika sorters sallat trivs extra bra i pallkrage. Även fleråriga grönsaker som rabarber och gräslök blir fina och frodiga. Klätterväxter som bönor och ärter maximerar utrymmet och ger hög skörd på liten yta!
Skötselråd
Glöm inte att plantor i kruka och pallkrage ofta behöver vattnas och gödslas lite oftare än på friland. Välj sorter som passar just ditt klimat och den plats du har.
Här hittar ni ännu fler grönsaksfröer, och glöm inte att du måste prova dig fram när det gäller kruk- och pallkrageodling – det är både lärorikt och roligt. Lycka till! :)