Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Det är dags för chili!

Nu är det dags! Att odla chili är enkelt och roligt, men det tar lite tid. Så nu är det hög tid att ni gräver lite i era frögömmor eller kanske ska ni prova en ny sort för i år? Jag vet att många har som tradition att starta chilisådderna på juldagen eller 1 Januari. Men bara det sker i Januari överlag så är det lugnt på chili fronten. Stark mat är det bästa jag vet och att ha egen ekologiskt odlad chili utanför ytterdörren är ett måste!

Omfattande Guide för Att Odla Chilipeppar

Att odla chilipeppar (Capsicum annuum) är både enkelt och roligt – och ger en härlig krydda till din odling, oavsett om du är nybörjare eller erfaren odlare. Många frågar sig varför man ska börja med chili redan mitt i vintern, men det beror förstås på vårt korta, nordiska odlingsfönster. Om man sår för sent hinner plantan sällan bli stor nog för att utveckla frukter som mognar innan sommaren är över.

Men för dig som har tillgång till ett växthus, eller kanske ett rum i källaren med extrabelysning, öppnar sig ännu större möjligheter – då kan du faktiskt odla chili året om. Chili är fleråriga växter i sitt ursprungsområde i Sydamerika, där klimatet är betydligt varmare och ljusare än här. Här i Sverige gäller det alltså att efterlikna dessa förhållanden så långt det går, speciellt om du vill övervintra dina plantor.

Välj Sort Med Omtanke

Det finns mängder av olika chilisorter att välja mellan – allt ifrån milda varianter som liknar paprika till de riktigt heta som knappt går att hantera. Kom ihåg att kontrollera styrkan innan du sår; det gör odlingsupplevelsen både roligare och mer lyckad! Chili brukar vara enklare att odla än tomat: de kräver ofta mindre vattning, är mindre känsliga för näringsbrist, och drabbas sällan av skadedjur om du sköter dem rätt.

Sådd och Uppdragning

Jag sår mina chili i en Rootmaster – ett smidigt, självbevattnande minidrivhus där rötterna inte skadas vid omplantering. Du hittar exakt den modellen jag använder här!.

Fyll odlingsfacken med såjord; använd inte vanlig blomjord eftersom den ofta är för näringsrik och kan bränna rötterna på späda groddar. Chili är dessutom ljusgroende, vilket betyder att fröna inte ska täckas med jord – tryck istället försiktigt ner dem på ytan och duscha med ljummet vatten. Placera sådden varmt, gärna på en värmematta, runt 20–25°C tills fröna gror. Groningstiden varierar mycket från sort till sort, allt från 7 upp till 35 dagar – så ha tålamod!

Tips för belysning

När plantorna tittat upp behöver de snabbt få mycket ljus för att bli kraftiga. Extra tillskottsbelysning är i princip ett måste under den mörka årstiden. Satsa på minst 11–14 timmars belysning per dygn; allra enklast är det att sätta lamporna på timer.

Plantering och Gallring

När plantorna växer till sig är det dags att ta av locket på ditt minidrivhus. Ser du små rötter sticka fram, är det hög tid att plantera om dem – en och en i cirka 10 cm krukor. De behöver fortfarande stå kvar under kunstbelysningen tills solen utomhus räcker till. Om plantorna snabbt skjuter i höjden kan du med fördel toppa dem för att få buskigare och starkare plantor. Ser du tidiga blomknoppar, plocka bort dem – nu vill vi ha blad och stark tillväxt, inte tidig frukt.

Efter ytterligare några veckor och när plantan börjar bli trångbodd i sin kruka planterar jag om den i en större "slutkruka", ofta en 10-litershink. Jag lindar gärna in hinkarna i säckväv för att göra dem snyggare på altan eller uteplats.

Utplantering och Avhärdning

När risken för nattfrost är över och nattemperaturen är stabilt över 8°C kan du börja vänja plantorna vid utelivet. Avhärda genom att ställa ut dem på skyddad plats dagtid och ta in dem över natten under någon vecka. Och du behöver faktiskt inget växthus – chili växer utmärkt i stora krukor på en varm och solig plats ute, bara krukan är rejäl och djup så rötterna får gott om plats. En vuxen chiliplanta blir oftast mellan 50–100 cm hög och utvecklar ett kraftigt rotsystem.

Avhärdning steg för steg

  1. Börja med ett par timmar utomhus på skuggig plats.
  2. Öka exponeringen för sol och vind successivt.
  3. Efter 7–10 dagar är plantorna redo att stå ute dygnet runt.

Skötsel & Skörd

Vattna regelbundet utan att övervattna, och ge näring när plantan börjat växa till sig ordentligt. Under högsommar med mycket sol kan plantorna behöva vatten både morgon och kväll.

Chilipeppar kan skördas när de är gröna för mildare smak, eller vänta tills frukten fått sin fulla färg och djupa styrka. Ju mer du plockar, desto fler nya frukter sätter plantan.

Övervintring

Vill du få ännu rikligare skörd kommande år kan du prova att övervintra dina chiliplantor. Flytta krukorna inomhus inför hösten, på en ljus och varm plats – eller i växthus om du har tillgång till det. Klipp tillbaka plantorna till cirka en tredjedel, och sänk gärna temperaturen något för att stimulera vila. Tilläggsbelysning gör stor skillnad för en lyckad vinterförvaring. Nästa vår skjuter plantorna snabbt nya skott och du får en tidig och kraftig start med fler blommor och frukter.

Upptäck glädjen med chiliodling

Att odla chili är enklare än du tror och ger massor av glädje – dessutom får du frukter du inte hittar i butiken! Vill du se hela vårt sortiment av chilifröer hittar du dem på den här sidan. Lycka till med din chiliodling – våga prova nya sorter och upptäck hur roliga och variationsrika dessa växter faktiskt är!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB