Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Det är dags för chili!

Nu är det dags! Att odla chili är enkelt och roligt, men det tar lite tid. Så nu är det hög tid att ni gräver lite i era frögömmor eller kanske ska ni prova en ny sort för i år? Jag vet att många har som tradition att starta chilisådderna på juldagen eller 1 Januari. Men bara det sker i Januari överlag så är det lugnt på chili fronten. Stark mat är det bästa jag vet och att ha egen ekologiskt odlad chili utanför ytterdörren är ett måste!

Text: Anna Theorin Foto: Anna Theorin, Sylvia Svensson, Mats Petterson,

Varför ska man starta så tidigt med chili kanske många frågar sig, och rätt svar är att man behöver såklart inte det. Men med tanke på vår utomordentligt korta sommar så hinner inte plantan bli stor, få frukt och att frukten ska mogna om man startar för sent.

Men om man har ett växthus där man kan övervintra plantorna eller ett rum i källaren med extrabelysning kan man i princip så och odla chili året om!

Chilipeppar, Capsicum annuum,tillhör faktiskt familjen potatisväxter och kommer ifrån Sydamerika där den är flerårig. Man kan övervintra sina chiliplantor men de vill ha det varmt och ljust precis som i sitt hemland. Det finns mängder med chilisorter att välja mellan, kolla dock hur starka de är. Vissa smakar mer som paprika medans andra knappt går att titta på. Chili är faktiskt enklare att odla än tomat! De kräver inte lika mycket passning med vatten och annan skötsel samt att de oftast får mindre skadedjur om man sköter dem rätt.

Jag sår mina chili i en Rootmaster, det är enkelt och kompakt. Den är självbevattnande och man skadar inte rötterna när man omplanterar. Ni hittar enxakt den jag använder här. Fyll upp odlingsfacken med såjord, vanlig jord är för gödslad och rötterna på de nya groddarna bränns. Det som är lite speciellt med chili är att de är ljusgroeende. Det betyder att de inte ska täckas med jord när man sår. Jag trycker ner mina frön lite lätt på såytan och duschar dem med ljummet vatten. De vill även ha det varmt vid groning, jag använder mig av en värmematta under Rootmastern som sedan plockas bort när de kommit upp.

Man får räkna med allt från 7-35 dagar för chilin att gro så släng inte sådden om ni inte ser något i första taget! Efter att de kommit upp är det dags att ordna med belysningen. Om man ska få stadiga, kraftiga plantor krävs extrabelysning. Det finns en mängd olika lampor för växter så man får prova sig fram lite. Jag har mina på en timer som är ställd på 11 h belysning per dygn.

När plantorna växt till sig lite tar jag av locket på drivhuset och om jag ser små rötter sticka ut vet jag att det är dags för omplantering. jag planterar dem en och en i 10 cm krukor. De får fortfarande stå kvar under belysningen, de gör de tills de ska ut eller solen räcker till. Man kan toppa plantorna om man tycker att de har ränt iväg på höjden och om de har börjat få knopp så ska man plocka bort dem. Vi vill få starka plantor nu och frukten senare :)

Jag planterar om dem en gång till i sina "riktiga" krukor och när vädret tillåter så börjar jag med avhärdningen. Det är extra viktigt för chili att det är varmt ute och nattemperaturen får inte understiga 8 grader. Jag har inget växthus och det behövs inte om man odlar chili, man kan ha dem i krukor på en varm och solig plats ute. Se till så krukorna är rejäla bara, chiliplantorna blir små buskar mellan 50-100 cm höga och har ett stort rotsystem. Jag sätter mina chiliplantor i 10 liters hinkar som jag lindar in med säckväv för att göra dem lite trevligare.

Jag hoppas verkligen att ni provar att odla chili i år för det är så fruktansvärt roligt! Ni hittar alla våa chilifröer här!

Relaterade produkter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB