Gräslika planteringar
Gräsliknande växter för vackra och varierade trädgårdar
Har du upptäckt hur många olika växter som har smala, gräsliknande blad? Även bland icke-gräs finns det en rad vackra perenner som tillför trädgården spännande struktur och en känsla av lätthet. Många av dem passar dessutom mycket bra att kombinera med varandra och kan skapa harmoniska, dynamiska planteringar!
Dagliljor – trädgårdens mångsidiga skönhet
Dagliljor (Hemerocallis) har långa, smala blad som bildar frodiga tuvor långt innan blommorna visar sig. När blommorna väl kommer, lyser de verkligen upp med sin prakt. Dagliljor finns i en mängd olika sorter med nästan alla färger – utom klart blått och rent vitt. Det gör det lätt för alla att hitta en sort som passar, oavsett om den ska trivas i rabatt eller stor kruka. Dagliljor är dessutom anspråkslösa, bara de får minst sex timmars sol om dagen och planteras i näringsrik, väldränerad jord. Om blomningen avtar med åren bör du dela och omplantera dem – sensommar eller höst är bäst. Mer om dagliljor kan du läsa här.
Liriope och ormskägg – vintergröna och dekorativa
Liriope muscari, eller mörk druvlilja, är en ofta underskattad liljesläkting med glänsande, styva, gräsliknande blad och dekorativa lila blommor som påminner om pärlhyacinter. Den är uppskattad som marktäckare i Asien, men hos oss vissnar den oftast ner på vintern. Liriope är lättodlad, trivs i de flesta jordar, tål såväl sol som skugga och även saltstänk i kustmiljö. Liriope är dock inte särskilt vinterhärdig (cirka zon 2(3)).
Släktet Ophiopogon, så kallat ormskägg, påminner om Liriope men är ännu känsligare för vinterklimat. Särskilt dekorativ är den nästan svarta sorten O. planiscapus 'Nigrescens', som gärna används som kontrast i planteringar.
Stil med iris och gräslilja
Ett av de mest variationsrika släktena är Iris, vars smala blad ger gräslik känsla långt efter blomningen. Det finns många arter och otaliga namnsorter, vilket gör det enkelt att hitta något som passar just din trädgård. Här kan du läsa mer om iris och dess odling.
Släktingen Sisyrinchium, eller gräslilja, blommar med små, stjärnlika blommor i gröngult eller blått och har ungefär samma krav som iris. Bland de blåblommande arterna utmärker sig S. graminoides (syn. angustifolium), ibland kallat "det blåögda gräset".
Exotiska gräslika alternativ
För dig som söker växter med extra karaktär och uttrycksfullhet finns fler spännande alternativ:
- Palmlilja, Yucca filamentosa, är ett exotiskt inslag som klarar zon 1–2 och belönar rätt läge med dramatiska, gräddvita blomklasar. God dränering och sol är ett måste!
- Fackellilja, Kniphofia uvaria, lyser upp rabatten med eldtunga blomstänglar och vill liksom palmliljan ha djup, mullrik jord och väldränerat läge.
- Rosenstav, Liatris spicata, är uppskattad för sina täta spiror i rosa, violett eller vitt. Den är relativt härdig (till zon 3) men gillar inte vinterväta. Läs mer om växter som lockar fjärilar.
- Rysk sabellilja, Gladiolus imbricatus, är vacker och tålig även om den är mindre vanlig i svenska trädgårdar.
- Sandliljorna, Anthericum liliago och A. ramosum, har smala blad och eleganta vita blomber i vippor. Båda är sällsynta i svensk natur men mycket dekorativa i torra, soliga partier.
- Paradislilja, Paradisea liliastrum, är härdig ända upp till zon 8, trivs bäst i varm, väldränerad jord och är en fröjd för ögat med sina vida vita blommor ovan gräsliknande blad.
Bambuns eleganta grönska – ”riktiga” gräs i trädgården
När det gäller äkta gräs lockar bambu (Poaceae) med sin exotiska utstrålning. Bambu är slående vacker året om, men var noga med artvalet då dess härdighet och spridningsbenägenhet varierar mycket. Robusta sorter som bergsbambu (Fargesia murielae) och glansbambu (Fargesia nitida) etablerar sig lätt till åtminstone Mellansverige och är betydligt snällare än många andra bambusorter när det gäller spridning. Flera lägre och sirligare sorter finns att välja på.
I Sveriges mildaste delar kan även storvuxna arter i släktet Phyllostachys prövas – observera att dessa kräver mycket sol och kan sprida sig snabbt om de trivs. Ytterligare låga och tåliga arter hittar du under släktet Sasa, där t.ex. Sasa kurilensis och Sasa veitchii utmärker sig. Eftersom bambu ibland blommar och dör i cykler (vissa arter dör efter blomning, andra återhämtar sig), kan det vara klokt att vara uppmärksam på sortval och plantering.
Tänk på att de flesta bambuarter föredrar vindskyddat läge, väldränerad men fuktig jord och regelbunden gödsling – då får du tät, stadig bambu som bidrar till både vindskydd och stämning. För de kraftigast spridande arterna är en rotsäker spärr på minst en halvmeter att rekommendera för att slippa oönskade utlöpare.
Skapa harmoniska planteringar med gräsliknande växter
Gräsliknande växter – både gräs och icke-gräs – kan användas på mängder av sätt. De skapar struktur och rörelse, ger illusion av vidd och mjukar upp hårda partier. De flesta är lättskötta, många erbjuder marktäckande egenskaper och de flesta passar utmärkt tillsammans med blommande perenner, buskar eller andra gräslika inslag.
Genom att blanda olika sorter av dagliljor, iris och sandliljor får du färg och form hela säsongen, medan mörkbladiga ormskägg, robust bambu och vintergröna druvliljor sätter stämning året runt. Anpassa valet efter härdighet och växtzon för bästa resultat. Dra också nytta av växternas olika höjd och täthet för att skapa levande, inspirerande planteringar där såväl struktur som blomprakt får ta plats.
Vill du läsa mer om några av växterna? Här hittar du mer om dagliljor (Hemerocallis), iris och fjärilsväxter som rosenstav m.fl..
Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson