Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

God jul

Onsdagen den 22 december 1999

Tänk, det är redan jul. Det känns som om det har gått väldigt fort i år - antagligen för att snön kom så sent. Det är svårt att komma in i den där rätta julkänslan om inte snötäcket finns. Men nu har vi rätt bra med snö, en halvmeter ungefär, och lagom kallt. Det rätta vintermörkret har vi också - årets kortaste dag är här, och sedan blir det bara ljusare. Härligt!

Trädgården tänker jag inte så mycket på just nu - den ligger och sover under sitt snötäcke. Men då och då blir jag påmind. Blicken vandrar över en upphöjning i snön som döljer en fläderbuske, rosenkvitten eller havtorn - mina spännande buskar som jag planterat i somras. Undras om de kommer att överleva sin första vinter här i zon 6? Odlingsbäddarna i grönsakslandet kikar jag litet på när jag skrapar bilrutorna på morgonen, och funderar på hur vitlöksklyftorna och morotsfröna har det. Och inne i garaget snubblar jag över odiskade krukor, och mina fina varmbänkar som jag tog in i höstas för att olja in.

Ja, då och då blir jag påmind, och varje gång längtar jag mer efter att det ska bli dags att få jord under naglarna - antagligen kommer jag att börja så purjolök i januari igen, fast det har misslyckats varje år...

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Annars är det väl mest julbestyren som tar upp tiden - jag har ännu inte börjat bläddra frenetiskt i frökataloger och rita kartor över grönsakerna. Men, inga amaryllisar, hyacinter eller julgrupper - jag är otroligt dålig på att sköta inomhusväxter. Jag har till och med köpt mig en hopfällbar plastgran i år - kompletterad med en kruka med tallris för att ändå få litet "grandoft".

Men trädgårdsåret gör sig påmint i alla fall, för till julbordet måste jag bara ha kålrotslåda. (Receptet finns i dagboken från den 9 december 1998.) Det är härligt att plocka fram påsarna med gula, fina kålrotsbitar ur frysen och minnas sommaren. Jag har kvar en hel del broccoli också, och naturligtvis massor av mangold (jag skulle nog ha sått litet mindre!), så det blir en hel del grönt på julbordet. Hur är det med er, har ni kvar något av sommarens grönsaksskörd fortfarande?

God jul och gott nytt år till er alla - nästa gång vi hörs av har dagarna redan blivit längre, och frökatalogerna börjar snart dimpa ner på allvar!

Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB