Vinterförråd
Onsdagen den 9 december 1998
Kylan har kommit tillbaks, äntligen! Minus 20 grader är väl lite i häftigaste laget, men ändå bättre än plus fem och blask. Det hade gärna fått komma lite mer snö också, fast absolut inte i samma mängder som Gävle har fått… Där råkade de nyligen ut för ett av Sveriges värsta snöoväder någonsin, och i början av veckan hade snötäcket plötsligt vuxit till över en meter på bara några dagar. Det är lätt att glömma hur snabbt väderförhållandena kan slå om, och hur det påverkar både vardag och planering för oss odlare. Ute är det förstås fortfarande mörkt – ett blekt, kort gryningsljus mitt på dagen som lätt missas bakom fördragna persienner. Man får försöka hitta sätt att mota den där vinterbluesen med trevliga sysslor och god mat.
Vinterförrådet och odlarplaner
En tredjedel av er har berättat att ni tänker odla extra mycket grönsaker inför millenniumskiftet, enligt den fråga vi ställde för ett tag sedan. Det är nog klokt, även om vi hoppas att övergången går lugnt till och utan kris så känns det tryggt att ha ett bra vinterförråd. Mitt eget lager av grönsaker börjar nu sina – hur ser det ut för er andra?
Skördens hållbarhet
Morötterna från årets skörd räckte bara i ungefär en månad. Jag förvarade dem i en hink med sågspån i potatiskällaren, vilket fungerade hyfsat, men så här i december är de slut. Purjolöken klarade sig förvånansvärt bra i en hink med sand, den höll sig riktigt fräsch ända tills den nu precis tog slut. Potatisen, trots att årets skörd inte blev så stor, räcker ännu några månader till. Broccolin från våra 30 plantor börjar däremot ta slut – det är bara några få påsar kvar i frysen.
Kålroten står där orörd – än så länge. Jag har sparat den till julens höjdpunkt: finsk kålrotslåda! Det har blivit tradition att göra en stor sats till vårt årliga knytkalas med vänner, och den funkar dessutom utmärkt att frysa in, så man kan njuta av den även senare på vintern. Här är receptet som jag ärvt från en släkting.
Taimis Kålrotslåda
- 1,5 l kålrötter, tärnade och kokade
- 50 g smör, smält
- 1 dl ströbröd
- 1/2 dl sirap
- 1 ägg
- 2 dl mjölk
- salt, vitpeppar
- Mosa kålrötterna, enklast i matberedare eller kvarn.
- Blanda alla ingredienser.
- Lägg i en ugnseldfast form.
- Grädda i 200 grader cirka 30 minuter.
Förvaring av knölar och lökar
Löken och knölarna jag fått från Futurefoods har också klarat sig ganska bra i källaren. Jag har märkt att jordärtskockorna och choro-gi gillar det lite fuktigare – annars blir de snabbt mjuka och ledsna om man lagrar dem i alltför torr sandblandad jord. Därför ska jag nu flytta över de sjangserande knölarna till hinken med sågspån, som håller lite större fuktighet. Lökarna däremot, som vitlök och potatislök, har istället börjat få rötter när de legat i det mer fuktiga sågspånet – något jag helst vill undvika eftersom de ska vila och inte börja växa redan nu. Så de får istället flytta till den torrare hinken för att lagen ska hålla bättre och inte hinna gro.
Odlarens tankar inför ljusare tider
Just nu handlar trädgårdsarbetet mest om vinterförvaring och att hålla utsädet i gott skick i potatiskällaren. Men snart, om knappt två veckor, vänder det äntligen och dagarna blir långsamt ljusare igen. Då kan man börja fantisera om nästa odlingssäsong och planera sitt nya vinterförråd – kanske sår jag lite extra broccoli nästa år och försöker hålla lagret längre in på vintern, gärna ända till januari.
Inspiration mot vintermörkret
Tills dess gäller det att hitta glädjen i det lilla och samla inspiration för att mota vintermörkret. En god kålrotslåda, en varm kopp te och en stund ute, även om dagsljuset är sparsamt, brukar hjälpa. Förhoppningsvis slipper vi snökaoset i Gävle, men lite mer snö i Norrbotten vore välkommet – om än lagom mycket!
Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten
Läs också gärna om vinterblues – om att hitta ljuspunkter i vintermörkret bland odlingsdrömmar och vinterförråd.