Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vinterförråd

Onsdagen den 9 december 1998

Kylan har kommit tillbaks, äntligen! Minus 20 grader är väl litet i häftigaste laget, men bättre än plus 5 i alla fall! Litet mer snö skulle inte vara dumt, fast inte så mycket som de har fått i Gävle förstås... Mörkt är det ute, ett blekt gryningsljus mitt på dagen som man lätt missar bakom fördragna persienner.

En tredjedel av er planerar att odla extra mycket grönsaker inför millenniumskiftet, enligt svaren på förrförra veckans fråga. Det kanske vore bra ändå, om inte annat för att få grönsakerna att räcka längre in på vintern. Mitt vinterförråd av grönsaker börjar ta slut - hur är det för er?

Mina morötter från årets skörd räckte bara i en månad. De höll sig fräscha i en hink men sågspån i potatiskällaren. Purjolöken, som jag förvarade i en hink med sand i potatiskällaren, har just tagit slut. Jag blev faktiskt förvånad över hur fräsch den höll sig. Potatisen räcker nog några månader till, trots den dåliga skörden. Broccolin från våra 30 plantor börjar däremot ta slut, det finns bara några få påsar kvar i frysen.

Vår jätteskörd av kålrot däremot har jag knappast rört hittills. Jag har sparat den till julens höjdpunkt: finsk kålrotslåda! Det är en av mina favoriträtter till julen. Jag lagade den första satsen i lördags, till det årliga knytkalaset jag och några vänner brukar ha. Jag kan inte låta bli att dela med mig av receptet, som kommer från en släkting med finskt påbrå. Kålrotslådan går bra att frysa, så jag brukar laga dubbel sats och grädda en del i folieformar som jag sparar i frysen.

Taimis Kålrotslåda:

 • 1,5 l kålrötter, tärnade och kokade
 • 50 g smör, smält
 • 1 dl ströbröd
 • 1/2 dl sirap
 • 1 ägg
 • 2 dl mjölk
 • salt, vitpeppar
 1. Mosa kålrötterna. Lättast går det i matberedaren eller köttkvarnen.
 2. Blanda ihop alla ingredienser.
 3. Lägg i ugnseldfast form.
 4. Grädda i 200 grader i 30 minuter.

  Lökarna och knölarna från Futurefoods har klarat sig rätt bra i potatiskällaren. Jag märker att det är viktigt för jordärtskockorna och choro-gin att det är litet fuktigt. De som legat i relativt torr sandblandad jord har blivit litet mjuka, jag ska flytta över dem till sågspånshinken som är litet fuktigare. Lökarna däremot (vitlök, potatislök med mer) har börjat få rötter i det fuktigare sågspånet. Jag tror inte att det är så bra, det är väl meningen att de inte ska växa nu utan bara vila. Så de blir i stället förflyttade till den torrare hinken.

  Ja, trädgårdssysslorna just nu rör sig mest kring vinterförråd och utsäde i min fina potatiskällare. Men om två veckor vänder det, då börjar dagarna bli ljusare igen. Och sen är det inte länge kvar tills jag kan börja så, och planera för nästa års vinterförråd. Och kanske det blir litet extra mycket grönsaker - även om millennieskiftet inte blir någon större katastrof vore det gott med broccoli i januari också!

  Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB