Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vintersynder och vårplaner

Nu har väl "sörlänningarna" snö också? Det har jag hört på TV i alla fall. Här har det inte kommit så mycket ännu, men den snö vi har kommer att ligga kvar, och det blir helt säkert mer innan vintern är slut.

Av Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten.

Onsdagen den 11 november 1998.

Vi har köpt talgbollar till småfåglarna och hängt upp i vår gårdsrönn, och det har varit fullt med talgoxar, titor (talltitor? entitior?) och ett par nötskrikor i trädet. Småfåglarna var så sugna på talgbollarna att de inte ens flög iväg när vi lyfte in trädgårdsmöblerna. Det var inte det lättaste, att ta in trädgårdsmöblerna alltså - bänken hade frusit fast i gräsmattan...

Sent omsider har jag också bundit upp svartvinbärsbuskarna för vintern. Jag brukar samla ihop dem till en "kvast" så att grenarna inte ska brytas av snön under vintern. Det hade nog varit enklare att göra det litet tidigare, grenarna var rätt stelfrusna nu. Förra våren märkte jag att en del grentoppar hade frusit, antagligen eftersom de inte får ett riktigt bra snötäcke på sig när de står uppbundna. Jag hade mina funderingar på att klä in buskarna i halm, som de gjorde på Gröna Rum härom veckan. Det såg ju rätt skojigt ut!

Det är väl lika bra att erkänna alla synder på en gång: i helgen har jag äntligen klippt ner humlen som har klättrat kring farstun. Den har hängt där brun och skräpig ett bra tag nu, och varje gång man öppnade dörren prasslade ett brunt humleblad in i värmen. Jaja, nästa år ska jag minsann vara i tid med allt det här, tänker jag beslutsamt!

Jag har inte kunnat låta bli att börja göra planer för nästa år redan, inte planer för att vara duktigare med höststädningen utan naturligtvis planer för nya odlingar. Jag funderar allvarligt på att bli samlare. Nej, inte frimärken eller porslinshundar. Lök! Förutom kålväxter är lök min favoritgrönsak, så tänk vad kul det vore med en löksamling! Jag ser framför mig en odlingsbädd någonstans på gräsmattan, kanske tjusigt inramad av en träsarg eller så, full med olika sorters lök! Luftlök, vitlök, piplök, kajplök, gräslök... Jaja, jag vet, samplantering, man ska inte odla enbart en sort på ett ställe, men tänk er! En upphöjd odlingsbädd med doftande, blommande lök av alla de slag, vilken syn!

Det var nog katalogen från Futurefoods som väckte planeringslustan, jag tänkte ju bara ta det lugnt ett tag. Futurefoods verkar vara ett intressant ställe om man är intresserad av ovanliga grönsaker. Jag har inte beställt därifrån ännu, men det blir nog att beställa något i år. De ger ut två kataloger om året, en vårkatalog och en höstkatalog. Tyvärr är de litet dåliga på att uppdatera sin WWW-katalog, den som ligger på deras hemsida just nu är förra vårkatalogen. Men man kan beställa deras tryckta katalog via email, och den kommer på ett par dagar i posten. Rekommenderas! Glöm vintersynderna, vårplanera är mycket roligare!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB