Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Frönyheter på blomsidan

Sida 2 av 5

Doftande blommor har även doftlupinen, Lupinus mutabili, som säljs som en färgblandning av ljuva pasteller. Den är en ettårig lupin, som har slanka blomspiror med en ljuvlig doft av luktärt. Den blir ca. 60-70 cm hög. Den utvecklar sidostänglar som täcker de överblommade blomstänglarna, på så vis är den "självrensande". Kräver varm och skyddad växtplats. Dekorativ i rabatten eller varför inte i stora urnor, där den sprider sin väldoft.

Sås direkt ut på växtplatsen i april-maj. Mylla fröna 1,5 cm djupt. Gror efter 10-14 dagar beroende på temperatur. Tillför lupiner lite extra kväve någon gång under blomningen.
Weibulls.

En ljuvligt rosa/vit sort säljs med namnet Lupinus 'Pink Fairy'. I övrigt som föregående.
Johnsons, Suttons.

En mycket säregen variant av fingerborgsblomma med silvergrått bladverk och chokladbruna blommor heter Digitalis parviflora 'Chokolade'. Fin i rabatten, blir 60 cm hög. Trivs bäst i väldränerad jord i skyddat läge. Perenn.

Förkultiveras i feb-mars, omskolas, avhärdas och planteras ut efter sista frosten. Blommar året efter sådd.
Bröderna Nelson.

Denna nyhet kom redan förra året hos några leverantörer, men nu har även Weibulls den i sitt sortiment. Nemesia cheiranthus 'Masquerade' liknar ingen annan nemesia vi sett förr. Den är 30 cm hög, en helt annorlunda sort. Den gulvita blomman är otroligt charmig med sitt lite "trassliga" utseende och har dessutom en stark doft som påminner om kokos eller ärtblommor.

Sås direkt ut på växtplatsen i april-maj. Så grunt. Gror efter ca 14 dagar beroende på temperatur. Kan även förkultiveras för tidigare blomning. Toppa plantorna när de rotat sig ordentligt, så förgrenas de bättre.
Weibulls.

Den roliga mexikohatten, Ratibida columnifera 'Red Midget' är en mycket särpräglad och sällan sedd växt. De svarta konformade blomkorgarna omges av slokande blomblad i orange-röd-brunt. Dekorativt inslag i rabatten och en fängslande originell snittblomma som håller 5-10 dagar i vatten. Växten är relativt torktålig. Blir 50-60 cm hög och kan klara vintern i södra delen av landet.

Sås inomhus i såjord i mars-april. Så grunt. Gror efter 2-4 veckor i 20-23 grader. Plantera om i krukor med plantjord och sätt ut på växtplatsen när risken för nattfrost är över.
Weibulls, Mr. Fothergill's.

Blodhibiscus, Hibiscus acetocella 'Red Shield', som man har sett i vissa offentliga planteringar under de senaste åren, finns nu som frö. Den odlas hos oss som en ettårig bladväxt då den knappast hinner blomma. Både blad och bladskaft är häftigt purpurbruna, de kan skapa kontrast i rabatten. Höjd 50-100 cm.
Bröderna Nelson.

Den "svarta" dvärgkrassen, Tropaeolum minus 'Black Velvet' fanns redan för ett par år sedan hos några leverantörer, men det blev inte alltid så svarta blommor som lovades. Vi får hoppas på bättre lycka denna gång, då det lovas att denna krasse har mycket mörka, nästan svarta blommor. Kompakt växtsätt som gör den mycket lämplig även i urnor, bara 30 cm hög. Blommorna är ätliga och dekorativa i sallader.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Sås direkt på växtplatsen i maj-juni. Gror efter ca 10-14 dagar beroende på temperatur. Trivs bäst i lätt och inte för näringsrik jord. Då bildas flest blommor. Mycket frostkänslig!
Weibulls, Rara Växter, Plants of Distinction, Thompson & Morgan.

En 50 cm hög ageratum, eller leverbalsam som den också kallas, Ageratum houstonianum 'Timeless Rosy Future' i en ovanlig färgmix i rosa, purpur samt några vita, gör denna sort alldeles speciell. Passar utmärkt till snitt, men är ett ståtligt inslag även i rabatten. Blomningen förlängs om vissnade blommor plockas bort.

Sås inomhus i såjord i feb-mars. Så grunt. Gror efter 5-10 dagar vid 18-22 grader. Plantera om i krukor med plantjord och sätt ut på växtplatsen när risken för nattfrost är över. Toppa ev. plantorna för bättre förgrening.
Hammenhögs.

'Spanish Omelette' är en ny, rolig blandning med olika färgkombinationer av gult och vitt på en rolig planta, "förlorade ägg". Växten heter på latin Limnanthes douglasii, på svenska även kallad sumpört, vilket inte är ett så roligt namn på denna söta, lilla planta!
Thompson & Morgan.

Stor sidenblomma, Cistanthe grandiflora, lär vara ett ovanligt inslag i rabatten hos oss än så länge. Men nu har man ju möjlighet att pröva.

Den har en basrosett av köttiga, silvergröna blad. De sidenglänsande blommorna i en iögonfallande ceriserosa färg sitter på de höga, grenade stjälkarna. Blomknopparna är vackert droppformade. Plantera 5-6 st plantor tillsammans för mer effektfullt intryck. Blir 60 cm hög.

Sås inomhus i såjord i feb-april. Så mycket grunt. Gror efter 2-4 veckor vid 18-20 grader. Plantera om i krukor med plantjord och odla vidare något svalare (15 grader). Sätt inte ut på växtplatsen förrän risken för nattfrost är över.
Hammenhögs.

< Tillbaka

Sida 2 av 5

Nästa sida >


Lupinus mutabili


Digitalis parviflora'Chokolade'


Nemesia cheiranthus'Masquerade'


Ratibida columnifera'Red Midget'


Hibiscus acetocella'Red Shield'


Tropaeolum minus'Black Velvet'


Ageratum houstonianumTimeless Rosy Future


Limnanthes douglasii'Spanish Omelette'


Stor sidenblomma,
Cistanthe grandifloraFoto: De olika fröfirmornas egna bilder

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB