Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Frönyheter på blomsidan

Sida 1 av 5

Nu närmar sig den sköna tiden då det är dags att börja förkultivera!

Frökataloger har ju kommit redan från många utländska företag, men även de svenska fröföretagen eller de utländska som säljs i Sverige, antingen i detaljhandeln eller via svenska sajter, har mycket nytt att erbjuda.

Jag har försökt samla ihop nyheter för inspiration inför den nya säsongen.

Vi ska dock tänka på att även om det i någon katalog står NYHET, behöver det inte vara nyhet hos alla andra, utan bara just hos detta företag. Men det går att hitta sådana som inte har funnits till salu hos någon tidigare!

Weibulls kommer med en ny sort av rävsvans. Sorten heter Amaranthus caudatus 'Velvet Curtains' och är purpurfärgad, det vill säga: både bladen och blommorna!

Den ska vara en snabbväxare och bilda ett mycket färgstarkt inslag i rabatten. Passar även till snitt. Sorten blir hög, 150-200 cm.
Suttons, Weibulls.

En liknande nyhet finns hos Thompson & Morgan och heter då 'Marvel Bronze'.

Amaranthus tycker inte om blöta jordar utan föredrar varma, torra lägen. Förkultivering ger kraftigare plantor och högre blomställningar. Så inomhus i såjord i mars-april. Täck fröna mycket tunt. Gror efter 8-10 dagar vid 20-24 grader. Plantera om i krukor med plantjord och sätt ut på växtplatsen när risken för nattfrost är över. Kan även direktsås i april-maj.

Ljust krämgula ringblommor har vi sett några stycken sedan tidigare, men denna nyhet från Weibulls är endast 25 cm hög. Calendula officinalis 'Cream Pygmy' är en lågväxande ringblomma med dubbla krämgula blommor. Lämplig som kantväxt framtill i rabatten, men går även bra att odla i krukor. Dekorativt att använda blombladen i sallader.

Sås direkt ut på växtplatsen i april-maj. Mylla fröet 1 cm djupt. Gror efter 7-12 dagar beroende på temperatur.
Weibulls.

En äppelsolbrud kanske vore något? Cephalophora aromatica 'Pineapples' skulle kanske med det namnet hetat ananassolbrud på svenska, men kul är den hur som helst och den doftar enligt utsago av både ananas och äpple. Växten har verkligen ett originellt utseende med små, knappt 1 cm stora, gula blombollar. Passar som inslag i rabatten, men är även fin i krukor på balkong eller terrass, där den vid beröring sprider en angenäm doft omkring sig.

Sås inomhus i såjord i feb-mars. Mylla inte fröna utan tryck till dem mot jorden och duscha försiktigt vatten över sådden. Gror efter 10-14 dagar vid 15-20 grader. Plantera om i krukor med plantjord och sätt ut på växtplatsen när risken för nattfrost är över.
Weibulls.

Vi är många som älskar solrosor och nya sorter är alltid välkomna!

Helianthus annuus 'Bicentenary' är av RHS vald som årets blomma 2005. En läcker nykomling med enkla, gulorange blommor med mörkare orange färg mot mitten och bruna mittknappar. Höjd 1.2 - 1.5 m.
Thompson & Morgan.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

'Sparky' är en halvhög solros, 150 cm, med flera grenar på varje planta. Blombladen är smala "strålar" som sitter runt den nästan svarta mitten. Den är mycket dekorativ och annorlunda, i färger från klart gula till brons-orange. Passar utmärkt till snitt.
Weibulls.

'Paquito Mixed' är en unik blandning av lågväxande sorter med buskigt växtsätt. Idealiska för rabatter eller stora krukor. Får flera stjälkar som blir övertäckta av blommorna, från ljust gula till mörkt bronsfärgade. Höjd 45-50 cm.
Suttons.

'Stella Gold' F1 är en fantastisk solros med smala, vågiga, guldgula kronblad och svart mitt. Höjd 180 cm.
Rara Växter.

'Chianti F1' Mycket mörkt röd solros, går nästan över till svart. Plantorna är väl förgrenade. Ca. 120 cm hög.
Rara Växter.

'Tinies Mixed F1' är en mjuk färgblandning av lågvuxna, pollenfria sorter, lämpliga för krukor och urnor, men även för rabatt. Blir ca. 45-60 cm höga.
Mr. Fothergill's, Rara Växter.

Sås inomhus i såjord i april-maj eller direkt ut på växtplatsen i maj-juni. Mylla fröna 1-2 cm. Gror efter 7-14 dagar vid 15-20 grader. Det inomhussådda planteras om i krukor med plantjord och sätts inte ut på växtplatsen förrän risken för nattfrost är över.

Ingen sommar utan luktärter, heller. Det finns många nyheter igen. Lathyrus odoratus 'Little Bit O Magic' är en ljuv blandning av mustigt vinrött, djupt blått och svalt vitt.
Mr. Fothergill's.

Safirvial, Lathyrus nervosus ' Lord Anson's Pea', som med sina mycket uppseendeväckande, vackert malvafärgade, små, doftande luktärtsblommor, odlas som ettårig, men kan i vissa skyddade lägen bli perenn. Har man en vinterträdgård kan man prova att övervintra den. Växten är mycket värmeälskande och kräver stora krukor, om den odlas på terrass eller balkong. Klättrar 150 - 180 cm högt.

Slipa fröna försiktigt med sandpapper och lägg dem sedan i blöt över natten, före sådd.

Sås inomhus i såjord i feb-april. Mylla fröna ca 0,5 cm. Gror efter ca 3-4 veckor vid 17 grader. Plantera om i krukor med plantjord och sätt inte ut på växtplatsen förrän risken för nattfrost är över.
Weibulls.

Sida 1 av 5

Nästa sida >


Amaranthus caudatus'Velvet Curtains'


Amaranthus'Marvel Bronze'


Calendula officinalis
'Cream Pygmy'


Cephalophora aromatica'Pineapples'


Helianthus annuus
'Bicentenary'


Helianthus annuus
'Stella Gold' F1


Helianthus annuus'Chianti F1'


Lathyrus odoratus'Little Bit O Magic'


Lathyrus nervosus'Lord Anson's Pea'
Foto: De olika fröfirmornas egna bilder

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB