Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Frönyheter på blomsidan

Sida 3 av 5

För några år sedan kom den första halvdubbla rosenskäran, den vita 'Cosmonaut'. 'Collarette' heter en ny, liknande vit sort hos Plants of Distinction.

Och nu kommer Hammenhögs med en fin färgblandning av olika rosa och vita nyanser, Cosmos bipinnatus 'Psyche Mixture'. Dessa har halvfyllda blommor, vilket gör dem till något alldeles extra. Är en tacksam och lättodlad sommarblomma och mycket hållbar i buketter. Höjd 100 cm.

Sås tunt och grunt direkt ut på växtplatsen i april-maj. Så i rader eller rundlar. Gror efter ca 10-14 dagar beroende på temperatur. Undvik alltför kraftig gödsling eftersom detta kan försena blomningen.
Hammenhögs.

'Multimix' från Plants of Distinction innehåller massor av vackra sorter, inklusive de halvfyllda, tvåfärgade och storblommiga. Perfekta som snittblommor!

Av jungfrun i det gröna har det kommit en ny sort i en ny unik färg: Nigella papillosa 'Midnight Blue'. Den får extra stora blommor, upp till 5 cm i diameter. Vackra frökapslar i kontrasterande färg som gör växten intressant hela sommaren i rabatt och snitt och senare som eternell. Höjd 90 cm.

Sås direkt ut på växtplatsen i april-maj. Så glest och grunt, i rader eller rundlar. Gror efter ca 14-18 dagar beroende på temperatur.
Suttons.

Spanska jungfrun är en lite ovanligare kusin till jungfrun i det gröna. Nigella hispanica 'African Bride' är en vitblommande variant med svart, dekorativ mitt, ett riktigt konstverk. Senare utvecklas vackra, nästan svarta fröställningar, som används som snitt och eternell. En mycket dekorativ sommarblomma. Höjden blir 60-80 cm.

Sås direkt ut på växtplatsen i april-maj. Så glest och grunt, i rader eller rundlar. Gror efter ca 14-18 dagar beroende på temperatur.
Hammenhögs, Mr. Fothergill's, Thompson & Morgan.

Husarknappar har under några år funnits att köpa som färdiga sommarplantor. Nu kan du odla den själv från frö. Sanvitalia procumbens 'Aztekengold' är en mycket användbar sort till rabatt, stenparti, som marktäckare, men framförallt i balkonglådor eller amplar. 'Aztekengold' är väldigt dekorativ med stjälkar och bladverk i mörkt grönt i kontrast till klargula blommor med grönaktig mitt. Blommar tacksamt hela sommaren och är därmed mycket odlingsvärd. Sätt 4-5 plantor tillsammans i en 24 cm kruka. Höjd: 20-30 cm.

Sås inomhus i såjord i mars-april. Täck inte fröna utan tryck till dem mot jorden och duscha försiktigt vatten över sådden. Gror efter ca 14 dagar vid 18-20 grader. Plantera om i krukor med plantjord och sätt ut på växtplatsen när risken för nattfrost är över. Toppa plantorna för bättre förgrening.
Hammenhögs, Bröderna Nelson.

Dahlior är man ju mest van att köpa som knölar. Men det går alldeles utmärkt att fröså dem och hinna få blommor samma sommar. Börja dock tidigt, så redan i januari-februari och skola om några gånger. Sedan på hösten kan du ta upp dessa knölar precis som andra dahlia-knölar och förvara över vintern.

Den nya Dahlia hortensis 'Stargazer Mixed' har en fin färgblandning med kaktusdahlia-typens blommor med smala, "rufsiga" kronblad.
Finns hos Mr. Fothergill's, Plants of Distinction.

Impecta kommer med en fröblandning med namnet 'Antique Parade'. Det är gamla tiders oförädlade sorter med enkla blommor i gult, rött, lila, vitt och purpur. Sirlig, buskig växtsätt, blir ca. 125 cm höga.

Delphinium 'Chorus Violet' F1 är en ny, prisbelönt sort som blommar med ensamma blommor i toppen på varje stjälk. Blommorna är blålila och håller bra som snittblomma. Plantans höjd 75-100 cm.
Plants of Distinction.

Impatiens känner vi till bäst som Flitiga Lisa. Här kommer dock en helt annorlunda Impatiens auricoma 'Jungle Gold' F1, som är en prisvinnande ny hybrid med gula, orkidéeliknande blommor.
Mr. Fothergill's, Thompson & Morgan.

Vallmo måste vi ju förstås ha, de hör sommaren till! En ny trevlig fröblandning med blekt krämvita och "svarta" pionvallmon heter Papaver 'Musical Score' och kommer från Mr. Fothergill's.

< Tillbaka

Sida 3 av 5

Nästa sida >


Cosmos 'Cosmonaut'


Cosmos 'Collarette'


Cosmos bipinnatus'Psyche Mixture'


Nigella papillosa'Midnight Blue'


Nigella hispanica'African Bride'


Dahlia 'Antique Parade'


Impatiens auricoma'Jungle Gold'


Papaver 'Musical Score'
Foto: De olika fröfirmornas egna bilder

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB