Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Frönyheter på blomsidan

Sida 5 av 5

Trumpetblomma, Salpiglossis sinuata. F1 'Yellow Royale'. Nyförädling med riktigt skarpt gula blommor med pastellgul ytterkant. Lång blomtid. Passar utmärkt för rabatter, blomlådor och amplar.
Impecta.

Vi är också många som älskar aklejor. Aquilegia x hybrida 'Lime Sorbet' är en fräsch, blekt limegrön, sporlös nyhet med flerdubbla kjolar! Det blågröna bladverket förstärker dess svala skönhet. Att den är perenn gör inte saken sämre!
Mr. Fothergill's, Rara Växter.

Thompson & Morgan har en mycket liknande med namnet 'Green Apples'.

Klematisaklejorna 'Clementine' är mycket rara nykomlingar, som släpptes på världsmarknaden strax före jul. De finns i fyra färger: blått, vitt, laxrosa och lila. Är också kvalitetsmärkta av Fleuroselect.
Rara Växter.

Hybridalunrot, Heuchera 'Emperors New Clothes', är en trevlig samling av färgstarka bladväxter som också kan blomma vackert med skira vippor över de vackra bladrosetterna.
Mr. Fothergill's, Johnsons.

Snokört har vi ju vant oss vid att se som en himmelsblå kantväxt. Men här kommer nu en nyhet i ljuvaste rosa! Echium vulgare 'Pink Bedder' passar, förutom i kanten, även i urnor och krukor. Drar till sig sommarsurr och fjärilsfladder. Kan direktsås, men blommar tidigare vid några veckors förkultivering.
Mr. Fothergill's.

Ska det vara en lite högre snokört för rabatten, kanske sorten 'Eclat' från Rara Växter vore något? Även den är rosa, närmare bestämt mörkrosa.

Zinnia elegans har ju blivit en välkänd sommargäst i våra rabatter. Denna eldiga nyhet, guldzinnia 'Sombrero' från Rara Växter, är verkligen en lysande bekantskap med sina röd/gula blommor.

'Hot Shot' är också lysande, men denna är en blandning av olika varma färger. Sorten får tätt fyllda, lite "rufsiga", stora blommor, fin till snitt.
Unwins.

Impecta kommer med två kulturarvssorter från 1700-talet, så några nyheter är de ju inte, men väl nygamla! Dessa sorter heter 'Landreths Oriole' som är skarpt orangegul, med dubbla blommor av dahliatyp och den liknande 'Landreths Royal Purple' med intensivt purpurrosa blommor.

När man nu pratar om eldiga växter, ska man inte glömma bort eldriddarsporren, Delphinium nudicaule 'Fox', som kommer i Bröderna Nelsons sortiment i vår. Den har eldröda blommor över glänsande grönt bladverk. Höjden blir 25-30 cm och den sägs vara perenn. Behöver ett varmt och skyddat läge.

Sidenörten Asclepias 'Hedgehogs' har ett verkligt passande namn, då frökapslarna på denna vitblommande, mörkbladiga rabattväxt har ett roligt, taggigt utseende! (Hedgehog = igelkott).
Unwins.

Den som har brådis att få börja så, kan köpa pelargonfrö! Man kan starta med dem redan nu. Dessa båda ljuva nyheter, 'Avanti Peach' och 'Avanti Ripple', skulle kanske vara något?
Rara Växter.

Johnson Seeds, som Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik har tagit till sortimentet i år, har många trevliga frökollektioner. Vad sägs om en kollektion som heter Locka Fjärilar!? (Attract Butterflies). Den innehåller sex sorters blommor som doftar.

Andra roliga kollektioner med sex olika sorters blommor för ett visst användningsområde kan vara t.ex. Easy Annual Cottage Border som ska vara lättodlade växter för rabatt och Patio Baskets and Window Boxes som passar för amplar och krukor.

Geranium pratense Mixed är en blandning av olika namnsorter av samma perennaväxt, ängsnäva. Finns hos Thompson & Morgan med namnet 'Reflections' och hos Mr. Fothergill's heter de 'Mixed Colous'.

Även änglabasun-frön kan sås nu med en gång, så att de hinner blomma lite tidigare. Denna dubbelblommande ljuvlighet med lila/vita, uppåtvända blommor hittade jag bland Johnson Seeds nyheter: Datura metel 'Ballerina Tutu'.

En verkligen ny idé kommer i år från Hammenhögs. Tapetsera din rabatt och få en färgstämd blomning! Jodå, det är sant. De har lanserat två färgvarianter av Frötapeter, en Blå Månskenstapet och en Rosa Romantiktapet.

En Frötapet är ett 40 cm brett och 3 m långt fibertyg som är bestrött med en fröblandning och som man kan klippa till önskad storlek.

Så här gör man:
- Rensa bort ogräs och jämna till jorden
- Rulla ut Frötapeten
- Vattna väl
- Täck frötapeten med 5 mm fin jord
- Vattna igen
- Håll sedan frötapeten fuktig tills fröerna har grott efter ett par tre veckor.

Frötapeten kan läggas ut så snart jorden reder sig och hela maj månad ut. Blommar under juni-september.

Köpställen:
Weibulls, Bröderna Nelsons och Hammenhögs fröer finns allmänt i handeln.
Suttons och Mr. Fothergill's säljs bl.a. här på Odla.nu och av Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik.
Rara Växter
Thompson & Morgan finns även hos vissa Garden Centers och Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik.
www.Fröer.nu har Thompson&Morgans, Weibulls och Lord Nelsons sortiment per post.
Unwins och Johnsons frösortiment finns hos Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik
Plants of Distinction säljs av Rockdala
Impecta

< Tillbaka

Sida 5 av 5


Salpiglossis sinuata'Yellow Royale'


Aquilegia x hybrida'Lime Sorbet'


Aquilegia x hybrida'Green Apples'


Klematisakleja
'Clementine'


Heuchera'Emperors New Clothes'


Zinnia 'Hot Shot'


Delphinium nudicaule 'Fox'


Asclepias 'Hedgehogs'


Geranium pratense Mixed


Datura metel'Ballerina Tutu'


Tapetsera din rabatt!
Foto: De olika fröfirmornas egna bilder

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB