Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Frönyheter

Frönyheter på blomsidan

Så var det dags igen att börja kika på årets nya frön, för den sköna tiden närmar sig, då det är dags att börja förkultivera! Frökataloger har kommit redan från många utländska företag som brukar vara först ute. Men även de svenska fröföretagen eller de utländska som säljs i Sverige, antingen i detaljhandeln eller via svenska hemsidor, har mycket nytt att erbjuda.

Jag har samlat ihop några intressanta nyheter för inspiration inför den nya säsongen.

Vi ska dock tänka på att även om det i någon katalog står NYHET, behöver det inte vara nyhet hos alla andra, utan bara just hos detta företag. Men det går att hitta sådana som inte har funnits till salu hos någon tidigare, då brukar det heta att det är en unik världsintroduktion!

En av de absoluta toppnyheterna är Weibulls Selection Unique. Det är en frökollektion med 20 unika frösorter, varav sex av sorterna är exklusiva för Weibulls.

Det unika i sortiment kan innebära att det är helt ny art, ny färg, ny namnsort med annorlunda utseende eller vädertålighet, större blommor eller längre blomningstid.

Handlar det om små frön, är de pelleterade eller till och med multipelleterade och färgade för att underlätta sådden. Fröna är dessutom förpackade i små plaströr inuti påsen.

Några sorter ur Unique-kollektionen:

Angelonia är en tämligen ny sommarblomma hos oss, har funnits under ett par år nu. Angelonia angustifolia 'Serena Lavender' bildar fylliga plantor med en enorm blomrikedom av vackra orkidéliknande blommor. Värmeälskande!
Även PoD

Odling: Så inomhus i såjord i mars - april. Täck inte fröerna utan tryck till dem mot jorden. Gror efter ca 7 dagar i 23 grader. Plantera om i krukor med blomjord, men sätt inte ut på växtplatsen förrän risken för nattfrost är över. Blomning: juli - september. Höjd 25 - 30 cm. Sol.

Sommarbegonia Begonia x hybrida 'Baby Wing Pink' är en ny, tidigblommande sort, där bladen är formade som en liten "vinge". Plantan översållas av blommor som blommar hela sommaren fram till första frosten.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Odling: Så inomhus i såjord i februari - mars. Täck inte fröna utan tryck till dem mot jorden. Gror efter 14-21 dagar vid 22-25 grader. Groningen gynnas av undervärme. Plantera om i krukor med plantjord och sätt ut på växtplatsen när risken för nattfrost är över. Blomning: juni - oktober. Höjd 40 - 50 cm. Sol eller halvskugga.

Prakthibiscus Hibiscus Moscheutos-gruppen 'Luna Red' är en flerårig växt som odlas antingen som ettårig eller så kan den övervintras inomhus. Helt bedårande för terrass eller inglasad balkong. Kräver stora krukor och varm och solig växtplats. Får mycket stora blommor och plantan grenar sig naturligt. Tillskottsbelysning gynnar blomningen.

Odling: Så inomhus i såjord i januari - mars. Så grunt. Gror efter ca 10 dagar vid 18-20 grader. Plantera om i krukor med blomjord. Sätt inte ut förrän all risk för nattfrost är över. Blomning: juli - september. Höjd 60 - 90 cm. Sol.

Nemesia, Nemesia foetans 'Poetry Lavender Pink' är en helt ny rikblommande nemesiasort som bildar välförgrenade plantor. Passar lika fint i rabatten som i krukor på balkong eller terrass. Utmärkt i samplanteringar.

Odling: Så inomhus i såjord i april - maj. Så mycket grunt. Gror efter 5-7 dagar vid 18-20 grader. Plantera om i krukor med blomjord, sätt ut när risken för nattfrost är över. "Fröet" är ett multi-pellet, vilket betyder att det ligger rätt antal fröer inkapslade i en pellet, som är avpassat för en krukfärdig planta. Blomning: juli - september. Höjd 30 - 35 cm. Sol eller halvskugga.

Färgnässlan Solenostemon scutellarioides 'Kong Red' är en helt unik sort. "Kong" gruppen får jättestora blad i en underbar färgsättning. Utvecklar mycket stora plantor som blir vackrast om man inte toppar dem.

Odling: Så inomhus i såjord i mars - april. Täck inte fröna utan tryck till dem mot jorden. Gror efter 10-14 dagar vid 21-24 grader. Plantera om i krukor med plantjord, men sätt inte ut på växtplatsen förrän risken för nattfrost är över. Höjd 50 - 70 cm. Halvskugga.

Nästa sida >>


Angelonia angustifolia'Serena Lavender'


Sommarbegonia
Begonia x hybrida
'Baby Wing Pink'


Prakthibiscus
Hibiscus Moscheutos-gruppen 'Luna Red'


Nemesia foetans
'Poetry Lavender Pink'


Färgnässla Solenostemon scutellarioides'Kong Red'
Foto: De olika fröfirmornas egna bilder

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB