Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

De första fröna är i jorden

De första fröna är i jorden. Några pelargoner står och växer till sig så smått. Tur det finns tidiga fröer så här i vintermörkret. Annars pågår planeringen för fullt i huvet på en. Inte så mycket för egen del i år.

Av Elsa Rensfeldt Larsson, Luleå/Norrbotten.

Nej, i år kommer jag att sätta in trädgårdskrutet inom "äldreomsorgen". Till mor som i år vill ha krukodling utanför sin lilla pensionärsstuga och far som flyttat till ett superfint äldreboende i egen lägenhet med en stor balkong i söderläge och marknivå. Här ska odlas!

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Jag har grunnat en del vad han ska få för gröna kamrater där i sommar. Han är en gammal odalman som varit van vid alla tänkbara grödor då han var aktiv. Självförsörjande på grönsaker och potatis och bär. Vad sätter man på balkongen hos en sådan "bortskämd" person. Jag tänkte faktiskt vara ganska drastisk. Blommor är ju fint men jag kommer att sätta en hel del grönsaker också. För inte hindrar det ju att man istället för en slingrande blomma sätter exempelvis sockerärt istället för eller i sällskap med exempelvis luktärt. Och krusig god persilja kan väl få samsas med ringblomma i lämpligt kärl.

Hängande jordgubbe blir ett måste.

När man blivit gammal och glömsk tror jag det är extra viktigt med en grön stimulans, särskilt om du varit van vid att odla. Att de stora landen och blombänkarna krympt till en generös balkong spelar ingen roll. Man kan ganska lätt skapa ett litet odlingslandskap i miniatyr där dofter och synintryck och möjligheter till smakupplevelser gör gott mot ålderdomens små gissel. Det ska bli roligt att få vara kreatören.

Min moder väljer i år bort den lilla egna rabatten vid sin pensionärsstuga. Där ska hon så in gräset och ordna en uteplats. Hon satsar mest på att se folk istället för blomhuven. Men helt väljer hon inte bort blomprakten. I år ska den uppträda i krukor önskar hon sig. Jag tror jag ska satsa på en kombination med lökväxter och sommarblommor med ett lite kuddigt intryck. Någon snabbväxande klättrare kan det också bli tal om, fjärilskrassen är ett bra val tycker jag, guadaluopegurkan eller djungelgurka som Impecta säljer är en både snabb, vacker och god klättrare. Kan verkligen rekommendera den! Går utmärkt i växthus och säkerligen lika bra i ett lite skyddat uteläge. Kanske man skulle våga chansa på att en tidig körsbärstomat skulle hinna fram utomhus i zon 5-6. Man måste ju tro på sommaren och moderskapet bor i ett rakt och skyddat söderläge.

Men, än så är det långt till vår, innan rönn i blomma står. Videt sover och min lilla kungliga ek, som förra våren fick flytta till mitt nya odlingsparadis, den har förhoppningsvis en ny vår att se fram emot. Det visar sig inom en inte alltför avlägsen framtid. Just i dag är det ett vackert "vårväder". Vintern fortsätter att tveka mellan minus och plus. Undertecknad tvekar inte, i februari väljer man minus och rejält med snö, för växternas skull.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB