Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Frågor & svar hos Odla.nu

Lite då och då gör jag en sammanställning av de mest aktuella frågorna från läsarna här hos Odla.nu. Just nu, under början av hösten, är det mycket frågor som handlar om övervintring, beskärning och hur man tar hand om icke-vinterhärdiga växter. Svaren serverar vi så klart också!

Av Sylvia Svensson

När skörda havtorn?

När är det dags att skörda bären? Skall de ha fått frost? Skall man avlägsna kärnan vid omhändertagandet?

Sylvia svarar: Havtornsbären blir mycket sötare om du låter frosten nypa i dem först. Detta kan du förstås också ordna genom att lägga havtornsbären i frysen en stund.

Det finns ett fiffigt sätt att skörda havtornsbär som annars kan vara svårplockade: fruktbärande skott klipps av och läggs i frysen, sedan kan bären enkelt skakas loss från grenarna. Gör du så, behöver du sedan inte beskära buskarna på annat sätt för att föryngra dem. Havtorn har små kärnor som inte behöver tas bort.

Havtorn sätter bär endast på fjolårsskotten, så har du endast en honplanta kan du skörda halva havtornsbusken på detta sätt och den andra halvan nästa år.

Mer om havtorn kan du läsa här: Havtorn

Beskära potatisblomma inför vintern

Jag har en potatisblomma som jag har lyckats övervintra i över 15 år. Nu undrar jag hur mycket som jag kan korta ned den för att få in den i vinterförvaringen och få den att växa till sig med riklig blomsättning till våren? Stammen är ca 10 cm i omkrets och växten ca 2 m hög.

Sylvia svarar: Det låter som en riktigt maffig potatisblomma! Du har tydligen lyckats väldigt bra med den, så fortsätt så.

Potatisblomma, Solanum rantonnetii, har numera ett vackrare namn, himmelsöga. Du kan klippa himmelsögat så pass mycket nu att du får in den i vinterförvaringen. På våren kan du sedan frisera kronan vidare, till och med ganska kraftigt, så att den får en snygg form. Himmelsögat brukar svara med många nya skott där den har klippts. Det bortklippta kan du säkert använda till nya sticklingar.

Änglatrumpet blommar än

Min änglatrumpet står fortfarande ute och vill inte sluta blomma. Den har nu 5 blommor och ett tiotal knoppar på väg att slå ut. Jag måste ju ta in den innan frosten kommer, men jag undrar om jag trots blomningen skall ta in den och sluta vattna? Ute får den ju vatten hela tiden från ovan. Hur skall jag göra?

Trumpeten är 175 cm hög och 1 meter i omkrets upptill och finns i Småland.

Sylvia svarar: Du kanske kan ta in änglatrumpeten i ett ljust, svalt utrymme och låta den blomma färdigt, till exempel på verandan, i uterum eller liknande. Vattna så länge änglatrumpeten blommar. Änglatrumpeten vattnas sedan mycket sparsamt under vintern.

Klipp helst änglatrumpeten till våren, om du ändå kan baxa in den som den är. På våren kan du använda det bortklippta som sticklingar.

Förvara fikon och citrus inomhus

Jag har ett fikonträd i kruka som är ca 1 meter högt och det har fått 5 frukter. Hur skall jag vinterförvara det? Jag misslyckades förra året och förlorade alla mina fikon- och citrusträd när det blev minusgrader. Problemet är att jag har det för varmt inomhus på vintern.

Sylvia svarar: Det är ett problem om man måste ta in fikon- och citrusträd i bostaden. Där blir det, som du säger, för varmt och för torrt.

Idealet för växter som fikon- och citrusträd är att de kan övervintras ljust i ca +5 grader och vattnas lite då och då under vintern. Kanske ett garage eller förråd med fönster och tilläggsljus, en sval trappuppgång eller något liknande? Du har kanske kompisar som har ett vintervarmt uterum eller en sommarstuga och vill inkvartera dina fikon- och citrusträd? Finns det någon plantskola i trakten som tar emot växter för vinterförvaring? Fundera på vad som skulle kunna vara en möjlighet för dig.

Plocka ner Ingrid Marie-äpplen?

När plockar man ner Ingrid Marie-äpplen för vinterförvaring? Jag har fått bra skörd i år och vill ta vara på dem.

Sylvia svarar: Ingrid Marie är ett så kallat vinteräpple, som plockas så sent som möjligt men innan det blir frost. Lukta på dina Ingrid Marie, doftar de av äpple? Känn efter om äpplet lossnar lätt, om inte, så vänta lite till om möjligt.

Här kan du läsa mer om vinteräpple och hur man gör med dem: Goda vinteräpplen

Fråga och få svar hos Odla.nu

Har du en fråga om trädgård och odling finns flera sätt att hitta svar här på Odla.nu.

  • Gå med i vårt forum och få goda råd av likasinnade på ett trevligt och lättsamt sätt. Gå in på: Forum Odla.nu
  • Sök på sajten med hjälp av sökrutan som finns längst upp till höger på varje sida.
  • Fråga våra experter eller sök bland gamla frågor och svar. Klicka in dig här: Fråga experterna

Vi ses och hörs på Odla.nu!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB