Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Frågor & svar hos Odla.nu

Lite då och då gör jag en sammanställning av de mest aktuella frågorna från läsarna här hos Odla.nu. Just nu, under början av hösten, är det mycket frågor som handlar om övervintring, beskärning och hur man tar hand om icke-vinterhärdiga växter. Svaren serverar vi så klart också!

När skörda havtorn?

Plockning och hantering av havtorn

Undrar du när det är dags att skörda havtornsbären? De bästa bären får du om de fått sig en frostknäpp – då blir de betydligt sötare och mindre kärva i smaken. Om vädret inte vill samarbeta går det bra att lägga bären i frysen en stund, vilket ger samma effekt.

Ett smart och effektivt sätt när du plockar havtorn är att klippa av de fruktbärande skotten, lägga dessa i frysen och därefter skaka av bären när de frusit. På så vis undviker du det mödosamma pillandet bland de vassa grenarna. Dessutom fungerar det som en föryngringsbeskärning för busken. Havtorn bär frukt på fjolårsskotten, så har du bara en hona – skörda hälften av busken ett år och den andra hälften nästa. Kärnorna i havtornet är små och behöver inte avlägsnas när du tar hand om bären.

Vill du läsa mer om både plantering, skötsel och skörd av havtorn, hittar du utförliga tips här: Havtorn

Skötsel efter skörd

Efter skörd gynnas busken av en måttlig beskärning. Tänk på att endast ta bort grenar som redan gett frukt, så du behåller gott om fjolårsskott till nästa säsong.


Beskära potatisblomma (himmelsöga) inför vintern

Tips för beskärning och vinterförvaring

Potatisblomma, numera ofta kallad himmelsöga (Solanum rantonnetii), är en tålig och vacker krukväxt som går utmärkt att övervintra – som du gjort i hela 15 år! För att få in den i vinterförvaringen kan du utan problem klippa in den så mycket som behövs. På våren, när tillväxten drar igång igen, kan du beskära mer rejält och forma växten efter önskemål. Himmelsöga reagerar positivt på beskärning genom att sätta många nya skott där du klipper, och det du beskär kan du med fördel använda till att ta sticklingar.

Så övervintrar du himmelsöga

Övervintra helst frostfritt och ljust. Ju svalare förvaring, desto mindre vatten behövs, men låt aldrig jorden torka ut helt. Byt gärna jord i samband med omplacering eller vårbeskärning för att stimulera ytterligare blomning till säsongen efter. Utförligare råd om krukväxter och vinterskötsel hittar du i Odlas artiklar.


Änglatrumpet blommar än – ta in eller låta stå kvar?

Hantera änglatrumpet inför vintern

Om din änglatrumpet står kvar ute och fortfarande blommar sent på hösten bör du ändå ta in den innan den första frosten, även om knoppar fortfarande utvecklas eller blommor sitter kvar. Sätt gärna plantan ljust och svalt, till exempel i ett inglasat uterum, på en veranda eller i ett ljust förråd – där kan den blomma färdigt. Vattna normalt så länge den blommar. När blomningen är klar och temperaturen sjunker minskar du vattningen rejält; övervintringen sker bäst i halv-torr jord.

Klipp helst in plantan på våren, om du har plats att ställa in hela nu under vintern. Grenar du ändå tar bort kan med fördel användas som sticklingar för att föröka din änglatrumpet.


Förvara fikon och citrus inomhus

Så lyckas du med vinterförvaring

Fikon- och citrusträd i kruka är känsliga för kyla, men vanlig rumstemperatur vintertid är ofta för varmt och torrt. Den optimala vinterförvaringen är ljus, frostfri (cirka +5°C) och sval – till exempel i ett garage eller förråd med fönster, i en sval trappuppgång eller kanske en väns uterum. En del plantskolor erbjuder också övervintringsservice. Vattna sparsamt under vintern, och undvik både uttorkning och för mycket fukt. Om du måste ha träden inomhus är extraljus till hjälp och det är extra viktigt att inte övervattna.

Läs mer om citrus och fikon i kruka under våra artiklar om Havtorn (där även generella råd om vinterförvaring för Medelhavsväxter finns).


Plocka ner Ingrid Marie-äpplen – när?

Optimalt skördefönster och lagring

‘Ingrid Marie’ är ett klassiskt vinteräpple som plockas så sent det bara går på hösten, men innan temperaturen hinner gå under noll. Frukterna är mogna när de doftar gott och lossnar lätt från trädet om du vrider lite försiktigt på dem. Förvara skörden svalt och frostfritt i luftiga backar, helst i ett jämnt och torrt klimat. Det gör att dina Ingrid Marie kan hålla sig fina långt in på våren.

Du kan läsa mer om skörd och vinterlagring av äpplen här: Goda vinteräpplen


Översikt: skörd, beskärning och vinterförvaring

Sammanfattande tabell

VäxtNär skördas/ta inBeskärningVinterförvaringÖvrigt
HavtornEfter frost/frysningSkott kan klippas-Kärnor kan vara kvar
Potatisblomma-Klipp för plats, mer på vårenLjust, ca 5–10°C, frostfrittVattna sparsamt
ÄnglatrumpetFöre frostHelst tidig vårSvalt, ljust, vattna sparsamtKan blomma vidare inomhus
Fikon/CitrusFöre minusgrader-Ljust, +5°C, vattna sparsamtUndvik för varm bostad
Ingrid Marie-äpplenSent, före frost-Svalt, frostfritt, torrtLossnar lätt, doftar äpple

Viktiga nyckelpunkter

För bästa resultat:

  • Skörd av vissa bär och frukter, som havtorn och vinteräpplen, sker bäst så nära frosten som möjligt för bästa smak och lagringsegenskaper.
  • Både potatisblomma, änglatrumpet, fikon och citrus trivs bäst svalt, ljust och frostfritt på vintern med mycket sparsam vattning.
  • Krukväxter och träd ökar sin blomning och tillväxt om du beskär dem hårdare på våren, när den nya vegetationen tar fart.
  • Använd gärna beskärda skott till att ta sticklingar, så kan du föryngra och föröka dina växter gratis hemma.
  • Ta in frostkänsliga växter i tid, och försök ordna svala, ljusa vinterplatser – till exempel garage, förråd eller ett ljust trapphus.
  • För ännu fler odlingsråd, se Sylvias omfattande samling på Odla.nu – där hittar du massor av tips för både nybörjare och erfarna odlare.

Med dessa samlade råd från Sylvia Svensson och Odla.nu får du en bra grund för höstskörd, beskärning och vinterförvaring av trädgårdens känsligaste växter!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB