Exotiska frukter
En solig upptäcktsresa bland exotiska frukter – Göteborgs Botaniska trädgårds årliga utställning
Just nu kan du uppleva en färgsprakande och lärorik utställning i Göteborgs Botaniska växthus. Nu är det dags för den årliga Exotiska frukter-utställningen, där besökarna bjuds in att uppleva frukter från världens alla hörn. Utställningen har blivit en populär vintertradition som piggar upp Göteborg med tropiska dofter och smaker – perfekt när längtan efter sol och värme är som störst.
Sedan starten 1985 har denna utställning vuxit rejält, både när det gäller antalet fruktsorter och besökare. Den började med citrusfrukter men har med åren utvecklats till att presentera ett unikt utbud av tropiska och subtropiska delikatesser – från banan och kokos till ovanligare nyheter som jackfrukt, tamarillo och rambutan. Jubileumsutställningen 2010 visade över 70 sorter, och på senare år har utbudet till och med varit ännu större – ibland över 75 arter per säsong. Göteborgs botaniska trädgård har på så vis spelat en avgörande roll för att väcka nyfikenhet och sprida kunskap om världens exotiska frukter till svenskar i alla åldrar. Den långvariga entusiasten Magnus Neuendorf, tropikansvarig, har särskilt lyft betydelsen av utställningen för svensk folkbildning kring ämnet.
Utställningen hålls under årets mörkaste veckor, då vi behöver solsken och inspiration som mest: i år är växthusen öppna dagligen kl. 10–16 till och med den 9 februari. Visningar och provsmakningar är alltid mycket uppskattade inslag – här får både barn och vuxna möjligheten att smaka på frukter de kanske aldrig hört talas om tidigare!
Från sällsynt lyx till svensk vardagsmat
Det är lätt att glömma att exotiska frukter för inte så länge sedan var sällsynta lyxvaror i svenska hem. På äldre tiders julbord kunde apelsiner, bananer och fikon vara den största högtidslyxen – och då ofta enbart som torkad frukt. Tack vare effektivare transporter och kylförvaring har nu färska frukter blivit tillgängliga året runt. Numera kan vi äta passionsfrukt från Brasilien eller njuta av mango från Indien när andan faller på.
Många exotiska frukter måste ändå plockas omogna för att klara transporten, vilket gör att de ofta behöver eftermogna hemma några dagar. Det går att avslöja när de är lagom mogna genom ett försiktigt tryck med handflatan (inte fingertopparna!) samt genom fruktens doft – är den söt och inbjudande, så är frukten redo att ätas. Ej att förglömma: de flesta av dessa tropiska godbitar trivs bäst i rumstemperatur, inte i kylskåpet.
Smakupplevelser att upptäcka
Upptäck själv hur smakerna fördjupas när frukterna får mogna till, och hur aromen förändras.
Upptäck gamla klassiker och spännande nya frukter
Det breda sortimentet på dagens svenska fruktmarknad har vuxit tack vare förädling och ny kunskap. Klassiker som apelsiner och nästan kärnfria clementiner, men även nyare arter som sweetie och ugli-frukt, har blivit populära inslag på utställningen. Kiwi, som var något helt nytt när den dök upp på 1960-talet, räknas nu som stapelvara i butiken. Numera hittar vi dessutom mango, passionsfrukt, avokado och papaya året om.
Några av frukterna du kan studera och smaka på under utställningen:
- Citrus – citrusfamiljen är enorm, med citron, apelsin och över 150 arter! De flesta odlas i Sydeuropa, men ursprunget är Asien och Oceanien.
- Ananas – tropisk klassiker från Sydamerika, idag odlad världen över.
- Banan – en av världens mest använda frukter, och lär dig mer om bananodling här!
- Bittergurka och kiwano – två gurkväxter med spännande smaker.
- Pepino, naranjilla och avokado – släktingar med olika egenskaper.
- Trädtomat (tamarillo) – frisk och syrlig med användning i både matlagning och sallader.
- Jackfrukt – ofta utställningens jätte, kan väga över 40 kilo!
- Stjärnäpple – spektakulärt lilarosa, stjärnformad.
- Sapotill – även kallad tuggummiträd tack vare sitt innehåll av chicle.
- Granatäpple – vackert och hälsosamt; använd kärnorna i mat och dryck.
- Sharon (kaki) – söt, gelélik konsistens när den är mogen.
- Fikon och kaktusfikon – två olika släkten men båda omtyckta långkörare.
- Durian – frukternas "skunk", älskad och avskydd för sin doft.
- Alla sorters passionsfrukt – från lilla purple till stor maracuya.
Årets utställning brukar också visa litchi – populär i Kina sedan årtusenden, rambutan och longan från Sydostasien, samt ibland vattenäpple och salak ("ormfrukt") från Indonesien. Bland de mest ovanliga nyheterna är flera arter från Sydamerika som först nu börjar hitta vägen till Europa.
Vill du läsa mer om årets fruktutbud, titta på bilder eller få tips om hur du bäst tillvaratar exotiska frukter hemma? Besök gärna utställningens sida hos Odla.nu.
Bildexempel:
En folkbildande succé sedan 1985
Göteborgs Botaniskas årliga utställning har blivit en folkbildande institution. Tusentals personer, skolklasser och matentusiaster söker sig hit för att upptäcka, lära sig och inspireras. Provsmakning, föredrag och guidade visningar har gjort evenemanget till en viktig kunskapskälla, inte minst för barn och unga. Idag ser vi exotiska frukter i nästan varje matbutik – något som inte varit självklart utan den nyfikenhet och det utbyte som dessa utställningar bidragit till.
Vem vet, kanske hittar du din nya favorit bland mangon, kiwanon eller granatäpplet? Låt smaklökarna resa jorden runt utan att lämna Göteborg!
Läs också: Bli bananodlare
Läs mer om utställningen på Odla.nu