Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bli bananodlare

Bananen är en välsmakande, nyttig frukt som odlas i stora mängder i tropikerna, men numera är det också möjligt att odla bananer på våra breddgrader, om än i blygsammare omfattning.

Ädelbananen med det latinska namnet Musa acuminata 'Tropicana' säljs som krukväxt året runt. Det är en örtliknande, stambildande växt med stora, fräscht gröna blad som slutar i bladslidor vid basen och bildar stammen.

Ädelbananen kan så småningom bli ett par meter hög och är en vacker, skulptural växt i hemmet. Den föredrar hög luftfuktighet och trivs därför alldeles utmärkt i uterummet bara den står i temperaturer över 15° C.

Ädelbananen ska helst stå på en ljus till halvskuggig plats, men inte i direkt sol. Den ska vattnas rikligt och ofta från vår till höst, mindre resten av året. Växten tål en lätt uttorkning, men en kraftig uttorkning leder till att bladen vissnar i kanterna.

Eftersom ädelbananen är en mycket kraftigväxande växt behöver den rikligt med gödning under växtsäsongen från vår till höst.

När ädelbananen är 1-2 år gammal kan den blomma med en imponerande lång, hängande blomställning. I tropikerna pollineras den av fladdermöss och kolibrier. Om växten trivs perfekt där hemma kan den bilda små bananer som är ätliga, även om det sägs att de är syrligare än vanliga bananer.

Om huvudskottet börjar se trist ut kan det skäras ned till ungefär 10 cm över krukans kant. Det kommer att gynna de nya sidoskottens växt. Efter att växten har blommat och bildat frukter vissnar huvudskottet och bör då skäras ned.

Lycka till med bananodlingen!


Ädelbanan, Musa acuminata 'Tropicana'

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB