Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Exotiska frukter i Göteborgs Botan

Göteborgs Botaniska trädgårds traditionsrika utställning om exotiska frukter – 25 år av smakupplevelser

I år firade Göteborgs botaniska trädgård sitt 25-årsjubileum för den populära utställningen om exotiska frukter – en årlig höjdpunkt för alla med intresse för ovanliga smaker och spännande växtarter. Utställningen öppnade lördagen den 23 januari och pågick fram till och med söndagen den 17 februari. Under dessa veckor hölls visningar två gånger varje lördag och söndag, kl. 12 och 15, med extra kvällsöppet på tisdagar kl. 18 samt särskilda arrangemang för sportlovslediga barn. Det gav många chansen att utforska ett brett utbud av frukter från hela världen – och även att provsmaka.

Smakresa genom världens fruktutbud

Med hela 71 olika sorters exotiska frukter i fokus bjöd botaniska på en bred och fascinerande utställning. Många frukter kom från Medelhavsområdet, men även långväga arter hade tagit sig hit, ofta med flyg och i stora volymer via båt över Hamburg. Intendent Magnus Neuendorf, som varit ansvarig sedan utställningens början, guidade besökare bland pojkboksexempel och nutida favoriter, och berättade om frukternas ursprung, användning och egenskaper.

En spännande nyhet för i år var borojo (Borojoa patinoi). Även om själva frukterna inte nått Göteborg fanns borojo ändå representerad i form av kompott för provsmakning. Borojo, som hör hemma i den västra delen av Amazonas och är släkt med kaffeväxterna, får mogna och plockas först när den fallit ner från trädet. Den används bland annat till juice, marmelad, vin och godis och sägs ha både medicinska och afrodisiakiska egenskaper trots den enligt många lite "metalliska" smaken.

Bland årets nyheter fanns också en avlång variant av pepino från Ecuador – ett släktträd till potatis som smakar sötmelon när den är fullt mogen. Den traditionellt runda formen har funnits i svenska butiker länge, men nu kompletteras den alltså av en mer ovanlig, avlång typ.

I utställningen kunde man även bekanta sig med fruktvärldens gigant – jackfrukten – som hör hemma i Indien och Sydostasien. Denna koloss kan väga upp till 45 kilo och mäta 90 x 50 cm, och är en släkting till fikonsläktet. Jackfrukten växer direkt på trädstammen och är känd för sitt saftiga, söta fruktkött.

Citrusälskare kunde upptäcka pomelo, ursprunget till våra moderna citrusfrukter. Pomelo är mild och passar utmärkt i sallad, gärna tillsammans med granatäpplekärnor och limejuice. Fruktens mångsidighet lyftes särskilt fram av Magnus Neuendorf, som bidrog med recept från sin kokbok, tillgänglig i trädgårdens butik.

Även passionsfrukter fick sin plats bland höjdpunkterna, från den gröna, glass- och drinksmaksättande maracuja till den orangea grenadilla, vars fruktkött liknar grodrom men bjuder på en söt och frisk smak.

Bland de övriga rariteterna återfanns sapotillaplommon, "tuggummiträdets frukt", som äts som dessert och påminner lite om päron i konsistens – och granatäpple, där besökarna fick lära sig att dela frukten utan kladd och höra om de hälsofördelar som 100 % granatäpplejuice anses ha i Mellanöstern.

Bananen – Sveriges kanske populäraste exotiska frukt – firade 101 år i landet. Idag finns över hundra sorter; runt hälften av världens produktion används till matlagning, såsom kok- och stekbanan.

Se gärna även bilder från utställningen, som Borojo, avlång och rund pepino, jackfrukt, pomelo och granatäpple, maracuja och grenadilla, frukt från tropiska Amerika, sapotillaplommon samt olika bananer. Även om bilderna inte kan förmedla dofterna och smakerna, ger de en god inblick i utställningens mångfald.

Ett axplock bildexempel:

Levande växthus och kunskap för alla åldrar

Under utställningsperioden kunde besökare också uppleva blommande bananträd och kakaoträd i det tropiska växthuset samt ta del av särskilt arrangerade barnaktiviteter under sportlovet. Genom föreläsningar, guidningar och provsmakningar skapades en atmosfär där besökare fick lära känna exotisk frukt på djupet – från botanik och historia till matlagning, medicin och kultur.

Botaniskas roll och artikeltips

Utställningen är ett

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB