Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Exotiska frukter i Göteborgs Botan

Nu är det åter dags för Göteborgs botaniska trädgårds traditionsrika utställning om exotiska frukter. Nu firar man dessutom utställningens 25-årsjubileum.

Den öppnade lördagen den 23 januari och pågår till och med söndagen den 17 februari. Växthuset är öppet kl. 10-16 på vardagar och 10-17 under helgerna. Varje lördag och söndag är det visning två gånger, kl. 12 och kl. 15. Dessutom är det kvällsöppet på tisdagar med visning kl.18 samt extra öppet för sportlovslediga barn. Under visningarna ges möjlighet till provsmakning för en modest peng.

Intendent Magnus Neuendorf, som haft hand om utställningen i alla år, berättade att det är 71 sorters frukt denna gång. Vi äter allt mera exotiska frukter, främst från Medelhavsområdet som ju är närmast, men de kommer numera med flyg från hela världen. Många ton når oss med båt via Hamburg.

Det fanns också med en nyhet, borojo, Borojoa patinoi, dock bara i form av fruktkompott, man hade inte fått dit själva frukterna. Borojo är släkt med kaffe. Den är stor som en honungsmelon och får mogna i trädet och plockas först när den fallit ner. I hemtrakten i västra Amazonas, t.ex. Colombia, används den till godis, juice, glass, marmelad, vin och kompott. Dock tyckte jag inte den var någon höjdare i smaken, den var väldigt svårdefinierad… något i stil med "metallisk" kaffesump, kanske? Den anses också ha höga medicinska kvaliteter och används som afrodisiakum.

Vi fick också se en ny, avlång form av potatissläktingen pepino. Den runda har vi ju haft tillgång till i många år, men den avlånga från Ecuador var ny för i år. Pepino smakar melon när den är mogen.

Bland de andra frukterna som presenteras kan man se den exotiska fruktvärldens gigant, jackfrukten, som i extrema fall kan väga 45 kilo och ha en storlek av 90 x 50 cm. Den härstammar från Indien och växer även i det indomalajiska området. Jackfrukten är en fikonsläkting. Den stora frukten hänger direkt på stammen.

Citrusfrukternas gigant pomelo eller pompelmus är urmodern till citrusfrukterna. Mild i smaken och den är bra i sallad tillsammans med granatäpplekärnor, rödlök, isbergssallad och tomater. Pressa över limejuice. (Ett recept från Magnus Neuendorf. Häftet Maträtter och desserter med exotisk frukt säljs i Botans butik för bara 25 kronor.)

Bland passionsfrukterna finns den gröna maracujan som bl. a. användes till att smaksätta glass och drinkar. På Madeira finns en likör gjord på maracuja, med samma namn, Maracuja.

Grenadilla heter en orange passionsfrukt. Fruktköttet med de små kärnorna ser ut som grodrom, men smakar säkert bättre! Passionsfrukter ska vara väl mogna för att smaka sött.

Sapotillaplommon, tuggummiträdets frukt, är en dessertfrukt som man äter som den är. Inte så sött kanske, men det kunde ju bero på mognadsgraden.

Magnus visade också hur man "öppnar" ett granatäpple utan att den starkt rödfärgade saften rinner ut: man skär ut en liten skiva både upptill och nertill och skårar sedan frukten i fyra delar som man sedan bänder isär med händerna. Han berättar att man i Mellanöstern tror att 100% granatäppeljuice verkar skyddande mot prostatacancer, fungerar alltså som profylax.

Bananen kom till Sverige i år för 101 år sedan från Kanarieöarna. Det finns flera hundra sorter av banan. Svenskarna är storförbrukare, vi äter f.n. 17-18 kg per person/år. Hälften av alla bananer som odlas i tropiska/subtropiska områden är dock kok- och stekbananer fick vi veta. Linné kallade bananen för kunskapens frukt.

Vi har varit och tagit en förhandstitt på denna läckra utställning. Bilder kan vi visa upp, men de förmedlar ju tyvärr inte dofterna!

I växthusen finns dessutom flera olika exotiska fruktträd att se, bl.a. just nu en blommande banan och ett fruktbärande kakaoträd.


Borojo, Borojoa patinoi


Avlång och rund pepino


Jackfrukt


Pomelo och granatäpple


Maracuja och grenadilla


Frukt från tropiska Amerika


Sapotillaplommon


Olika bananer

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB