Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Den kustnära trädgården

  • den gråa trädgården.

Påfallande många av saltängens växter har alltså gråa blad. Hur kommer sig nu detta?

Om man tittar närmare, så ser man att bladen inte är gråa i sig själva, utan de är täckta av små hår, som fångar upp ljuset och ger dem en grå ton. Håren är till för att minska avdunstningen och fånga upp saltet i luften, så att bladens yta inte skadas av det.

En annan variant av sådant här skydd är ett blågrått vaxlager som bevarar fuktigheten inuti bladet och håller saltet utanför.

Men de flesta växter tackar för vindskydd och växer frodigare och vackrare i lä, så försök att ordna läplanteringar och häckar mot havet genom att använda de allra tåligaste kustbandsbuskarna till detta ändamålet.

Även om man inte bor vid havet, kan man önska sig en trädgård som ger sken av ett sådant kustnära läge. De gråa, dämpade nyanserna är vackra i sig och man kan anlägga en sådan trädgård även i ett milt och gynnsamt klimat utan det kärva havsnära klimatet. Växterna kommer att trivas bra, bara man ser till att dräneringen är bra och läget är soligt.

För att förstärka känslan av havet i sådana här lägen, kan man använda runda stenar, drivved, snäckor och rep till dekoration, måla snickerier och ev. även själva huset med havsnära kulörer samt självfallet välja havssträndernas växter som förstahandsväxtval.

Gråbladiga växter kan man även använda som komplement till rosor eller för att ge harmoni åt intensivt färgade blommor. Särskilt vanligt är detta i England. Lammöron och lavendel är klassiker i sammanhanget. Vita Sackville-Wests stora trädgård vid Sissinghurst innehåller, förutom den vita trädgården som jag nämnt i en tidigare artikel, även en anläggning med enbart gråbladiga växter. Mycket raffinerad!

Om man vill bygga upp en helt grå trädgård eller göra en grå avdelning i en del av den, kan man ta med alla de vita, blågråa, silvergråa och grågröna nyanserna som finns i bladen. Sådana växter har naturligt ofta blommor i milda, bleka nyanser, såsom lavendelblått, rosa och ljusgult. Effekten av det hela blir en vacker, disig, trolsk anläggning att njuta av, likväl i stekande sol som i sommarkvällens mjuka skymning!

Man kan dock tycka ibland att det blir för mycket av det goda att enbart ha gråa växter med mjukt pastellfärgade blommor, i synnerhet en mulen dag. Då kan man pröva effekten av en del klart lysande, intensivt färgade blommor, dock utan de massor av frodiga, gröna blad som vanligen måste till.

De gråa växternas mjuka, disiga blad utgör en vacker omgivning till starka färger, i synnerhet som bladen sällan är frodiga, utan håller sig diskret i bakgrunden. Många har barrlika, gräslika eller pilbladslika blad för att bättre motstå hårda vindar.

Ettåriga gråbladiga växter med intensivt färgade blommor kan med fördel planteras i milt grå eller blågrå krukor för att kunna flyttas vid behov.

Här nämner jag några sådana ettåriga växter: påfågelsblomster, (Gazania), blåsalvia (Salvia patens), daggsalvior (S. farinacea), violverbena (Verbena rigida) och även vissa andra verbenor har grågröna blad, så även många nejlikor, (Dianthus), som finns både som ett- och fleråriga. Sömntutan (Eschscholzia), har vaxartade, grågröna blad och finns i olika lysande färger, blåklintens håriga blad och stjälkar bär upp blommor i intensivt blåa nyanser, men även pastellfärger finns.

Eldkronans (Lantana) lysande blommor över grågröna blad passar att lysa i stora urnor, kanske tillsammans med silverekens (Senecio bicolor) vackra, gråvita bladverk.

Feberträd, Eucalyptus glubutus, kan även övervintras inomhus, så att den överlever fler säsonger.

Stor vaxblomma, Cerinthe major 'Purpurescens', har magnifika, stålblåa blad och blålila blommor. Helt underbar…

Bland Fuchsior finns det några sorter med gråaktiga blad, de kan också övervintras. Fuchsia magellanica 'Versicolor' ser riktig 'grå' ut på håll trots att dess blad har tre färger! Och den kan i gynnsamma lägen övervintra!

Grusnejlikans (Gypsophila muralis) trådtunna, grågröna blad o stjälkar i yviga 'bollar' kan utgöra en betagande syn i krukkanten.

Nästa sida 1 2 3


Tulipa 'Burgundy'

Smörboll på strandkanten

Sidalcea 'Elsie Heugh' och Acer 'Flamingo'

Skäggbuske och himmelspira i bakgrunden

Buddleja davidii

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB