Den kustnära trädgården
Utmaningen med en kustnära trädgård
Att anlägga en trädgård intill Västerhavet är en utmaning som kräver noggranna val. Här får man räkna med att salta vindar sveper in från havet och ställer krav på trädgårdens växter. De ska vara salttåliga, tåla vind, en hel del värme och torka sommartid, och samtidigt klara av den västkustska vintern med milda, men ofta blöta månader i sträck. Inspiration hämtas bäst från kustens egna ekosystem där tuffa förhållanden format både växter och landskap [Nästa sida].
Växtval inspirerat av kustens ekosystem
Just strandängarna är den naturliga platsen att börja på för att finna lämpliga växter och idéer om vilka växtsläkten som är aktuella. Titta hur naturens egen "kustträdgård" kan se ut: gråbladiga havtorns- och slånbärsbuskar, doftande pors, silverskimrande videarter, martorn och strandmalört med sin silverglans, och magnifikt blågrå strandkål. Alla dessa växter smälter väl in och harmoniserar med släta, gråa stenhällar, silverfärgad drivved, väderbitna trästaket och enstaka grå fiskarstugor.
Färger och harmonier
En viktig princip i den kustnära trädgården är att efterlikna dessa långlivade och tåliga arter, gärna även när det gäller färgnyanser: grått, silver, blågrönt och grågrönt. I kustens skiftande ljus förändras växternas bladfärger – en dag framstår de som lysande silvervita i solskenet, nästa mer dämpade blågrå och grågröna i dis och dimma från havet.
Rekommenderade växter för ett salt och blåsigt klimat
Några växter att särskilt rekommendera, både för att bygga vindskydd och skapa färg- och formvariation, är till exempel havtorn (Hippophaë rhamnoides), slån (Prunus spinosa), ölandstok (Potentilla fruticosa), rosor som rugosa och olika tåliga barrträd som svarttall. Dessa klarar salta vindar, och barrväxternas struktur ger året om-skydd för andra, mindre härdiga sorter. Buskar som rosentamarisk (Tamarix pentandra) och silverbuske (Elaeagnus angustifolia) är dessutom både vackra och tåliga mot såväl vind som salt.
Marktäckare och perenner
För marktäckning och blomprakt rekommenderas perenner som strandtrift (Armeria maritima), fetknopp (Sedum acre), bergnejlika (Dianthus gratianopolitanus) och dvärgiris (Iris pumila). Klassiskt för kustklimat är också strandkål och strandmalört, vars robusta och silvriga blad verkligen ger rätt kustkänsla.
Designprinciper för en hållbar kustträdgård
Att skapa en väldesignad och hållbar kustträdgård handlar mycket om att på ett naturligt sätt blanda låga, torktåliga buskar och perenner i olika färgnyanser och former, likt strandängarnas arter. Placera de mest tåliga växterna i yttersta delen mot vind och salt, så att de skyddar mer känsliga växter längre in i trädgården. Marktäckare och låga buskar hjälper till att hålla sandig eller stenig jord på plats, minska avdunstning och motverka jorderosion.
Skapa ett unikt uttryck med kustens robusta växter
Genom att inspireras av havsnära natur och använda de robusta och harmoniska växter som redan finns längs vår kust – både vilda och förädlade – kan man skapa en unik och hållbar trädgård som står emot såväl stormar som sol och torka, samtidigt som färgerna förändras vackert med ljuset [Nästa sida].
Vill du läsa mer om specifika arter, design och fler exempel på växtval för din kustträdgård, fortsätt till Nästa sida och sida 3.