Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Månskensträdgården

En trädgård med enbart vita blommor är en sval, elegant syn på dagen. Men det är på natten den riktigt lever upp och blir förtrollande. Då lyser de vita blommorna i sommarnatten, natträdgården lever sitt eget liv när bleka nattfjärilar söker nektar i de vita blommorna, varav många enbart doftar på natten. Grodornas konsert hörs från trädgårdsdammen och igelkotten prasslar försynt bland buskarna i jakt på sniglar och larver.

De vita trädgårdarna har funnits långt innan den mest kända vid Sissinghurst Castle i England anlades av Vita Sackville-West och hennes man. Deras trädgård anses vara inspirerad av de vita trädgårdarna i Indien. Det finns en bok som berättar om denna underbara trädgård, som inte alls enbart är vit utan innehåller många olika ‘avdelningar’, varav en är vit och den som blivit mest omtalad. (Tony Lord: Trädgården på Sissinghurst - förvalta och förnya).

När man själv vill anlägga en "vit trädgård", handlar det också ofta om en enstaka rabatt bland flera andra rabatter. Många vill ju även ha färgglada blommor i sin trädgård och nöjer sig inte enbart med de vita. Dock kan en liten trädgård bli plottrig om man väljer rabatter i många olika färger, i en sådan kan en månskensträdgård vara lösningen. Den måste ju inte vara alldeles vit om man inte vill, många blekrosa, blekgula, ljuslila och ljusblåa blommor reflekterar också månens sken om natten, om än något dämpat.

Formen på en sådan månskensrabatt kan förstärka det trolska om den görs som en månskära, eller - om man hellre vill, - som en rund fullmåne! Tänk dig en sirlig gjutjärnslyktstolpe med en lampa som ger ett mjukt silvrigt sken mitt i en sådan rabatt eller bakom den bredaste delen av ‘månskärerabatten’. Lampan lyser då upp rabatten under de månlösa nätterna och nattflygarna dansar gärna omkring i dess ljus. En vit klematis kan klättra uppför stolpen och förstärka den sirliga karaktären.

Väljer man en månskäreform, kan man innanför "månskäran" placera en vit sittplats, eller bara en smäcker vit bänk att sitta och drömma på, en gräsmatta att hålla picnic på eller en trädgårdsdamm med vita näckrosor för grodornas nattliga konserter.

Rabatten kan också placeras så att man ser den från ett fönster eller en balkong på övervåningen, då syns ju formen extra tydligt.

I en sådan rabatt är det viktigt att kanterna är prydliga så att formen bevaras. En rad med marktegel eller storgatsten runt hela rabatten skulle passa bra och försänkt till gräsmattenivå även underlätta klippningen av gräset, då gräsklipparens ena hjul kan köras på stenarna.

Även bakgrunden är viktig: placerad mot en mörk skog eller mot en vintergrön häck lyfts de vita blommorna fram. Dock får inte bakgrunden skugga för mycket om man väljer solälskande växter. Det finns dock en hel del vita blommor som även trivs i skugga, så det går att komponera en vit rabatt även för halvskuggiga lägen. Tänk dock på att en rabatt i halvskugga bara delvis blir månbelyst och effekten blir ett flimrande ljus, inte ett bländande vitt sken i natten.

Grundplanteringen på en månskensrabatt utgörs av några yviga vitblommande buskar: bruddeutzior, vita ädelsyrener ,vita buskrosor, särskilt då de småblommiga, som Rosa ‘White Wings’ , ‘Polstjärnan’, ‘Blanc Double de Coubert’ eller ‘Double White’ för större rabatter; ‘Iceberg’ eller ‘White Cover’ för de mindre.

Beroende på klimatzon, kan man även välja vit Wisteria eller vit kaprifol klängandes på lyktstolpen, stjärnmagnolia, frilandshibiscus, olika arter av schersmin, olika Spirea- och Viburnum-arter. Även hortensia, azaleor och rododendron finns i vitt, men de vill gärna ha surjord.

Vidare kan några vintergröna buskar med antingen vitvariegerade barr (finns t.ex bland tujor och cypresser) eller silvrigt gråblåa barr (många enar, t.ex) ge stadga åt rabatten och göra den vacker även på vintern.

Rabatten startar redan tidigt på våren när mattor av Scilla sibirica ‘Alba’, vita krokus, klosterklockan ‘Leucojum vernum, vita vårstjärnor Chionodoxa sardensis ‘Alba’, porslinshyacinter, snödroppar, vita pärlhyacinter, vita balkansippor, vita julrosor och varför inte dubbla vitsippor lyser upp under buskarna. Även stora ruggar av vita narcisser, tulpaner och hyacinter blommar i den tidiga våren och avlöses lite senare av vita kungsängsliljor och olika vitblommande Allium och mattor av vinteriberis och vita mossflox.

På sommaren fortsätter så blomningen: prästkragar och andra vita korgblommiga växter, pioner, vita löjtnants- och fänrikshjärtan, palmlilja, vitblommande Sedum-arter, silver- och mattveronika, mattram, Gillenia trifoliata, alpglim, vit tremastarblomma, vita strand- och trädgårdsiris, vit malva, silverax, näva, riddarsporre, akleja, brudsslöja, vit höstaster, -flox och -anemon, Potentilla ‘Abbotswood’, Scabiosa ‘Miss Willmott’ och många slags Campanula med vita blommor.

Det finns många perenner med vitbrokiga blad, såsom vissa Geranium och Hostor, som även kan fås med vita blommor. Sådant bladverk lyser upp vackert även när växten inte blommar.

Även växter med silvriga och gråa blad lyser vackert bland de vita blommorna. Hit hör olika Artemisia-arter, vitblommande lavendel, Salvia argentea och även den vanliga kryddsalvian, grå helgonört (Santolina), silvermartron och många dekorationsgrässorter och den magnifika strandkålen med vita blomsterskyar, Crambe cordifolia, för att bara nämna några.

Bland liljor finns många underbart doftande vita varianter: madonnalilja, kungslilja och otaliga vita hybridliljor.

Även vita ettåriga växter kan planteras eller direktsås, t.ex för att dölja de vissnande lökväxternas inte alltid så vackra blad: gladiolus, dahlia, lejongap, verbena, petunior, dubbla vita vallmor, vit rosenskära, vit sommarmalva, narcisstobak, vita paradisblomster (Cleome) och många fler.

Om man vill ha doft på kvällen och natten, kan man lägga till flera nattblommande och nattdoftande växter: vit blomstertobak, Nicotiana alata, den äkta sorten, vit trädgårdsnattviol (Hesperis matronalis ‘Alba’, Mose brinnande buske, Dichtamus albus, nattljus-arter med vita blommor, vit grekisk lövkoja (Matthiola bicornis), tuberos m. fl.

Tag fram en penna och ett stort vitt papper, sätt dig ner och komponera din alldeles egna trolska månskensträdgård!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB