Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Dags för beskärning

Nu är den bästa beskärningstiden för underhållsbeskärning här, mitt i perioden JAS, juli-augusti-september. Nu kan du beskära de allra flesta buskar och träd.

Denna beskärning ska man utföra regelbundet, gärna varje år. Då går man igenom buskar och träd och tar bort skadade eller döda grenar, fula, gamla grenar, grenar som sitter för lågt eller är i vägen, sådana som växer rakt upp eller inåt kronan eller som korsar varandra. Man bör sträva efter att få in luft och ljus i kronan. Man ser ju också lättare när trädet är lövat hur helheten ser ut, istället för när det är naket.

Glesa ut gamla, risiga buskar genom att ta bort de äldsta grenarna ända nere vid markytan.

Beskär kräftsjuka träd nu. Vattenskott som inte hinner mogna blir lätt utsatta för frostskador. Och i de frostskadade grenarna blir det lätt kräftangrepp.

Är det mycket vattenskott i trädet som resultat av en för tuff vinterbeskärning, gallra rejält bland dessa. Ta dock inte bort alla under samma år, fördela gärna arbetet under några år.

Fördelar med sensommarbeskärningen är att det inte så lätt bildas vattenskott som sedan ändå måste tas bort och att såren efter beskärningen läker snabbare och bättre, snittytorna torkar ju snabbare och därmed minskar risken för svampinfektioner.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

När det gäller stenfrukt, alltså körsbär, plommon, persikor och aprikoser samt kastanj och hästkastanj, är perioden efter skörden den enda möjliga.

Träd som blöder kraftigt om man beskär dem på våren är t.ex. björk, lönn, avenbok, valnöt och vingnöt. Vinstockar ska man inte röra efter jul, de blöder annars kraftigt, så efter skörden är en lämplig tidpunkt.

Det finns dock några undantag till JAS-beskärning:

  • I utsatta lägen och i högre zoner än zon 2 bör man inte i första halvan av JAS-perioden korta in grenar över en bladknopp, eftersom den nytillväxt som hinner komma, kanske inte hinner förveda sig och den klarar då inte vintern. Däremot brukar det fungera bra att korta in i en grenklyka.

  • På unga träd behöver man oftast korta in just över en bladknopp, eftersom det ännu inte finns några grenklykor. Därför bör man undvika att beskära dem under JAS-perioden. Man vill ju också ha en bra tillväxt på dem så att de snabbt växer till sig, då är vårbeskärning bättre för dem.

    Du behöver bra redskap: en sekatör och en bågsåg med ställbart blad. En sticksåg är bra att ha, då den är mycket vass och smal och dessutom arbetar den dragande, alltså när du drar den mot dig. Den kan alltså inte bita sig fast och orsaka fula snittytor. Men tänk på att desinficera redskapet noga om du har beskurit sjuka träd med det!

    Mer om beskärning:
    Beskärning
    När och hur ska jag beskära mina träd?


Häckklippning

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB