Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Beskära träd

När och hur ska du beskära dina träd – råd, tidpunkt och teknik

Många frågor kring trädgård och fruktträd handlar om beskärning. Ofta oroar vi oss för när, hur och varför vi ska beskära, men faktum är att vilda träd klarar den uppgiften på egen hand. Det märks tydligt när höstvindarna drar förbi och massor av torra grenar från eken faller till marken. Träd som får sköta sig själva utvecklar ofta välformade och lagom täta kronor – precis som min egen gamla gran på tomten.

Varför beskär vi våra träd?

Det är viktigt att ställa sig frågan varför man vill beskära ett träd, eftersom beskärning i grund och botten är ett ingripande i det som naturen annars sköter själv. I äldre tider beskar man äppelträd strikt för att visa makt över naturen – ibland formades äppelkronor till och med till kuber. När äppelodlingen blev allmän beskars träden i första hand för att öka skörden; träden blev höga och man klättrade efter frukten. I takt med att tiden blev mer värdefull beskars träden så att man kunde plocka all frukt från marken, och i dagens yrkesodling växer träden ofta på spaljé i rader – allt för att underlätta skötsel och skörd. Här kan du läsa mer om grunderna för beskärning

I privata trädgårdar handlar beskärningen numera lika mycket om estetik och njutning som om ekonomisk hushållning. Många äppelträd står mest till prydnad och det är vanligt att se massor av fallfrukt ligga kvar till glädje för rådjur och trastar. Våra möjligheter att lagra frukt är oftast begränsade.

Historiens misstag och dagens utmaningar

På mitten av 1900-talet blev en hård beskärningsteknik med låga träd populär. Resultatet blev ofta glesa äppelgrenar med tuvor i ändarna och stora mängder vattenskott på gamla grenar – ett tecken på obalans mellan rot och krona. För mycket och för hård beskärning leder alltså inte sällan till att trädet försöker kompensera genom att skjuta massor av nya, tunna skott. Här kan du läsa mer om grunderna för beskärning

Själv har jag tre äppelträd – Åkerö, Signe Tilisch och Melonäpple – där de två sistnämnda inte har beskärts på 50 år. Trots detta ger de rikligt med frukt år efter år, vilket visar att gamla träd ofta klarar sig utmärkt utan ständig beskärning.

Beskärning av unga och nyplanterade träd

Det stora misstaget vi ofta gör när vi planterar ett nytt fruktträd är att vi väljer ett träd med långa årsskott och planterar det utan att beskära ned det. De långa grenarna växer vidare, trädet skjuter i höjden och får en gänglig, svårskött krona. En artikel om säkert planteringsavstånd visar också att rätt avstånd hjälper trädet att slippa konkurrera om ljuset och utvecklas jämnare.

Rätt sätt vid plantering är att toppa grenarna och toppskottet ca 30 cm från förgreningen, och att böja ut de mjuka grenarna med spjälor eller bindning. Då växer skotten ut horisontellt och en vacker, låg krona bildas. Vid den fortsatta beskärningen bör du låta det översta skottet sitta på undersidan av grenen för att successivt bygga upp en platt, paraplyformad krona i bekväm plockhöjd.

Tidpunkt – när är det bäst att beskära?

  • JAS-perioden (Juli, Augusti, September) är idag den mest rekommenderade för beskärning av de flesta träd och buskar. Under denna tid är träden i tillväxt och såren läker snabbt, vilket minskar risken för sjukdomar. Här kan du läsa mer om grunderna för beskärning
  • Vårvintern är även en bra tid, särskilt för äpple och päron, eftersom grenverket är synligt och trädet har viloperiod.
  • Stenfrukt (plommon, körsbär) och druvor bör dock beskäras före 1 januari för att undvika sjukdomar.
  • Undvik beskärning vid lövsprickning (april-maj), eftersom trädets energi då är upptagen av tillväxt och det är extra sårbart.
  • Dödvedsbeskärning (borttagning av döda eller torra grenar) kan göras när som helst under året.
  • Vattenskott tas enklast bort på eftersommaren – rycks de bort efter första augusti kommer de sällan tillbaka.

Praktiska råd och tekniker

  • Beskär på torra, soliga dagar – detta minskar risken för svampangrepp.
  • Undvik kraftig beskärning vid sträng frost (under -5 °C), eftersom trädet då är extra känsligt.
  • Ta alltid ett kliv tillbaka och titta på kronans form innan du skär vidare.
  • Arbeta alltid utifrån trädets bästa, inte utifrån vad som är enklast för dig som trädgårdsmästare.
  • Anpassa beskärningen efter trädets ålder och hälsotillstånd.

Sammanfattning

Att beskära träd handlar minst lika mycket om att förstå varför man gör det, som om att behärska tekniken. Fundera på vilka mål du har – rik skörd, vacker krona, säker trädgård eller kanske bara naturlig skönhet? Och anpassa beskärningen därefter. Kom ihåg att alla träd inte behöver beskäras varje år; ibland kan naturen själv sköta uppgiften bäst.

Vill du fördjupa dig i tekniken, läs gärna vidare om grunderna för beskärning och om säkert planteringsavstånd.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB