Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Cyklamen

Höstkrukorna på uteplatsen börjar kanske se lite hängiga ut och då är cyklamen en favorit hos många. Den klarar våra väderförhållanden bra, till och med ett par frostnätter och är tillsammans med höstens färgglada pumpor en riktig färgklick i din utemiljö. Nu har vi även bott in oss lite inomhus och börjar inse att det är höst. Känns det lite trist kan man ge hemmet en härlig "makeover" med tufft fransiga begonior för att förlänga sensommarens blomsterprakt.

Cyklamen persicum är en knölväxt som tillhör viveväxter och har sitt ursprung i Asien och Medelhavsområdet. Färgerna varierar med en grannklang från rött till violett och finns även i vitt. Växten finns från augusti till december i handeln.

I vilt tillstånd är cyklamen ganska liten till växten och växer gärna i skuggiga, svala och fuktiga bergspartier. Detta gör att den generellt sett trivs bättre i lägre temperaturer även som krukväxt. Placera den därför inte varmt och i sol då den snabbt blir slak i blad och stjälkar. De senast framodlade sorterna klarar vårt inomhusklimat bättre än de tidigare sorterna men framåt hösten mår den bäst av att vara ute.

Eftersom växten odlats här i ca 200 år har det hunnit bli stor variation på sorterna. Idag finns det miniatyrer, kraftiga stora plantor, doftande sorter och även de med fransiga blommor. Bladen har också sina variationer i olika silvertoner på mörk botten.

Det är viktigt att man aldrig vattnar på knölen som lätt kan ruttnar. Ett tips är att låta plantan suga upp vatten från ett fat istället. Mjukt vatten är att föredra. Visst kan man spara knölen och sköta om den så att den blommar igen året därpå men det kräver att man är noggrann och intresserad.

Läs mer:

Renaissance begonia
Skötseltips
Trendtips


Cyklamen utomhus
Cyklamen persicum


Cyklamen
Cyklamen persicum


Cyklamen i rosa
Cyklamen persicum


Cyklamen i lila kruka
Cyklamen persicum
Foto: Blomsterfrämjandet

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB