Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Trendtips

Trendtips i oktober - Cyklamen och Renaissance begonia. En av höstens trender som kommer från Danmark baseras på härliga brun- och gråtoner med inslag av salviagrönt och lagunblått. Tonvikten ligger dock på svart, vitt och grått.

Från Blomsterfrämjandet

Trenden känns minimalistisk och här har interiörer mjukats upp i linjerna från att ha varit präglade av geometriska former, raka och skarpa linjer. Organiska former och asymmetri är starkt gällande inom denna trend. Tygerna är inte helt enfärgade utan med svaga mönster och färgsättningar som går ton-i-ton. Krukor som känns heta är de med asymmetrisk relief i nyanser som mörk choklad, vitt och ljusgrått. Kuddar i blanka ytstrukturer men även kuddar med brokiga ytstrukturer t.ex. med massor av fastsydda tygremsor, garnstumpar, knappar eller stora pärlor, dock sammanhållna av en tydlig och harmonisk färgsättning. Möbler matchas väl och färgkoordineras, antingen i mörka träslag eller i ek.

Växter som gäller inom denna trend är bl.a. cyklamen, peperomia, saintpaulia, begonia m.fl.

Plantera gärna några cyklamen tillsammans istället för att sprida ut dem en och en i huset. Matcha blommornas färger väl. Använd gärna bara vitt eller bara cerise men undvik att blanda dessa då kontrasten ibland upplevs starkt oharmonisk. Har du några ytterkrukor av samma sort kan du ställa ihop ett par på ett ställe och upprepa på ett annat, fast med endast en kruka. Se till att belysningen förstärker och framhäver blommornas kulör så att den inte försvinner in i inredningen. Det gör inget om cyklamen står en bit in i rummet men kom ihåg att den mår bra av att planteras ut då det blir torrt och varmt inomhus. Eftersom bladens teckning har stora inslag av silver kan ljust grå krukor vara en fördel, vilket ingår i trenden. Svarta krukor kan vara effektfullt till vita cyklamen. När du planterat växterna kan du njuta av blomningen till tidig vinter. Var sparsmakad med dekor då trenden är minimalistisk.

Jag vill gärna slå ett slag för krukor med lite oregelbunden form! Varför finns det inte fler? Jag tänker mig större varianter av Alto vasen fast i keramik och i läckra färger.

Begonia x hiemalis Renaissance har fått sitt namn efter en spännande tidsepok i vår historia, renässansen som på ett sätt verkligen kan upplevas som blommornas tid. Blommor och växter utgjorde en enormt stor källa för inspiration inom måleri och textilinredning och intresset för trädgårds- och parkutveckling var stort.

Renässans, på franska renaissance av italienskans rinascimento= pånyttfödelse. Renässansen hade sin början i Italien i början av 1400-talet. Den var uppdelad i ungrenässans, högrenässans och senrenässans. Det var en pånyttfödelse av de klassiska idealen från antiken, skönhet, sannhet och symmetri. Peterskyrkan i Rom byggdes vid denna tid. Andrea Palladio var en av väldens främste arkitekter från tiden och ritade en mängd vackra palats. De gotiska spetsbågarna bannlystes inom arkitekturen och man återtog rundbågen. Att bygga kupoler var något nytt och ansågs extremt svårt. Inredningen och möblerna fick en arkitektonisk uppbyggnad. Rafael, Michelangelo, Da Vinci och andra konstnärer fick förhöjd status. Nattvarden är ett känt verk från tiden. Den nakna kroppen som motiv, blomstermåleriet och perspektivmåleriet fick en storhetstid. De botaniska trädgårdarna etableras. Man börjar dekorera inomhus med blommor satta i vaser. I Sverige såg man renässansen komma runt år 1520. Den första renässansbyggnaden i Sverige är Vadstena slott. Vasakungarna uppförde storslagna slott i Sverige, bl.a. Stockholms slott och Gripsholms slott som på ett sätt markerade renässansperiodens intåg i Sverige. Möbler från tiden anses otympliga och klumpiga med stora skåp och sängar. Vävda tapeter introducerades och användes i isoleringssyfte såväl som det dekorativa.

Recept på en renässansdukning till höstmiddagen:

 • En riktig tjock och härlig duk, kanske ett broderat sängöverkast?
 • Finporslinet, finglasen och finbesticken.
 • Vackra pappersservetter med blomstermotiv från 1500-talet finns i butikerna som förstärker intrycket.
 • Servera en mustig gryta eller stek med ett gott rödvin som är upphällt i karaff.
 • Helst bara levande ljus i tennljusstakar eller liknande.
 • Placera dina Renaissance begonior i en soppterrin eller liknande kärl.

  För övrigt finns det inga gränser för dekoreringen så tillsätt gärna frukt och gulddetaljer som ett överdåd. Stämningsskapande "ambiance" i form av klassisk musik från perioden är att rekommendera.

  Vi kan hoppas på en lång, klar och vacker höst. En sån där med långa promenader, lövkrattning, dimmor som dansar och mysiga helger med familj och vänner.

  Läs mer:
  Cyklamen
  Renaissance begonia
  Skötseltips


Cyklamen utomhus


Cyklamen


Cyklamen i rosa


Cyklamen i lila kruka


Renaissance begonia
Begonia x hiemalisFoto: Blomsterfrämjandet

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB