Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Damm på en dag!

För många är dammen en spännande hobby som gärna får ta mycket tid och plats i anspråk, medan andra önskar ett snabbt och enkelt sätt att få vattenblänk, lite fiskar och möjlighet att odla näckrosor. Då är de formpressade dammarna ett utmärkt alternativ.

Av Katarina Kihlberg De formpressade dammarna är särskilt lämpliga till mindre trädgårdar eller platser där dammen inte får bli för omfångsrik. Fördelarna är flera. Du ser direkt den färdiga formen och dammen är enkel att installera. Det kan bli färdigt på en eftermiddag. Många formpressade dammar har också färdiginredda planteringshyllor som ger vägledning till var du ska placera dina vattenväxter.

Formpressade dammar är tillverkade av så kallad PE-plast som är miljövänligt och UV beständigt. Djupet på dammarna brukar variera mellan 42 och 80 cm och i storlekar från ca 160–2 000 liter.

Välj rätt plats

Fundera ut en plats i trädgården där dammen kommer väl till sin rätt. Nära uteplatsen hjälper den till att skapa en harmonisk och naturlig miljö på en plats där du vistas ofta. Längre bort i ett avskilt hörn av trädgården kan dammen i stället bli en plats för eftertanke och återhämtning.

Det är inte bara du som ska trivas med dammen utan även dina vattenväxter och fiskar ställer vissa krav. Dammen bör få minst fem timmars solljus om dagen för att fiskar och växter ska trivas. Placera inte dammen under ett träd eller höga buskar, dels för att undvika nedfallande löv, dels för att inte skapa onödig skugga.

Vattenväxter

Det finns flera sorters näckrosor för mindre dammar. I plantskolor och på gardencenter ska det finnas information om vilket djup de olika näckrosorna kräver. Det kommer nya spännande sorter varje säsong.

Vattenväxterna kan delas in i tre huvudgrupper: Undervattensväxter är dammens viktigaste flora. De förbrukar mycket av överskottsnäringen i vattnet och bidrar till bra biologisk balans. Exempel på undervattensväxter är vattenkrassula, hornsärv och sjögull. Sumpväxter är den största gruppen. Här finns sorter som trivs på djup ner till 40 cm. Tänk på att plantera dessa i korgar, en sort per korg, för att de inte ska konkurrera ut varandra. Exempel på sumpväxter är iris, dvärgkaveldun och kabbeleka. Flytväxter har som sin viktigaste uppgift att förebygga alger. De flyter på vattenytan och skuggar den så att vattnet hålls svalt även heta sommardagar. Flytväxter är ett både vackert och exotiskt inslag i dammen. Exempel är vattenhyacint, musselblomma och sjönöt.

Dags att installera dammen

När du har funderat igenom platsen för dammen ordentligt är det dags att börja gräva! Start! Märk ut dammens form med träkilar. Gräv hålet ca 10 cm större. Stenar, rötter och andra föremål tas bort och botten av hålet fylls med ca 10 cm stabilt grus. Du kan också använda säkerhetsmatta som finn att köpa på gardencenter och byggvaruhus som säljer dammutrusning. Lägg dammen på plats Lägg ned dammen i hålet och väg in med ett vattenpass på en bräda. Fyll därefter dammen med ca 10 cm vatten. Fyll på runt om Fyll runt dammen med den överskjutande jorden eller ännu bättre, använd sand. Undvik att jorden kommer ner i dammen då den lätt orsakar alger och grumlighet. Lägg istället fyllnadsmaterialet i en vall utanför och putta ner det i hålet. Vattna på sanden så att den formar sig efter dammen och fyll dammen växelvis, den kommer annars att flyta upp. Den jord du får över kan du använda till att göra ett vattenfall. Dags för bottenmaterialet Som bottenmaterial i dammen använder du någon vacker rundad sten ca 10-25 mm storlek. En bra pump är viktigt! Installera en pump så du får cirkulation och syresättning av vattnet. Pumpen placerar du nere i dammen och har du ett litet vattenfall pressar pumpen upp vattnet till toppen av vattenfallet. Det är samma vatten som cirkulerar. En liten pump drar inte mer ström än en glödlampa och skall gå dygnet runt under säsongen.

(Installationsbeskrivning och bilder kommer från Pondteam)

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB