Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bra att göra i trädgården - oktober

Vi är framme i oktober och det är dags igen att höstpyssla i trädgården och göra den färdig inför vintern. Svala, krispiga dagar med hög luft, blå himmel och färgsprakande höstlöv är snart förestående - då är det skönt att gå ut och göra höstsnyggt i täppan, trädgården, på kolonin och balkongen.

Ta hand om löven i trädgården

Löv på gräsmattan

Även om löven ännu inte har börjat skifta färg i någon större omfattning i södra Sverige, är det redan ett faktum i norr. Så fort det väl har börjat kan det gå fort, och höstlöven faller snabbt i stora mängder. På gräsmattan är det viktigt att inte låta ett tjockt lager löv ligga kvar, eftersom det kan orsaka syrebrist och mögel som ger vinterskador till våren. Ett och annat löv kan dock gärna lämnas kvar, så att maskarna kan dra ner dem i jorden. För att skynda på nedbrytningen och förbättra jorden är det bra att köra över löven med gräsklipparen – då sönderdelas de och fungerar som naturligt gödsel. Undvik att klippa gräset för kort vid sista klippningen; 5–6 cm är lagom.

Större mängder löv kan samlas ihop och läggas i komposten, eller användas som vintertäcke under buskar, klätterväxter och i rabatter där de både skyddar mot tjäle och berikar jorden. Kör gärna över löven med gräsklipparen även om de ska komposteras – det påskyndar nedbrytningen. Läs mer om hur du tar hand om höstlöven.

Löv på gångar och hårda ytor

På gångar och hårda ytor måste löv tas bort för att undvika halka. Löv som får ligga kvar på stenar och trä torkar in, förmultnar och kan bidra till att det blir geggigt och halt under vintern.

Kompost och återanvändning

Löv är ypperligt kompostmaterial! Du kan samla löv i svarta plastsäckar, fukta dem och ställa undan mörkt – nästa år har du fin, näringsrik lövkompost. Tänk på att sjuka löv från rosor eller fruktträd med svampsjukdomar, eller angripen frukt, inte bör läggas i komposten utan grävas ner djupt eller slängas bland brännbart avfall för att stoppa spridning. Läs mer om löv i komposten.

Löv under buskar och häckar

Under buskar och häckar kan löven ligga kvar som skydd, men undvik för tjocka lager. Löven ger skydd åt insekter och till exempel igelkottar över vintern och förbättrar också jorden när de bryts ner.

Redskapstips

En gräsklippare med uppsamlare är effektiv på större ytor, medan en stadig kratta i stål är oslagbar för manuell hantering. Lövblås är smidigt för gångar och grusytor.

Så gör du med frukten

Har du problem med skorviga äpplen och päron, är det viktigt att ta bort både fallfrukten, ”mumiefrukt” som sitter kvar på grenarna och alla angripna blad på marken. Om angripet material får ligga kvar övervintrar svampsporerna, och sjukdomarna kan sprida sig nästa säsong. Bränn eller gräv ner dem djupt för att minska smittorisken.

Oskadade och fina vinteräpplen plockas försiktigt och lagras bäst svepta i tidningspapper, svalt (idealiskt 3–5 grader). Då håller de länge och du kan njuta av egen frukt hela vintern.

Vad kan du göra med fallfrukten?

Fallfrukten till nytta!

  • Baka och laga: Pajer, äppelkakor, sylt och gelé – fallfrukt är perfekt till mycket.
  • Must och juice: Kontakta ett musteri för att pressa must på större mängder frukt.
  • Till fåglarna: Spara några äpplen till vinterfåglarna – de bryr sig inte om små stötmärken.
  • Rädda fallfrukten: Sajten Äkta vara har tips om var du kan lämna eller hämta frukt, så överskottet tas till vara.
  • Ge fallfrukten nytt liv: Många kommuners kretsloppskontor tar emot fallfrukt på återvinningscentralen, där den blir biogas – en miljöinsats! Det gäller ofta till och med oktober.

Klippa, beskära och plantera växter

Beskär och klipp rätt innan vintern

Beskärning och nedklippning

  • Pioner och jordgubbsblast bör klippas ner på hösten för att minska risken för svampsjukdomar.
  • Perenner och prydnadsgräs sparas över vintern, då de utgör vackra "vinterståndare" och skyddar sig själva mot röta.
  • Höstbeskärning av träd: För många träd, särskilt stenfrukter (körsbär, plommon, persika, aprikos) samt björk, lönn, avenbok, valnöt och vingnöt, är hösten rätta tiden för beskärning. Gör klart innan kylan kommer, annars vänta till nästa säsong.

Plantera på hösten

Hösten är utmärkt planteringstid! Lökar såsom snödroppar, krokus, narcisser och allium vill i jorden nu. Tulpaner kan planteras ända tills du inte längre kan få ner spaden. Sätt lökar på ett djup motsvarande tre gånger lökens höjd, i väldränerad jord, och gödsla gärna med benmjöl. Vattna ordentligt.

Buskar, rosor, perenner och träd etablerar sig ofta allra bäst vid höstplantering, då marken är fuktig och temperaturen gynnsam. De kan förbereda sig under vintern och kommer starka till våren.

Vitlök direkt i jorden

Vitlök planteras på hösten! Sättvitlök finns nu i handeln; bryt den i klyftor och plantera 5 cm djupt i sandblandad mylla med 10 cm mellanrum. På våren titar gröna skott upp, och under sommaren har du egna, fina lökar!

Höstpyssla i trädgården

Smarta hösttips inför vintern

Skydda och underhåll

  • Ta in och rengör redskap, olja skaft och metalldelar.
  • Töm och ta bort vattenslangar innan frosten kommer. Stäng av vattnet till utomhuskranar.
  • Rensa takrännor från löv och skräp så de inte svämmar över eller fryser igen.
  • Underhåll utemöbler: Ta in och olja alla trärena ytor. Förvara textilier och dynor torrt inomhus.
  • Satsa på höstbelysning: Energisnåla LED-lampor eller solcellsbelysning gör kvällarna längre och trädgården mysigare.
  • Ha frostskyddsväv redo för känsliga växter, t.ex. dahlior, så du snabbt kan täcka inför nattfrost.
  • Nya krukväxter: Prydnadskål, ljung, alunrot och andra hösttåliga växter ger färg och form ända till snön kommer.
  • Fågelliv: Sätt upp fågelholkar redan nu så fåglarna har skydd över vintern, och fyll på fågelmat när snön kommer.

Håll trädgården fin hela säsongen

Förberedelser inför vintern gör stor skillnad för både trädgård och natur. Rätt skötsel nu ger dig en snabbare och grönare start när våren 2025 kommer!

Tips för höstnjutning

Njut av hösten och ta vara på de sprakande färgerna, de friska dofterna och den klara luften. En väl omhändertagen trädgård gör höstens arbete både roligare och mer givande!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB