Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Rädda fallfrukten

Tusentals ton äpplen ruttnar bort i villaträdgårdar och parker varje höst. Samtidigt köper svensken massor av importerad frukt och juice. Föreningen Äkta vara har startat en fruktförmedling och kampanjen Fallfrukt för att råda bot på detta enorma slöseri.

Information från föreningen Äkta vara

Odlingen av frukt i svenska villaträdgårdar och parker utgör en enorm resurs. När det gäller äpplen är den faktiskt större än både yrkesodlingen och importen tillsammans.

Enligt en rapport från SLU kan fritidsodlarnas sammanlagda skörd uppgå till så mycket som 280 000 ton. Men endast en bråkdel av de äpplena tas till vara. Merparten slängs på komposten, lämnas till fåglarna eller får ruttna bort på marken.

För att motverka detta slöseri med utsökt närodlad frukt har föreningen Äkta vara startat kampanjen Fallfrukt.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

– Många som har fruktträd i sin trädgård har nog ibland känt att de inte orkar eller kan ta hand om hela skörden. Vi har startat en fruktförmedling för att göra det enkelt att ge bort överskottet, så att mer frukt kan tas till vara, säger Äkta varas ordförande Björn Bernhardson.

Dela frukt – plocka frukt

Inspirerade av Victoria Frances Qvarnströms fruktförmedling på Facebook har Äkta vara startat en egen tjänst där man kan dela med sig av överskottet av äpplen, plommon, päron eller annan frukt. Med hjälp av en smart kartfunktion gör vi det enkelt att se var det finns frukt att plocka nära dig. Även träd som står på allmänningar kan läggas in på kartan så att fler hittar dit.

– Kampanjen är samtidigt ett upprop för att ta hand om och utnyttja den här fantastiska resursen. Skolor, dagis och äldreomsorgen skulle till exempel kunna servera närodlade äpplen i matsalen istället för långväga Golden delicious . Eller varför inte plocka och sälja äpplen istället för salami för att samla ihop pengar till klassresan?, säger Björn Bernhardson.

På äktavara.org/fallfrukt finns också inspiration för den som inte riktigt vet vad den ska göra med all frukt. Där finns tips, artiklar, recept och länkar som kan vara till nytta. Varför inte variera moset och äppelkakan, med färskpressad must, chutney eller hemgjord vinäger eller cider?

#Vad är Äkta vara?#

Den ideella föreningen Äkta vara bildades 2006. Föreningen driver konsumentsajten www.äktavara.org med nyheter, livsmedelsguider och bloggar. Sedan 2009 har Äkta vara även en livsmedelsmärkning som en service till de konsumenter som vill undvika tillsatser och industriella ingredienser.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB