Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bra att göra i mars

Äntligen är den första vårmånaden här. Sommartid infaller sista söndagen i mars - enbart det ordet har en glad framtoning! Nu märks det att ljuset börjar komma tillbaka och med det vaknar livsandarna, både i oss själva och i trädgårdslandet .

Trädgårdsarbete i mars – Tips inför vårstarten

I mars brukar den första vårbrådskan hinna ikapp oss trädgårdsmänniskor. Det finns en hel del göromål som ska hinnas med före den allra mest hektiska vårjobbarmånaden april. För att du inte ska glömma något mitt i allt som behöver göras, har jag här samlat aktuella tips inför trädgårdssäsongen.

Att göra ute

Se över fågelholkarna

Ge fågelholkarna lite omsorg om du inte redan hunnit med. Grundlig rengöring och mindre reparationer gör stor skillnad – de tidigaste bosättarna är redan i gång och letar bostad.

Låt lövhögar ligga kvar

Igelkottarna har ofta inte vaknat ur vintersömnen än. Låt därför eventuella lövhögar, ris eller liknande vara, så att du inte förlorar några välgörande trädgårdsarbetare.

Vårstäda försiktigt

Kratta ihop skräp och löv från gångarna och gräsmattan. Vänta dock med att ta bort löven från perennrabatterna. Lövtäcket isolerar och skyddar späda perennskott mot nattfrosten och vårsolen. Låt därför löven ligga kvar tills risken för hård frost är förbi – de gör stor nytta just nu!

Rensa spirande rotogräs

Rotogräs i rabatterna vaknar snabbt, särskilt när jorden är porös och fuktig. Ju snabbare du börjar rensa, desto enklare går det.

Sålla komposten med hänsyn

Ny jord från komposten är guld värd för vårrabatterna, men kontrollera noga att du inte har en sovande igelkott bland trädgårdskomposten innan du sticker i grepen.

Planera nya gångar och stråk

Nu, när trädgården fortfarande är avlövad, är det ett utmärkt tillfälle att planera omgångar, stråk eller nya trädgårdsrum. Testa med en vattenslang eller ett rep för att se hur det kan bli. Försäsongens rabatter på material och inspiration finns ofta nu.

Skydda känsliga träd och buskar

Gamla knepet att pensla kalkslam på fruktträdens stammar minskar risken för sprickbildning i barken vid kraftiga temperaturväxlingar – gammaldags men effektivt!
Sätt också upp väv eller fiberduk över knopparna på känsliga fruktträd som persika, aprikos eller tidigblommande magnolia för att undvika frostskador.

Ge gräsmattan en bra start

Nu är det lämpligt att sprida ut första omgången gräsmattegödsel med kalk. Kalkning hjälper också till att motverka mossa. Vänta dock tills marken torkat något innan du krattar hårdare, för att inte skada känsliga gräsrötter.

Städa växthus och drivbänkar

Ta tag i rengöringen och förbered såbäddar och hyllor. Har du frostvakt kan du redan nu börja förså kyltäta växter. Isolera eventuellt kring sådderna med bubbelplast, så att du slipper värma hela huset. Ett fat vatten fungerar också som värmemagasin.

Tvätta urnor och utekrukor

Ge krukor och urnor en grundlig rengöring. Det gör vårplanteringen ännu mer inspirerande när det är dags för penséer och fördrivna vårlökar!

Städa uteplatsen och se över möbler

Rensa undan kvarvarande grus, jord eller vinterdamm från uteplatsen i god tid – då kan du snabbt njuta av första vårkaffet i solen. Kika även på möjliga nytillskott av trädgårdsmöbler och tillbehör, många butiker har fördelaktiga försäsongserbjudanden.

Rensa angripen fallfrukt

Samla upp eventuell fallfrukt som blivit kvar från hösten. Många svampsporer övervintrar där och riskerar att angripa dina fruktträd även i år. Viktigt: Släng dem bland de brännbara soporna, inte på komposten!

Koll på sniglar och skadedjur

Så fort värmen kommer kan sniglar gömma sig under brädor och skräp. Leta efter dem tidigt och sätt gärna igång bekämpningen innan de hinner sätta fart på allvar senare under säsongen.

Låt solskyddet vara kvar

Solskydd eller skuggväv över vintergröna växter och rosor i söderläge ska vara kvar tills marken är tjälfri.

Beskär med rätt tajming

Mars är sista chansen för de flesta vedartade buskar och träd, men undvik "blödande" sorter som björk, lönn, körsbär, plommon, persika och vinranka; de tappar sav och bör beskäras på hösten istället. Likaså bör du vänta med vårblommande buskar, annars förlorar du årets blomning. Läs mer här: Att beskära blödande träd och buskar.

Rensa bort gamla hallon- och björnbärsskott

Gamla skott som bar frukt förra sommaren bör tas bort nu, om det inte gjordes redan i höstas.

Ympa äpple och päron

Du kan fortfarande ta eller beställa ympris om du vill förnya eller utöka sortimentet i din trädgård. Tänk på att bara arbeta med friskt material för att minska risken för sjukdomar.

Så perenner som behöver stratifieras

Vissa fleråriga växter behöver en köldperiod för att gro. Det finns ännu tid att så dessa. Bäst är att ställa ut krukorna i en drivbänk eller utomhus när värmen kommit igång. Läs mer här: Stratifiering – kylbehandla fröer.

Plantera penséer och vivor för vårglädje

Penséer klarar frost ned till cirka -8°C, men skulle det bli kallare tar du enkelt in krukan över natten. Gödsla rikligt och plocka bort vissna blommor, så håller blomning och färg långt in på sommaren. Läs mer här: Äntligen dags för penséer!.

Passa också på att plantera vivor i urnor och rabatter. De ger tidig vårfärg och kan senare planteras ut i trädgården där de återkommer år efter år i gynnsamt läge.

Använd fördrivna vårlökar

Plantera gärna färdigdrivna påskliljor, krokus, pärlhyacinter och tulpaner i urnor. Senare under våren, när de blommat ut, kan du plantera ut lökarna på friland för återkommande vårblomning.

Att göra inne

Förkultivera blom- och grönsaksfröer

De flesta sommarblommor och grönsaker med lång utvecklingstid har sin såtid nu. Extraljus är bra för att undvika långa, rangliga plantor. Läs mer om såtider och tips på Odla.nu.

Starta knölar och lökar

Ta fram knölar av exempelvis begonior, kannor eller Afrikas blåa lilja och plantera dem i sand-torv-blandad jord, gärna på en ljus plats i rumstemperatur.
Dahliaknölar kontrolleras så de är friska och planteras i stora krukor för tidig tillväxt. När skotten dyker upp, ställ krukorna ljust och svalt för kompakta plantor.

Gödsla och plantera om krukväxterna

Nu kan du försiktigt börja gödsla inomhusväxterna igen – börja med halv dos och glesare intervaller, öka sedan efterhand tillväxten kommer igång ordentligt.

Driv kvistar för vårkänsla

Klipp in några körsbärs-, äppel- eller forsythiakvistar. Sätt dem i vatten och placera ljust för att snart njuta av blommande kvistar inomhus.


Mars – en tid att blicka framåt

Passa på att njuta av den spirande vårkänslan och planera årets odlingar. Med lite framförhållning blir startsträckan både roligare och lättare, och hela trädgårdssäsongen får en flygande start!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB