Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bra att göra i mars

Äntligen är den första vårmånaden här. Sommartid infaller sista söndagen i mars - enbart det ordet har en glad framtoning! Nu märks det att ljuset börjar komma tillbaka och med det vaknar livsandarna, både i oss själva och i trädgårdslandet .

Av Sylvia Svensson

I mars brukar den första vårbrådskan hinna ikapp oss trädgårdsmänniskor. Det finns en hel del göromål som skall hinnas med före den allra mest hektiska vårjobbarmånaden april. Jag har samlat ihop lite tips på sådant som helst inte skall glömmas bort mitt i allt som behöver göras.

Att göra ute

Fågelholkarna behöver få lite av din uppmärksamhet nu. Om du inte har gjort rent och reparerat dem redan så gör det snarast. De tidigaste bosättarna är redan i gång och söker bostad.

Igelkottarna har inte vaknat upp ur sin vintersömn än, så vänta med att ta bort eventuella lövhögar eller annat liknande där de små liven kan tänkas vintersova.

Kratta ihop skräp och löv från gångarna och gräsmattan.

Låt bli löven i rabatterna ett tag till - de gör god nytta där, inte minst över späda, hoppfulla perennskott som kanske redan har börjat komma upp. Lövtäcket bromsar utvecklingen lite tills det har hunnit bli varmare och risken för strängare nattfrost är förbi.

Spirande rotogräs i rabatterna är det däremot dags att börja hålla koll på, de kommer upp fortare än du anar och ju snabbare du börjar rensa desto lättare går det när de ännu är späda och jorden är porös och fuktig.

Komposten kan du sålla och bre ut jorden på rabatterna så fort du har kunnat rensa där, fast kolla noga så att du inte har en sovande igelkott där innan du sticker in grepen.

Planera nya gångar och stråk i trädgården, är det något som står på din att-göra-lista? I så fall är det en bra tid att göra det nu när du ser lite bättre hur rabatterna ligger. Gör gärna gångarna mjukt slingrande istället för raka, det ger spänning åt trädgården. Du kan lägga ut vattenslangen eller ett rep på den tänkta gångens plats och testa hur det kan komma att se ut. Sten- eller byggvaruhus har bra materialsortiment och det kanske finns försäsongsrabatt att få nu.

Kalkslam var något man förr brukade stryka stammarna på fruktträden med för att motverka sprickbildning på grund av de häftiga temperaturväxlingar som kan uppstå nu under våren. Varför inte göra så igen, det är ett bra, gammaldags knep!

Gräsmattegödsel med kalk kan du nu sprida ut en första omgång av, så får gräset en bra start.

Städa växthus och drivbänkar och gör dem startklara, såvida du inte gjorde det redan i höstas, förstås. De tidigaste sådderna kanske redan kan göras om du har en så kallad frostvakt i växthuset. Isolera vid behov runt sådderna med bubbelplast så att inte hela växthuset behöver värmas upp. En tunna med vatten kan också fungera som värmesamlare, liksom golv av stenmaterial.

Urnor och utekrukor behöver kanske också rengöras. Då är det roligare att kunna plantera de första vårpenséerna när det nu börjar bli dags!

Städa uteplatsen i god tid så att du sedan kan ta fram en stol och njuta av de första varma, soliga dagarna med en kopp kaffe ute utan att behöva röja just då när vårsolen skiner som varmast.

Nya möbler och tillbehör till trädgården ska kanske inhandlas i år? På mässor finns det ofta förmånliga erbjudanden och i butikerna kan det finnas försäsongpriser, så passa på nu!

Samla ihop angripen fallfrukt som kanske fortfarande ligger kvar på marken eller rentav sitter kvar i trädet. I dessa övervintrar många svampsporer som tyvärr kan angripa dina träd igen. OBS! Lägg dem inte i komposten utan kasta dem bland de brännbara soporna!

Sniglarna kan vakna upp under liggande brädor och liknande redan nu om våren blir mild. Kolla och tag i så fall bort dem. Förbered dina angreppsmetoder mot den annalkande växtsäsongens sniglar och annat som du vill få bukt med.

Solskyddet över de vintergröna växterna och rosorna i söderläge kan du låta vara kvar ett tag till, särskilt om du har tjäle i jorden.

Ömtåliga fruktträd som persika och aprikos, eller om du har tidigblommande magnolior, bör du skydda knopparna på med väv så att de inte börjar blomma för tidigt och får förfrysningskador.

Busk- och trädbeskärning kan du kan fortsätta med ett tag till, men beskär inte sådana växter som savar ifrån sig, de kan förblöda och dö. Sådana är till exempel stenfrukter som körsbär, aprikos, plommon och persika. Vinrankan skall du inte heller röra nu, den skall senast klippas i november-december. Björk och lönn är kända för att blöda kraftigt så låt dem vara liksom vårblommande buskar, för då skär du ju bort blomningen. De kan däremot klippas på försommaren, efter blomningen, eller på hösten. Läs mer här: Att beskära blödande träd och buskar.

Hallon- och björnbärsskott som gav bär förra sommaren ska tas bort nu, om du inte gjorde det i höstas.

Ympris från päron och äpple kan du fortfarande ta, eller beställa nya sorter som du vill ympa in på dina träd. Tänk på att använda friskt material så att du inte sprider sjukdomar eller får sådana på köpet.

Perenner som behöver stratifieras finns det ännu tid kvar för att så. Du kan ställa ut krukorna i drivbänken eller dylikt efter den varma perioden inne. Läs mer här: Stratifiering - kylbehandla fröer

Penséer är små tuffingar som tål en frostknäpp på ner till -8 grader, men skulle det bli kallare är det bara att ta in krukan över natten. Gödsla rikligt så blommar dina penséer långt in på sommaren, särskilt om du dessutom kontinuerligt plockar bort vissna blommor. Läs mer här: Äntligen dags för penséer!

Vivorna, som har funnits att köpa i handeln sedan december, är fina att göra vårplanteringar av. Vivorna är egentligen perenner som kommer år efter år om du bor i de varmare zonerna, så plantera gärna ut dina vivor i trädgården efter väl förrättat varv i krukorna.

Fördrivna vårlökar som du hämtat fram från dina gömmor eller köpt färdiga på torget kan du också tjuvstarta med. Gör till exempel en underbar vårplantering att ställa på trappan, och längre fram i vår kan du gräva ner lökarna i trädgården när de har gjort sitt i krukarrangemanget.

Att göra inne

Förkultivera de flesta sommarblommorna med lite längre utvecklingstid är det dags för nu, detta så att de börjar blomma något tidigare än annars. Extraljus behövs dock fortfarande för att plantorna inte skall bli långa och gängliga. Läs mer om såtiderna här: Såschema för sommarblommor.

Begonior, kannor eller Afrikas blåa liljor vill du kanske njuta av på sommaren? Då är det snart dags att ta fram knölarna och plantera i krukor med sand-torv-blandad jord. Förkultivera på ett ljust ställe i rumstemperatur.

Dahliaknölar som ligger i lagring bör du kolla till hur de mår. I slutet på månaden eller i början på nästa är det för de som bor söderöver dags att börja fördriva dahliaknölarna för senare utplantering. Plantera dina dahliaknölar i stora krukor och när skotten kommit upp ställ krukan ljust och svalt så att skotten blir korta och knubbiga.

Gödsla krukväxterna kan du så sakteliga börja göra igen. Ta halv dos och lite längre intervaller i början, öka sedan till normalintervall och -dos.

Driv kvistar som du klippt från buskar och träd. De kommer snabbt igång nu när knopparna redan hade börjat svälla lite. Hjälp till genom att duscha varje dag med blomspruta, så att inte knopparna torkar.

Gläds åt våren, lyssna på fåglarnas glada vårsånger och så glöm inte att le mot den efterlängtade vårsolen!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB