Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Äntligen dags för penséer!

Det finns få växter som är så starkt förknippade med våren som just penséerna. Precis när det känns som om vintern aldrig ska ta slut dyker de upp i butikerna och plantskolorna - färgglada, pigga och fulla av vårkänslor.

Inspiration från Blomsterfrämjandet

När penséerna dyker upp är det dags att gå ut och sätta fingrarna i jorden igen, vilken glädje!

Köldtåliga glädjespridare

Penséer är inte bara härliga och söta glädjespridare, de är också mycket köldtåliga. Alla penséer klarar frostnätter med några minusgrader. Har dina penséer blivit utsatta för frost ser de lite ledsna ut och slokar, men de sträcker på sig igen så fort det blir plusgrader.

#Hitta din penséfavorit#

Penséer, Viola x wittrockiana, och minipenséer/brokvioler, Viola Tricolor-Gruppen, finns i mängder av olika färger, blomstorlekar och former. Tack vare mångfalden finns det en pensé för alla smaker och det gäller bara att hitta sin favorit.

#Såhär kan du ha dina penséer#

• Massverkan – att använda många av samma sort är oerhört effektfullt. Eftersom det är så billiga blommor kan du unna dig att ösa på ordentligt.

• Kontraster – blanda penséer i kontrasterade färger, det framhäver de olika sorterna och ser spännande ut. Orange tillsammans med mörkt violetta är tjusigt, rosa och ljusblå blir romantiskt och en blågul mix är klassiskt svenskt.

• Skapa mönster – gör lekfulla mönster av penséerna, till exempel en böljande blå flod mot en vit bakgrund eller ett rött hjärta mot en mörk bakgrund, det är bara att tänka kreativt!

• Samplantera - gärna med andra växter i säsong som vårblommande lökväxter, förgätmigej, ranunkel, alunrot, tusensköna, gyllenlack, prydnadsgräs och murgröna med flera.

• Skapa höjdskillnader – det är alltid spännande när det händer något på höjden. Fyll en ampel, häng en cykelkorg på en stege eller fäst en kruka på väggen. Det är också fint att sticka ner några grenar i pensékrukan för att skapa höjd, kanske sälg med kissar eller sibirisk kornell som har en vacker röd färg.

• Planteringskärl - penséer är vackra i krukor, korgar, zinkbaljor och balkonglådor, ta vad du har hemma. Tomma burkar eller lådor är också utmärkt att plantera penséerna i, tänk bara på att göra hål i botten på ytterkrukan så inte penséerna blir stående i vatten.

• Inomhus i vas - att snitta penséer och sätta i liten vas är flott.

#Såhär trivs penséerna#

Penséerna trivs i sol till halvskugga. Använd en planteringsjord av bra kvalité vid utplanteringen. Genom att putsa bort vissna blommor genererar penséerna nya blommor och på så sätt förlängs blomningstiden.

#Favoritfärger bland penséer#

Blåa och gula penséer har länge varit populärast. Det är fortfarande de vanligaste penséfärgerna, men deras dominans minskar. Istället ökar bredden på utbudet av sorter och färger, med fler färger på småblommiga och nya färgkombinationer av tvåfärgade sorter. Även vita och violetta sorter ökar, medan orange sorter backar lite.

#Penséer - nyheter på marknaden#

Välj gärna dina gamla favoriter men låt dig också inspireras av sortrikedomen och av vårens nyheter. Vi presenterar kort ett par av alla de härliga nyheter som finns på marknaden.

Mycket söta, småblommiga sorter är ’Deltini Copperfield’ som har en ny spännande färgsättning i gula och bruna toner och ’Deltini Blue with Purple wing’ som är en bedårande sort som påminner om styvmorsviolen. Den sistnämnda har funnits på marknaden i 2 år och har blivit en riktig favorit. En annan skönhet är den rosa ’Pink Halo’ i serien Sorbet som förutom en härlig färg också är mycket enhetlig i växtsättet. I Sorbetserien finns även 'Blackberry', som har en härlig björnbärsfärg.

Det har kommit en riktigt hängande pensé som heter Viola x wittrockiana, ’Cool Wave’ och som finns i fyra rena färger och en i mix. ’Cool wave’ växer helt hängande och blommar hela tiden längs sitt grenverk vilket gör den mycket lämplig att plantera i ampel. Den har ett kraftigt växtsätt och under en säsong blir den som en stor blommande boll. Som namnet indikerar är den väldigt köldtålig.

Det finns även hängande sorter i Endurioserien, men de hör till Viola cornuta och kallas hornvioler på svenska. Sorter i Endurioserien används främst till amplar och skålar då de är halvhängande. Det är också mycket frosttåliga sorter. En söt ny sort i Endurioserien är ’Pink Shades’ som är svagt rosa blandat med klarare rosa nyanser.

#Fakta om penséer#

De svenska odlarna har ett brett utbud av penséer och i odlingarna finns allt från småblommiga penséer med en blomstorlek på några centimeter, till de allra största med en blomdiameter på mellan 8 och 10 centimeter. Färgskalan är bred med nyanser från vitt till mörkt purpur och nästan svart. Färger som gult, orange, rött, blått och lila finns i massor av kombinationer med eller utan öga i blomman.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB