Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bergianska trädgården

Bergianska trädgården i Stockholm har ett förnämligt läge vid Brunnsviken på norra Djurgården, som tillhör den natur- och kulturskyddade Nationalstadsparken. På andra sidan viken ligger Haga och i Bergianska leder särskilt den Italienska terrassen, med vidsträckt utsikt mot park och stad, tankarna till Gustav III:s tid. Vattnet bidrar till att ge Bergianska ett gynnat odlingsläge med många medelhavsväxter i slänterna mot viken.

Vid stranden ligger också det kupolformade Victoriahuset från år 1900, som blivit en symbol för Bergianska. Det har sitt namn efter jättenäckrosen Victoria cruziana, som först i Eureopa odlades här och nu växer tillsammans med en mängd tropiska vattenväxter, kulturväxter och trädlevande regnskogsarter, mest från Sydamerika. Bergianskas andra växthus, Edvard Andersons medelhavshus invigdes så sent som 1995.

I detta storslagna hus finner man landskap med växtlighet från jordens områden med mediterranklimat - Medelhavet självt, Kanarieöarna, Kalifornien, SV, Australien, Sydafrika. Men där finns också tropiska avdelningar med bl.a. många palmer och nyttoväxter från jordens varma trakter.

Bergianska är en universitets- och akademiträdgård och i undervisningen är växtsystematiska kvarter som visar släktskap i växtvärlden viktiga. Över stora ytor odlas familj vid familj, släkte vid släkte så att likheter och skillnader kan jämföras. Också växtgeografi är ett viktigt tema, med arter grupperade efter ursprungsområde. Östasiatiska dominerar den väldiga konstgjorda höjd som kallas Stora Fjället och den anslutande Japanska dammen. Nordiska växter från fjäll. kust, Öland-Gotland m.m. har sina särskilda avdelningar.

Bergianska har en bruten terräng, särskilt i den s.k. parken, som ger goda möjligheter för många slags buskar och träd - viden, rönnar och oxlar, nordiska lövträd är speciellt väl representerade. Fruktträd och bärbuskar spelar också stor roll - Bergianska har en pomologisk tradition som går tillbaks till 1700-talet. Idag finns en genbank som bevarar ett 50-tal äldre äppel- och päronsorter från Mälardalsområdet, och en demonstrationsträdgård med både äldre och nylanserade bärsorter.

Mer än 100-årig hävd på gammalt vis har skapat praktfulla ängar och gräsmarker i parken, med artrik och speciell blomning från den tidiga vårens lökmattor till sommarens  rapunkel och krolliljor. 100-årig är också den granhäck som omger och skyddar en kärna i trädgården. Därinnanför ligger ett rikhaltigt köksväxtland och en örtagård, som har hämtat inspiration från Materia medica skriven 1778 av Peter Jonas Bergius, den man som jämte sin bror Bengt grundade den första Bergianska trädgården i nuvarande Vasastaden. Till 1700-tals traditionen anknyter i sin stil också det Gamla Orangeriet, byggt 1925, som nu är utställningslokal och sommartid också kafé.

Bergianska trädgården har idag Kungl. Vetenskapsakademien och Stockholms universitet som huvudmän. Akademien svarar genom sin institution Bergianska stiftelsen för E. Andersons växthus,  Gamla Orangeriet samt forskningen, universitetet för det mesta av frilandsanläggninarna, Victoriahuset och andra tropiska avdelningar, samt Naturens Hus. Det sistnämnda är trädgårdens verksamhet inom miljökunskap och botanik för skolklasser och lärarfortbildning. Den håller till i Stora Gustafsborg, ett 1800-talshus vid Brunnsvikens strand intill det höga torn, som är ett av Bergianskas riktmärken. Inte bara detta, utan hela den grundplan Bergianska har är ett verk av professor Bergianus Veit Wittrock, som 1884 fick Akademiens uppdrag att anlägga en ny botanisk trädgård vid Brunnsviken. Inom denna kulturskyddade ram verkar och utvecklas Bergianska i sina roller för universitet, för skolor och för den stora publiken.

Info dygnet runt på telefon:
08 - 545 917 00

Hemsida: http://www.bergianska.se/

Hitta till Bergianska trädgården:
T-bana Universitetet
Buss 40 eller 540 till Bergiusvägen
Roslagsbanan till Frescati.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB