Området för pollination och spridning
Nu inviger Bergianska trädgården ett nyanlagt område som visar hur växter förökar och sprider sig. Detta kan du följa på nära håll i flera inspirerande rabatter, där växterna är speciellt utvalda för att illustrera spridning, pollination och genetisk föränderlighet. Det är ett område med levande exempel som ger en direkt inblick i växternas liv.
Från Bergianska trädgården
Nyanlagt område i Bergianska trädgården. Området för pollination och spridning.
Området ska erbjuda kunskap om pollinations-, spridnings- och evolutionsbiologi till våra besökare. Vi lyfter fram den pedagogiska aspekten och området kommer även att användas i undervisningssyfte. Här kan man vandra själv eller boka en visning.
Hur förökar sig växter?
Blommor och bin i praktiken.
Välkommen till ett område som ger svar på frågor om hur våra växter förökar sig. Här kan man studera blommornas mångfald och lära mer om hur pollenkorn och frön förflyttas med hjälp av vind, vatten eller olika djur. I området introduceras besökaren till blommornas uppbyggnad och begreppen pollination och spridning.
Det finns mycket att upptäcka i de olika rabatterna. Här kan du se hur växter använder sig av olika lockmedel för att locka till sig pollinatörer, t.ex. genom sin doft eller färg. Se olika växter som pollineras av dag- och nattfjärilar, men även av fåglar och fladdermöss. Det finns många olika former av spännande samarbete mellan växter och djur. Varför ställer djuren upp och hjälper till med växternas förökning och spridning?
Mutanter, hybrider och polyploider är genetiskt betingade förändringar som ständigt uppkommer i naturen och även utnyttjas i växtförädling. I en rabatt visar vi hur växtförädlare har utnyttjat dessa förändringar hos smultronsläktet för att ta fram jordgubbar och andra nya produkter.
Foto: Bildbank Ablestock
Foto: H Nilsson