Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Kamelior i Bergianska

Tage Andersen ställer ut
Kamelior i Bergianska trädgården

Blomsterkonstnären Tage Andersen har haft succéartade utställningar i Danmark, England, Finland, Sverige och Tyskland. Nu är det dags för Bergianska botaniska trädgården och senare i sommar i Uppsala botaniska trädgård. I Bergianska kommer hans fantastiska kameliasamling att visas. Tage Andersen blandar blommor med rekvisita som fåglar i voljärer, rostig ståltråd, metall, jätte urnor, snäckor, mossa och andra naturmaterial ofta med operamusik och porlande vatten som bakgrundsljud. Han är floristernas Michelangelo.

Kunglig blomsterleverantör
Tage Andersen har ateljé, galleri och utställningslokal i centrala Köpenhamn. Han föddes i Heltborg på Thy och utbildade sig där till konditor men började istället tidigt arbeta som florist med egen butik . Han fick 1974 i uppdrag av hovleverantör Sven Schaumann att medverka vid dekorationen av det danska kungahuset. Två år senare övertog han Schaumanns butik och hovleversantörskap i Köpenhamn. Tage Andersen hade sin första utställning 1985 och har sedan dess haft över 20 separatutställningar förutom den permanenta utställningen i butiken på Ny Adelgade 12 i Köpenhamn.

Passion för kamelior
Tage Andersen såg sin första kamelia när han var 16 år. Först trodde han det bara fanns en sort men snart hittade han fler. Idag har han långt över 100 olika sorter. Kamelior behöver kylig vinter men tål oftast inte frost. En svår kombination. Svala ljusa rum är nödvändigt. När nu inglasade balkonger blivit trend borde kamelian kunna få en ny guldålder. Den vilda kamelian, Camellia japonica, växer i Indien, Japan och Kina. Den har i dessa länder stor kulturell betydelse. Mycket gamla exemplar, upp till 600 år, vid zenbuddistiska tempel i Japan dyrkas som heliga.

Eftermiddagste med tekungen Vernon Mauris

I Orangeriets nyrenoverade kaféflygel kommer det att serveras te (Camellia sinensis). Där finns också en liten utställning om denna kamelians systerväxt och alla dess förädlingsformer. Det är Stockholm Tea Center och Sveriges tekung Vernon Mauris som tillsammans med Bergianskas botanist Lena Gårder iordningställt teutställningen.

Utställningen pågår dagligen mellan 11.00 och 17.00 i Bergianska trädgårdens Orangeri från den 24 februari till den 18 mars 2001.

Entréavgift till utställningen blir 40:- eller i kombination med ett besök i Edvard Andersons medelhavsväxthus 60:-.

Besök också www.bergianska.se


Blomsterkonstnären Tage Andersen


Kamelia


Kamelia
Foto: Bent Rej

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB