Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Behärskning och bokrea

Onsdagen den 1 mars 2000

Solen värmer mer och mer nu, och takdroppsdagarna fortsätter, varvade med vinterkyla på -20 grader. Som det brukar alltså. Men det är i alla fall härligt att dagarna blir ljusare och ljusare! Vårdagjämningen närmar sig med stormsteg.

Jag har praktiserat en närmast förbluffande behärskning när det gäller frösådderna i år. Jag har ännu inte börjat med purjolöken, faktiskt, och inte har jag toksått något annat heller. Jag väntar tålmodigt tills det blir dags, och tittar i mina gamla anteckningar.

I mitten av mars är det dags för purjolöken, inte alls tidigare. Och tomater eller chilepeppar hoppar jag över helt i år, liksom mystiska och spännande perenner! Behärskning är mitt andra namn - eller kan det vara så att jag inte som tidigare år lyckats glömma hur mycket pyssel det är med alla femtielva miljoner små krukor med rangliga, ljustörstande plantor?

Nåja, rangliga ljusttörstande plantor har jag ju faktiskt, inte hemma men på jobbet. Det har grott i krukorna med rädisor, vårsallad och orientalisk kål som jag berättade om i förra dagboken, mitt botemedel mot fröfebern. De står på skrivbordet, nära fönstret, under en extra bordslampa som jag smusslat åt mig från förrådet. Men rangliga är de! Rädisorna börjar närma sig en decimeter nu, och har lagt sig ner i ett elegant, bleksiktigt trassel i den fina bonsaikrukan. Vårsalladen ser faktiskt fortfarande relativt knubbig och fin ut, men den orientaliska kålen har börjat vaja betänkligt, den också. Men det struntar jag i - det är grönt, och det växer!

Stevian som jag sådde för ett par veckor sedan (se förra dagboken) har också grott. Tjugosex frön var det i den dyra påsen, och totalt har elva av dem grott. En del har börjat få sina första riktiga blad nu, men jag känner mig inte på något sätt säker på att de kommer att överleva till vuxen ålder. Den som lever får se!

Årets bokrea har ju passerat också. Har ni köpt några trädgårdsböcker på rean? Själv tog jag mig till slut ut på stan på lördagen, när rean redan pågått i fyra dagar, så det var slut på mycket. Men efter litet springande fick jag i alla fall tag på de böcker jag tyckt verkade mest intressanta i katalogerna.

Två av böckerna jag köpte hade jag läst förr, på lån från biblioteket: "Så i Ruta" av Karin Berglund och "Perenner" av Lena Månsson och Bertil K. Johansson. "Perenner" är en mycket fördärvlig bok, måste jag säga! Med alla sina bilder och lockande beskrivningar har den redan fått mig att vika av från den smala vägen (ätliga växter) och börja drömma om nävor och lammöron. Hur ska det nu gå, när jag har ett helt eget exemplar att frestas av?

Boken "Kan man äta sånt" av Inger Ingmansson, däremot, är en mycket mer präktig bok. Den har jag fått rekommenderad för ett par år sedan, men inte lyckats hitta på biblioteket, så när jag såg den på bokrean slog jag till direkt. Den var verkligen trevlig, faktiskt, med en massa intressant information om ätliga växter i naturen, även om många av växterna inte finns här uppe. Till sist vågade jag mig på en ren chansning också - boken "Trädgårdsväxternas historia" av Per Christenson. En helt annorlunda bok än de andra tre - inga praktiska råd eller odlingstips, utan i stället en fängslande berättelse om hur några av våra vanliga trädgårdsväxter har hittat hit. Allt detta för under 500 kronor, så jag känner mig väldigt nöjd faktiskt!

Och som om jag inte hade nog att läsa, damp årets frölista från SESAM ner i brevlådan härom dagen. Jag blev medlem för över ett år sen, men i fjol blev det inte av att beställa något genom frölistan - delvis kanske för att den var så överväldigande med alla sina spännande sorter! Men i år tänkte jag försöka beställa litet, speciellt några intressanta och ovanliga potatisar... och kanske litet vitlök... och bondbönor... och jordärtskockor... och... Jaja, man kan ju inte vara behärskad hela tiden, väl!?

Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten


Februarisolen börjar värma.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB