Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Minus 0,2 grader

Sammanfattning och kontext: Onsdagen den 11 augusti 1999

Texten är ett dagboksinlägg av Ulrika Wiss från Vibbyn, Norrbotten, daterat 11 augusti 1999. Hon beskriver hur en ovanligt tidig frost och tydliga hösttecken redan gör sig påminda, trots att det formellt sett är sommar. Under natten till lördagen den 6 augusti kröp temperaturen under noll – en månad tidigare än vanligt. Detta står i skarp kontrast till situationen i södra Sverige där extrem torka och skogsbränder härjar vid samma tidpunkt.

Vardagsliv och odlingsutmaningar

Ulrika berättar om hur de kallare, mörkare nätterna kräver tända lampor tidigare om kvällarna och gör att trädgårdens växter nära nog stannar i tillväxt. Rallarrosens fröer sprids av vinden och trots den bistra kylan har inga tydliga frostskador synts till än. Det är dock tydligt att växterna kämpar, särskilt hennes chilepeppar.

Chilepeppar i fokus

Förväntningarna på årets chilepeppar var stora; det såg lovande ut tidigare under säsongen och förra veckans dagbok beskriver planerna. Men kylan har nu slagit hårt mot plantorna – bara sorten Georgia Heirloom White utvecklar några frukter alls.

Fiberduk används varje natt för att skydda chilen, men om värmen uteblir överväger Ulrika motvilligt att ta in plantorna för att rädda dem. Risken annars är att det inte blir någon hemodlad chilepeppar till vintern.

Grönsakslandet och långsam utveckling

De långsamma odlingarna gäller inte bara chilepepparn. Palsternacka, rotpersilja och rödbetor utvecklas trögt, vilket Ulrika själv kopplar till att hon varit sen med gallring. Ärtorna blommar ovanligt sent på grund av försenad sådd, något hon ångrar men konstaterar som odlingsfakta för året.

Skörd och odlarglädje

Trots klimatutmaningarna har säsongen sina positiva sidor – skördetiden har börjat och hösten är Ulrikas favoritårstid, så länge den inte kommer alltför tidigt.

Bär, kålrötter och mangold

Svarta vinbär, blåbär och snart även lingon plockas. Små, mjälla kålrötter har redan kunnat skördas och varit perfekta att steka med lite salt och vitpeppar. Mangold finns i överflöd – sorten "Feurio" har börjat blomma, men "Fordhook Giant" och den färgglada "Bright Lights" växer fortfarande frodigt.

Broccoli och selleri

Broccolin "Greenia" ger överflödande skörd som hushållet knappt hinner äta upp, medan "White Sprouting" är frodig men skördeovillig. Nu inleds även förberedelser för att skörda blekselleri, som hon fått av sin mamma – stjälkarna lindas in i omslagspapper för att blekas, ett tidskrävande men vackert resultat.

Vitlöksskörd och framtidsplaner

Vitlöksskörden pågår fortfarande – lökarna ser fina ut och blasten är nu torr och slokande. Ulrika funderar över hur hon bäst sparar utsäde till nästa säsong: ska de stå kvar i landet eller tas upp, torkas och återplanteras i september? Hon undrar också hur smålökarna i bladvecken ska hanteras och efterlyser tips på Odlas forum.

Odlingsåret 1999 och klimatkontraster

Detta dagboksinlägg visar hur snabbt en förändring i vädret kan vända odlingssäsongen och påverka vardagen för hobbyodlare. Ulrikas reflektioner fångar både oro och glädje, och ger en tydlig bild av de extrema och varierande klimatförhållandena under 1999. Den lokala norrbottniska frosten kontrasterar mot den södra torkan och bränderna, något som illustrerar det svenska klimatets stora variation.

Reflektion och diskussion

För vidare tankar om odlingsår, växtval och Ulrikas personliga erfarenheter från denna ovanliga sommar, finns både bilder på chilepeppar Georgia Heirloom White och blekselleri på blekning. Ulrika bjuder in till diskussion och kunskapsutbyte i forumet och hoppas på tips inför kommande odlingssäsonger.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB