Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • An error occurred while trying to search with Solr: "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443.

Att bygga ett stenparti

  • Trädgård

Till skillnad från mina tidigare artiklar nämnda surjords- och skuggrabatt, är ett stenparti ett ställe för solälskande växter från all världens bergstrakter. Sådana växter vill ha det mycket väldränerat och avskyr vatten som blir kvar efter regn. Vinterblötan är rena döden för en del av sådana växter!

Över sådana rariteter kan man på vintern lägga en glasskiva eller plexiglas på glänt, den skyddar mot blötan men släpper in ljus och luft. Men detta betyder inte att stenpartiet skall vara torrt som ett öken, nej, man måste vattna om det är torrt o varmt under sommaren och det ganska ofta! Meningen är bara att vattnet inte skall stå kvar där utan sjunka undan ganska snabbt.

Välj plats
Sök en öppen, ljus, väldränerad plats för ditt stenparti och se till att inga stora björkar och andra stora träd kan tränga in sina törstiga rötter där.

Marken skall luta så att överflödsvatten snabbt rinner bort. Om den inte gör det naturligt, kan det ordnas med sand eller jord under markfolien så att inga ytor blir vågräta.

Så till byggandet: man börjar med att markera hur stor och vilken form man vill ha på sitt stenparti. Välj gärna mjukt böljande former men även en rak rektangel kan användas. I mina bilder ses en sådan offentlig plantering, avgränsad med storgatstenar mot gräsmattan och mot gatan runtomkring. Du kan även använda marktegel, trädgårdsplattor e.d. till detta.

Om stenpartiet ligger i en gräsmatta är det bra att ha en sådan avgränsning mot gräset dels för att hindra gräset att vandra in i stenpartiet, dels för att underlätta för gräsklipparen, som då kan köras med ena hjulet på plattorna. Dessutom kan markfoliens kanter gömmas under plattorna och sättsanden.

Ta bort gräsmattan där du vill ha ditt stenparti (vänd på grästorven, forsla bort den eller bygg ‘kullar’ av den, vilket som).

Bred ut ett lager av sättsand, lägg på folien och bred ut mera sättsand på folien så den täcker folien med ett lager på cirka 10 cm överallt.

Där du vill placera stenarna skall sandlagret vara tjockare så att det isolerar och hindrar stenarna att skava sönder markfolien och ger stöd åt stenarna så att dom står stadigt. Har du mycket stora stenar, är det dock bäst att förankra dom i marken INNAN du lägger på markfolien och göra hål i folien för stenarna att sticka upp igenom.

1 2 3  Nästa sida

 

 

Att bygga ett stenparti
Först skall gräsmattan skalas bort...

Sedan skall det blivande stenpartiet avgränsas mot gräsmattan med storgatsten.
Sedan skall det blivande stenpartiet avgränsas mot gräsmattan med storgatsten, detta för att underlätta gräsklippning och för att hindra gräset att vandra in i stenpartiet

Hur man flyttar stora stenar...
Hur man flyttar stora stenar...