Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att bygga ett stenparti

Den brittiske växtjägaren och stenpartientusiasten Reginald Farrer var en mästare på att bygga stenpartier. Hans böcker är ännu, efter närmare 80 år, en trevlig läsning.

Finn inspiration i böcker
Låna och läs hans bok ‘The English Rock Garden’ utgiven 1919 och omtryckt åtskilliga gånger, om du hittar den i biblioteket! Han har roliga ‘synpunkter’ om dåtidens brittiska stenpartier, som han kallar för ‘Mandelpuddingar’: runda jordhögar där höga stenspiror sticker upp som mandlarna på en mandelpudding, eller så ‘Hundgravar’, där stenarna ligger ner istället för att sticka upp och ser ut som gravhögar och så ‘Djävulens Stenblandning’, där en massa olika stenar slängts över ytan huller om buller och alla slags växter planterats mellan dom i en salig blandning. Hans eget recept var att försöka efterlikna naturliga klipplandskap och varje block skulle placeras så att det leder vidare till ett annat block i en ordnad följd.

En annan bra bok för stenpartibyggare är den betydligt modernare ‘Trädgård för entusiaster’ av Gunnar Jansson, där även växter lämpliga för stenpartier beskrivs. Tyvärr innehåller den första upplagan en hel del förargliga tryckfel och liknande skavanker,   men om du blir intresserad av stenpartiväxter, bör du läsa en bok som berättar om de olika växternas krav och växtsätt. Det finns massor av sådana växter så det blir svårt att berätta om alla här.

Lycka till och ha det så roligt med ditt stenpartibygge!

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Sylvia

Föregående sida  1 2 3


Det nöjda men blöta byggänget samlad bakom det färdiga stenpartiet, med den första växten på plats (ett litet träd i bakgrunden). Senare planterades det med olika vackra växter, inte enbart stenparti-sådana utan även högre perenner.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB