Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att bygga ett stenparti

Placera ut passande stenar. Placera dom i grupper med några vackra stenar som passar ihop, bred inte ut dom jämnt över hela ytan.

Sammanfattning och utökad vägledning för att skapa ett lyckat stenparti

Att anlägga ett stenparti kräver både planering, noggrannhet och en känsla för estetik. Nedan sammanfattas och utökas råden kring hur du bygger och underhåller ett vackert och hållbart stenparti, med utgångspunkt i de råd som ges på Odla.nu och information från Placera ut stenarna, Att bygga ett stenparti – Del 1 och Att bygga ett stenparti – Del 2.


Stenarnas placering – grunden för ett harmoniskt intryck

Välj hellre några få STORA stenar än många små för ett naturligt och genomtänkt resultat. Att använda sprängsten från samma ställe skapar en enhetlig karaktär på både färg och brottyta. Låt inte stenarna se ut som slängda på plats – bygg istället upp snygga grupper med stora, mellanstora och mindre stenar för en harmonisk känsla. Resultatet ska kännas som ett välplanerat konstverk, vilket illustreras med bildexempel på Placera ut stenarna.

Tips vid placering:

  • Använd alltid samma typ av sten för ett sammanhållet intryck.
  • Bygg upp mindre "berg" med en naturlig lutning.
  • Undvik att lägga stenarna i raka rader.

Jordblandning – nyckeln till välmående växter

Att blanda en luftig, dränerande och näringsrik jord är avgörande för att stenpartiväxter ska trivas. Använd grus, sand, trädgårdsjord, kompost och torv för att skapa en porös mylla som håller sig lätt och varm.

Så här gör du:

  • Lägg ett cirka 30 cm tjockt jordlager över hela ytan.
  • Skapa djupare partier vid träd och buskar, speciellt intill de största stenarna.
  • Låt jorden sätta sig några dagar efter att du lagt ut den och fyll på vid behov.

Fler instruktioner och inspiration finns på Att bygga ett stenparti – Del 2.


Närings- och kalkbehov

De flesta stenpartiväxter trivs bäst i kalkrik jord – glöm därför inte att kalka innan plantering. Gödsla sparsamt varje vår med benmjöl och annan kvävefattig, organisk gödsel. Jorden behöver ofta fyllas på, speciellt under de första åren. Kom också ihåg att stenpartiväxter inte tål kraftig konkurrens, så ogräsrensning bör göras ofta.


Praktiska detaljer och skötsel

Om stenpartiet är så stort att du inte når att rensa och plantera från sidorna, lägg ut trampstenar av samma stenart som används i resten av stenpartiet – praktiskt och estetiskt tilltalande enligt råden på Placera ut stenarna. Ett soligt, väldränerat läge är avgörande för många klassiska stenpartiväxter.


Plantering – skapa struktur och variation

Det är oftast snyggast och mest naturligt att plantera flera exemplar av samma växt tillsammans, så att de får bilda kraftiga ruggar med tiden, istället för att sprida ut enstaka plantor av många olika arter. Utnyttja gärna kontrasten mellan låga växter och ett litet sirligt träd eller någon vintergrön buske, särskilt i anslutning till de stora stenarna. Detta ger struktur även under vinterhalvåret och håller stenpartiet intressant året om.

Avsluta så här:

Bred ut ett 5–10 centimeter tjockt lager grus, med kornstorlek mellan ärta och halva tumnageln, mellan växterna. Det förbättrar dräneringen, hjälper till att hålla ytan fuktig och motverkar ogräs samt ger ett snyggt, proffsigt intryck. Du kan se exempel och ytterligare bilder av färdiga stenpartier i den här artikeln.


Litet eller stort?

Vill du testa på liten yta? Skapa ett stenparti i ett tråg, dvs. en vid stenho – finns hos välsorterade garden centers. Du kan även bygga ett minilandskap i en låg, bred och vinterhärdig kruka, med både sten och passande växter, för att snabbt komma igång.


Växtval och miljö

Satsa på torktåliga och lågväxande perenner som Saxifraga, Sedum, Campanula, Dianthus och Phlox subulata – fler exempel och odlingsråd hittar du här. Anpassa planteringen för att efterlikna växternas naturliga miljöer: sol, mager jord och god dränering är ofta nycklar till framgång.

Att efterlikna naturen:

  • Kombinera växter som trivs under samma förutsättningar.
  • Låt växterna få utrymme att bre ut sig.

Slutsats

Ett vackert och långlivat stenparti bygger på omsorgsfull placering av stenarna, rätt jordblandning, sparsamt med näring, regelbundet underhåll – och inte minst genomtänkt växtval. Följ de fördjupade råden på Att bygga ett stenparti – Del 1 och Placera ut stenarna för bäst och mest hållbart resultat!

"Det skall inte se ut som en massa dit slängda småstenar utan som ett vackert, välplanerat konstverk med stora, mellanstora och lite mindre stenar i vackra grupper..." (Placera ut stenarna)


Föregående sida | Nästa sida

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB