Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att bygga ett stenparti

Placera ut passande stenar. Placera dom i grupper med några vackra stenar som passar ihop, bred inte ut dom jämnt över hela ytan.

Placera ut stenarna
Tag hellre några få STORA stenar än en massa småstenar och använd gärna sprängsten från ett och samma ställe, så att de blir enhetliga till färgen och brottytan. Det skall inte se ut som en massa dit slängda småstenar utan som ett vackert, välplanerat konstverk med stora, mellanstora och lite mindre stenar i vackra grupper. Mina bilder förklarar vad jag menar...

Blanda till jorden
Sedan skall jorden blandas till: grus, sand, trädgårdsjord, kompost och torv blandas till en härlig lätt mylla som blir genomsläpplig, lätt och varm. Bred ut denna mylla över hela ytan i ett ca 30 cm tjockt lager och ordna gärna partier med ännu tjockare mylla där du kan plantera små träd och buskar, gärna i anslutning till de största stenarna. Låt nu det hela stå några dagar och sjunka ihop och fyll eventuellt på med mer jord.

De flesta stenpartiväxter gillar kalk, så kalka gärna. Och gödslar gör du varje vår med benmjöl och någon kvävefattig organisk gödsel. Man behöver vanligen även fylla på jord då den lätt sjunker ihop. Och så rensa ogräs ofta, många stenpartiväxter tål inte konkurrens!

Om ditt stenparti är så stort att du inte kan nå att sköta växterna från sidorna och stående på de befintliga stenarna, placera gärna några trampstenar som du kan gå på, använd samma stenart som i resten av stenpartiet.

Plantera
Och så till det roligaste: plantera! Tag gärna fler exemplar av samma växt och plantera hellre så att de bildar en större rugge så småningom än att plottra med en massa olika arter spridda en här och en där. Glöm inte att du även kan ha ett litet sirligt träd bland de största stenarna och några buskar, gärna vintergröna, så att stenpartiet även ‘lever’ på vintern. Och till sist: bred ut en 5-10 cm tjockt lager grus i kornstorlek ‘från ärtor till halva tumnageln’ mellan alla växterna. Det ser trevligt ut, dränerar, håller ytan fuktig och hindrar ogräs!

Om du vill pröva på stenpartiväxter i liten skala, kan du börja med ett s.k. tråg, dvs. en stenho som finns att köpa hos vissa större, välutrustade Garden Centers. Eller varför inte pröva med en vid, låg vinterhärdig kruka, helt enkelt. Man kan bygga ett minilandskap i en sådan, med sten och allt.

Föregående sida  1 2 3  Nästa sida


Detaljbild med stenarna utplacerade och sanden, markfolien, matjorden och gruset på plats.


Helge granskar resultatet. En del av gräsmattan ännu kvar...

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB