Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Årets frönyheter på grönsakssidan

På grönsakssidan tycks tomater, chili och squash/pumpa vara de sorterna som årligen kommer med flest nyheter. För chili, se en egen artikel. Men även gula morötter, lila blomkål och vackra sallatsorter gör sig gällande i år. Prydnadsmajs är någonting som visserligen är en grönsak men som odlas för sina vackra kolvars skull, inte till mat.

Vackra sallatsorter finns det många av, de är så vackra att man kan tänka sig att ha dom som prydnadsväxter. En sådan sort är Lactuca sativa 'Rouge d´Hiver' med rejält färgsprakande blad i vackert mönster i rött.

Tycker om sval temperatur, så den kan ge skörd längre än de flesta på hösten, så man bör så den i omgångar. Kan också skördas som 'baby leaf', dvs. klippas 3 cm högt, så bryter nya skott fram. Huvudena ska inte bindas utan utvecklas fritt. Hammenhögs.

Även bladsallat Lollo Rossa Lactuca sativa 'Bastille' är mycket vacker. Man kan nästan så den i blomsterrabatten! Lindbloms Frö.

Den ljusgula höstmoroten 'Yellowstone' är vacker och har mycket smak. God kokt i grytor eller soppor, även stekt i grönsakswok. Kan lagras en tid.

Trivs bäst i mullrik jord. Sås direkt på växtplatsen i april-juni. Så grunt och så pass glest att gallring helst undviks. Gror efter 10-17 dagar. Täck gärna med fiberduk, så förhindras angrepp av morotsflugan. Kupa jorden för att förhindra gröna nackar. Weibulls, Hammenhögs.

Frökompaniet, alltså COOP, kommer med en spännande blandning av tre olika morötter i samma påse, och då ingår inte den vanliga orange! Påsen innehåller blålila turkiska morötter, den vita sorten 'Kuttiger' och den gula 'Pfälzer'. Sås direkt på växtplatsen på våren och gallras till 2-4 cm mellanrum.

Vad sägs om en fantastisk mörklila blomkål som omväxling? Sorten 'Graffiti' bildar jämna nätta huvuden och är en delikat sommargrönsak. God både rå och kokt. Går utmärkt att frysa i små buketter.

Så inomhus i såjord i mars-april. Så grunt. Gror efter ca 7-10 dagar. Odla vidare svalt. Plantera om i småkrukor med plantjord. Planteras ut på växtplatsen när risken för nattfrost är över. Täck gärna med fiberduk mot insektsangrepp. Blomkål vill ha välgödslad jord och tål ej uttorkning. Weibulls, Hammenhögs.

En grön blomkål, Brassica oleracea 'Cauliflower (Green) Trevi' finns bl.a. i Unwins sortiment. Även den lika vacker i paradrabatten som i grönsakslandet!

Broccolini 'Bordeaux' är någonting nytt. Den ger mängder av småbuketter som är spröda och mycket smakrika. Används framförallt wokad men även lättkokt. Unga späda skott kan användas som råkost. Om man skördar toppskottet först, så växer sidoskotten till sig.

Så inomhus i såjord i mars-april. Mylla fröet ca 0,5 cm djupt. Gror efter ca 10 dagar. Plantera om i småkrukor med plantjord. När de rotat sig bra och fått ca 4 blad, planteras de ut på växtplatsen, frostfritt. Kan även direktsås i april-maj. Vill ha rikligt med vatten och gödsel. Weibulls.

Den lilla helt gula sommarsquahen F1 'Orelia' ger nya små frukter under hela sommaren. Skördas när de är ca. 12-18 cm långa. Förkultiveras i april - maj. Sutton Seeds.

Tomaten 'Tamina' har ett potatisliknande, unikt bladverk. För solig patio och varm rabatt. Tidig fruktsättning med röda, smakrika, medelstora, runda frukter. Förkultiveras i mars - april. Gör få sidoskott. Sutton Seeds.

Den röda italienska kokbönan 'Borlotto Lingua di Fuoco 2' är helt ny hos oss.

Kan antingen förodlas några veckor i norra Sverige, där växthusodling kan behövas, eller direktsås i södra landet när jordtemperaturen är över 15 grader. Täck gärna med fiberduk. Trivs i en väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord. Behöver stöd, blir ca. 150 cm hög.

Bröderna Nelson.

Daikon är en rädisliknande orientalisk grönsak, som kan användas t.ex. i wok.

Direktså först i juli, då den annars lätt kan gå i blom. För att få så långa rötter som möjligt behövs en djup, lucker och fuktighetshållande jord. Täck jorden med gräsklipp som ger näring och jämn fuktighet. Fiberduk skyddar mot insektsangrepp och plantorna växer snabbare, vilket ger mildare och sprödare rötter. Bröderna Nelson.

Även den vackert purpurfärgade purpursellerikålen 'Hon Tsai Tai' bör sås sent, i juli-augusti, då tidigare sådd kan ge plantor som går i blom. Så gärna i omgångar. Vattna såfåran före sådd och håll sådden fuktig. Sådjup 1 cm. Bröderna Nelson.

Kålrabbi Brassica oleracea var. gongylodes 'Olivia' F.1 En vacker grönsak! Tidig grön sort för växthus och friland med plattrunda knölar som inte blir träiga, även om de får stå kvar i landet och bli stora. Lindbloms Frö.

Köpställen:
Sutton Seeds säljs bl.a. här på Odla 
Thompson & Morgan har dels postorder, dels säljs de i många trädgårdsbutiker, bl.a. hos Weibulls. 
Örtagården har också postorderförsäljning,  men även Weibulls butiker säljer en del av deras frö.
Frökompaniets frön säjs i COOP-varuhusen som Obs! och Konsum.
Bröderna Nelsons, Weibulls och Hammenhögs frö säljs på de flesta frököpsställena.
Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik med samarbetspartners säljer Unwins frö. 
Lindbloms Frö har postorderförsäljning.


Sallat, 'Rouge d´Hiver'


Bladsallat Lollo Rossa, 'Bastille'


Höstmorot, 'Yellowstone'


Blålila turkiska morötter, den vita sorten 'Kuttiger' och den gula 'Pfälzer'


Blomkål, 'Graffiti'


Grön blomkål, 'Cauliflower (Green) Trevi'


Broccolini, 'Bordeaux'


Sommarsquah, 'Orelia'


Tomat, 'Tamina'


Kokböna, 'Borlotto Lingua di Fuoco 2'


Daikon


Purpursellerikål, 'Hon Tsai Tai'


Kålrabbi, 'Olivia'
Foto: De olika fröfirmornas egna bilder

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB