Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Nya chilin

Nu är det äntligen snart dags att få sätta igång att så chili!

Till de tidigaste sådderna hör chili, som verkar ha blivit en riktig modeplanta, det kommer allt flera sorter varje år.

Chili(peppar) är samlingsnamnet för spansk peppar, peperoni, jalepeño, habanero med flera "heta" frukter tillhörande släktet Capsicum. Släktet tillhör i sin tur samma familj som bl.a. potatis och tomat, Solanaceae.

Kulturväxtlexikonet och Nationalencyklopedin rekommenderar stavningen chili(peppar).

Svenska Chilepeppar Föreningen kallar den däremot för chilepeppar. De menar att chili är namnet på maträtter lagade på chilepeppar. Namnet med peppar i är lite missvisande, då chili inte har med pepparväxter (Piperaceae) att göra.

Det finns flera olika arter, som du kan läsa mer om här, en artikel som chiligurun Mats Pettersson har skrivit samt på engelska på Ring of Fire, en portal med länkar till flera hemsidor.

Det finns olika starka chilisorter. En tumregel är: ju mindre och spetsigare chili, desto starkare. Undantag är den allra hetaste sorten, Habanero, som är klotrund. De mogna frukterna har fylligare smak, och även en svag underton av sötma, än de omogna gröna.

Styrkan, det heta, kommer från ett ämne vid namn capsaicin, som alla chilifrukter innehåller i större eller mindre mängd och oftast fler än fem olika capsaicin-ämnen i varje frukt.

Den enhet som anger styrkan på chili heter scoville efter den man som kom på sättet att mäta det, Wilbur Scoville. Han använde sin tunga till att mäta styrkan! Sedermera har man tagit fram ett laboratorietest, HPLC (High Pressure Liquid Chromatography) som visar mer exakt vilken styrka frukten har.

Det starka finns i hela fruktköttet men mest i kärnorna och de vita inre mellanväggarna. Därför skärs de lämpligen bort.

När du hanterat chili, tvätta händerna noga med tvål och akta dig för att gnugga dig i ögonen eller vid munnen!

Har du smakat på en för stark chili, kan du lindra den brännande smaken i munnen genom att äta litet yoghurt, bröd, ost, kokt ris eller något sött. Med vatten blir hettan ännu värre, eftersom capsaicin löser sig i olja, inte i vatten.

Man kan så chili redan i slutet av januari - början av februari för att den ska hinna bilda frukt även på friland under den svenska sommaren.

Det tar ca 6-9 månader från sådd tills mogen frukt kan skördas. Men på friland kan den endast odlas i mycket skyddade, varma lägen i sydligaste Sverige, annars är stora krukor i en glasveranda, ett uterum, växthus eller en inglasad balkong att föredra.

Själv har jag mina i krukor under sommaren på en varm patio och i en pallkrage på balkongen i sydvästläge och det fungerar hyfsat bra. Men i sådana lägen gäller det verkligen att passa med vatten och gödning. Under soliga, varma dagar torkar krukorna upp på nolltid och det banar tyvärr väg för chilins ständiga följeslagare, vita flygare och löss! Så duscha och vattna flitigt!

Här berättar jag lite om årets chilifrönyheter. Många fröfirmor har numera chili i sitt sortiment.

'Apache' bildar en låg, kompakt planta som passar bra att odlas i kruka. Medelstarka, röda, ganska små frukter.
Sutton Seeds.

'Jalapeno' är "mild men ändå het", en sort som kan användas i många olika maträtter. För en varm patio eller ett växthus.
Sutton Seeds.

Tre sorters chilipeppar i en påse lanseras av Weibulls. De tre är 'Early Jalapeno' som är som föregående, men ska växa snabbare, 'Hungarian Hot Wax' som är en mildare sort, samt 'Buldog Hungarian Spice'.

'Hot Cheyenne' är en buskig, lågväxande sort passande för kruka på patio, växthus eller balkong. Medelstora, avlånga, orangefärgade frukter.
Thompson & Morgan

'Hot Tepin' kommer från samma firma som föregående och påstås vara "världens starkaste". Mexikansk, buskig sort med små klotrunda frukter.
T&M

'Tabasco' har vi vant oss vid som en stark sås. Nu finns chilisorten att köpa som frö också! Små, uppåtriktade gul/orange frukter som är extremt starka!
T&M.

'Cayenne Long Slim' tillhör också de starkaste och skall hanteras varsamt!
Weibulls.

'Anaheim' är i och för sig ingen ny sort, men den är ny i Weibulls sortiment. Mild och god, en bra nybörjarsort.

'Herkules' har släta, jämna, slanka frukter av Jalapeno-typ. De blir ca. 7 cm långa och röda vid full mognad.
Bröderna Nelsons Frö.

Örtagårdens Plantskola som har en stor sortering av chilifrö kommer med flera nyheter. Fröna finns även att köpa i vissa större Weibulls-butiker. Info och bilder, se www.ortagarden.com.

'Brazil' har fruktfärger från vitaste vitt till riktigt klarrött och ett sydamerikanskt temperament. En riktig höjdare till potatisrätter. Den mognar fram i flera färger en kaskad från vitt, blåvitt till gult, orange och rött.
Örtagårdens.

'Yellow Bumpy' är en kinesisk sort som smakar lika bra som den är vacker. Vackert gulglänsande frukt, stark med en mycket fruktig arom som påminner lite om citronskal. Den mognar fram redan i augusti-september.
Örtagårdens.

'Aji Blanco Cristal' en av årets stora överraskningar. Mild nog för att du ska kunna dela den, fylla halvorna med ost och gratinera i ugnen, men kan även användas i grytor. 10 cm långa vackert röda frukter, mognar tidigt och ger stora skördar.
Örtagårdens.

'Rumänsk Chile'. Den sätter täta klungor av vackert röda frukter som ger ett vackert chilipulver och är en gulashfavorit, lagom stark till grytor och salsor. I Rumänien används den att bota halsont.
Örtagårdens.

Gott Hett Chiliår önskas alla så-ivriga läsare!


'Apache'


'Jalapeno'


Tre sorters chilipeppar


'Hot Cheyenne'


'Hot Tepin'


'Tabasco'


'Cayenne Long Slim'


'Anaheim'


'Herkules'


'Brazil'


'Yellow Bumpy'


'Aji Blanco Cristal'


'Rumänsk Chile'
Foto: Fröleverantörernas egna bilder

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB