Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Nya chilin

Nu är det äntligen snart dags att få sätta igång att så chili!

Chilipeppar – Odling, Fakta & Nyheter 2024

Chili har på bara ett par decennier gått från ovanlig present till självklar modeplanta för både nybörjare och entusiaster. Antalet sorter har exploderat och svenska fröfirmor tävlar varje år om att erbjuda nya spännande chilisorter. Här får du lära dig mer om chilis botaniska bakgrund, styrka och odlingskrav, samt årets hetaste sortnyheter.

Botanisk bakgrund och namn

Chilipeppar – eller chili, chilipeppar, spansk peppar, peperoni, jalapeño, habanero – är samlingsnamn för de heta frukterna som tillhör släktet Capsicum. Detta släkte hör i sin tur till familjen Solanaceae, potatisväxter, samma familj som potatis, tomat, aubergine och många prydnadsväxter.

Svenska fackkällor såsom Kulturväxtlexikonet och Nationalencyklopedin rekommenderar stavningen chili(peppar). Däremot menar Svenska Chilepeppar Föreningen, att chilepeppar är mer korrekt eftersom "chili" borde syfta på maträtter lagade med chilipeppar och eftersom chilin egentligen inte har något släktskap med de äkta pepparväxterna (Piperaceae). Namnförvirringen är alltså både historisk och internationell.

Vill du veta mer om olika chiliarter, rekommenderas denna översikt av arter och sorter på Odla.nu samt artiklar av chiligurun Mats Pettersson.

Viktiga arter i odling

  • Capsicum annuum – störst bredd, många vanliga sorter som jalapeño, spansk peppar och paprika.
  • Capsicum chinense – de hetaste sorterna (t. ex. habanero).
  • Capsicum baccatum – många peruanska och sydamerikanska sorter (aji).
  • Capsicum frutescens – bl.a. tabasco.
  • Capsicum pubescens – oftast exotiska sorter som rocoto.

Styrka, smak och capsaicin

Styrkan eller "heten" i chili kommer från capsaicin, ett ämne som förekommer i olika koncentration beroende på sort. Särskilt mycket capsaicin finns i de vita mellanväggarna och vid fröerna, varför man kan minska hettan genom att ta bort dessa delar. Det finns minst fem olika former av capsaicin i varje frukt.

Chilins hetta mäts i Scovilleenheter, uppkallad efter Wilbur Scoville som 1912 tog fram en skala baserad på smaktest. Numera används laboratoriemetoden HPLC (High Pressure Liquid Chromatography) för exakt styrkemätning.

En enkel tumregel: ju mindre och spetsigare frukt, desto hetare chili – med undantag för klotrunda habanero, som tillhör de allra hetaste. Mogna chilifrukter har fylligare smak och ofta en mild sötma jämfört med de omogna gröna.

Hantering & lindring av hetta

Vid hantering av chili är det viktigt att tvätta händerna noga med tvål – och undvik att peta dig i ögon eller mun. Har du ändå fått i dig för stark chili? Drick gärna yoghurt, mjölk, ät bröd eller kokt ris. Vatten hjälper inte, eftersom capsaicin löses i fett och olja, inte i vatten.

Chiliodling i Sverige

Chili behöver lång utvecklingstid (ca 6–9 månader från sådd till skörd) och värme, så börja så redan i slutet av januari eller början av februari. Då hinner plantan blomma och bilda frukt även om du vill odla den på friland under den svenska sommaren. Men odling på friland kräver mycket skyddade, varma lägen i landet allra sydligaste delar. För de flesta är kruka – på varm patio, i växthus, uterum eller inomhus i soligt fönster – bästa alternativet.

Plantera i stora krukor och håll noga koll på vattning och gödsling, för under varma dagar torkar jorden snabbt. Torka och näringsbrist kan dessutom locka till sig skadedjur som vita flygare och bladlöss. Duscha gärna plantorna regelbundet och se upp för angrepp.

Årets chilifrö- och sortnyheter

Utbudet av chili har aldrig varit större, och svenska fröfirmor presenterar ständigt nya sorter:

Sutton Seeds

'Apache'

Kompakt, låg planta för kruka. Ger medelstarka, små röda frukter.

'Jalapeno'

"Mild men ändå het", passar till det mesta i köket. Lämplig på varm uteplats eller i växthus.

Weibulls

Tre sorter i en påse

'Early Jalapeno' (snabbväxande), 'Hungarian Hot Wax' (mild), samt 'Buldog Hungarian Spice'.

'Cayenne Long Slim'

En av de starkaste, skärs och hanteras med stor försiktighet.

'Anaheim'

Mild sort, fin för nybörjare.

Thompson & Morgan

'Hot Cheyenne'

Låg, buskig planta, passar bra i kruka. Medelstora, avlånga orange frukter.

'Hot Tepin'

Mexikansk buskig sort som påstås vara "världens starkaste", små klotrunda frukter.

'Tabasco'

Känd från het sås, nu även som frö. Små, uppåtriktade, mycket starka gul/orange frukter.

Bröderna Nelsons Frö

'Herkules'

Slanka, röda frukter av jalapeñotyp, ca 7 cm vid full mognad.

Örtagårdens Plantskola

Största sortimentet chili från svensk odling – sorterna finns även i vissa större Weibullsbutiker.

'Brazil'

Frukter i en färgkaskad från vitt till rött, passar gott till potatisrätter.

'Yellow Bumpy'

Kinesisk sort; stark, aromatisk och fruktig med citronskalston. Mognar tidigt (aug-sept).

'Aji Blanco Cristal'

Mild, perfekt att fylla med ost och gratinera eller använda i gryta. 10 cm långa röda frukter, tidig och rikgivande.

'Rumänsk Chile'

Bildar täta klungor av röda frukter, bra till chilipulver och gulasch, traditionellt använd mot halsont i Rumänien.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB