Aktuellt i november
November – Höstmörker, Dimma och Förberedelser
Nu har vi nått fram till årets näst mörkaste månad – november. Många känner igen den från skolkartans gamla benämning "Vintermånad", och visst märks det att vintern smyger sig närmare. Regnet övergår allt oftare i snö eller slask, och till och med talesättet från förr gör sig påmint: "Om Anders braska, skall julen slaska".
Höstdimma och novemberkänsla
November präglas av dimmiga morgnar och dagar, ett typiskt fenomen för senhösten i Sverige. Meteorologerna kallar vår vanliga höstdimma för advektionsdimma, som bildas när marken är kallare än luften ovanför. Lite mer romantiskt kunde man förr tala om älvrök – slingor av små vattendroppar som dansar över öppet vatten, bildade tack vare temperaturskillnaden mellan den kalla luften och det något varmare vattnet. Läs gärna mer om dimmans natur och stämning: Kura skymning i grå november.
Ljus i mörkret
Med novembermörkret följer också tiden för att tända ljus i fönstret och skapa egna ljuspunkter. Ljuset behövs verkligen när dagarna är korta och nätterna långa, men vi kan trösta oss med att det snart vänder mot ljusare tider. Till och med när vädret är ruggigt ute, kan vi låta oss inspireras av vackra bilder och texter i trädgårdsböcker och tidningar – en perfekt tid för vila, läsning och planering inför vårens projekt.
Sysslor ute och inne i november
Samtidigt finns det fortfarande en del sysslor att uträtta – både i trädgården och inomhus:
Tips: Aktiviteter och dekoration i november
Fira novemberhelger som Allhelgonahelgen, Mårtensafton, Fars dag och Första Advent ordentligt! Ta alla tillfällen att lysa upp mörkret med många levande ljus, vackra vinterblommor och mysiga dekorationer inne.
Samla dekormaterial: När marken är bar, passa på att samla mossa, grenar, kvistar, rönnbär, kottar och gräs till dina adventsdekorationer. Förvara mossan och bären i plastpåsar utomhus (gör lufthål!) så håller de sig fräscha längre.
Bind egna kransar, vinterbuketter och vackra girlanger till dörrarna och gravarna – det är lättare än man tror när man vågar! Här kan du få hjälp.
Gör fina äppelarrangemang till fåglarnas glädje och byt ut äpplena när de blir uppätna. Få inspiration till arrangemang här:
Titta över fågelmatarna, gör rent dem och börja mata så snart det blir kallt. När du en gång börjat, mata hela vintern så fåglarna alltid hittar mat på sitt stamställe.
Sätt gärna upp fler fågelholkar redan nu, de ger skydd mot kyla och blåst för småfåglarna under vintern.
Kontrollera dina ljusslingor i god tid, så att de fungerar när du vill hänga upp dem i trädgården. Köp gärna reservlampor om några lyser dåligt. Vad du kan göra av ljusslingor där bara några lampor fungerar, kan du se här.
Kreativa lösningar för belysning
- Var kreativ med belysningen: gröp ur en pumpa och placera en ljusslinga inuti, eller stick ut lamporna som piggar på en igelkott. Har du japanska lyktor (Physalis alkekengi var. franchetii) kan du trä små lampor i frökapslarna och hänga på grenar!
Trädgårdsskötsel och växtvård
Vattna vintergröna växter om det är torrt, särskilt rododendron, så klarar de vårvintern bättre. Täck jordytan med löv för att behålla fuktigheten.
Har du vinstockar, beskär dem före jul – sidoskott som har burit frukt klipps in till 1–5 ögon, så får du nya bärande skott till våren.
Glöm inte att kupa rosor och andra känsliga växter. Använd sand, torra löv och granris, och skydda extra känsliga klängrosor med säckväv om det behövs.
Se över och gör rent dina redskap, samt ta in vattenslangen och töm gamla tunnor så de inte fryser sönder.
Rensa undan löv på gångar så ingen halkar – lägg dem i komposten eller bred ut över rabatter som vinterskydd.
Fiska upp löv och skräp ur dammen och ta bort pumpen. Om du har fisk, lägg på ett nät mot rovfåglar och katter. Kontrollera också så dammen inte bottenfryser – det finns särskilda vintervakter att köpa.
Växtskydd och vinterförberedelser
Klipp inte ner perenner redan nu – deras fröställningar är vackra även vintertid och skyddar plantan mot kyla. Undvik att klippa ned gräsvippor – vatten kan tränga in i de ihåliga stråna och skada rötterna.
Kalka om det behövs, men undvik surjordsväxter.
Gräv gärna om komposten innan den fryser. Vattna om den är torr och var försiktig – det kan finnas en vintersovande igelkott där!
Hittar du tulpanlökar på rea kan du fortfarande plantera dem så länge jorden går att gräva i. Smålökar och narcisser planteras nu bäst i kruka och får stå svalt. Inspiration hittar du här:
Inomhustips för november
Nu är det också dags att satsa på julblommor om du vill driva upp själv – amaryllis, hyacinter, jultulpaner och tazetter. Ta reda på hur lång tid just din sort behöver för att hinna blomma till jul.
Vill du ha iskonvaljer eller julrosor, kan de behöva beställas i förväg. Läs mer om hur du gör med iskonvaljerna här.
När novemberrusket viner utanför, är det också extra mysigt att planera för kommande säsong eller kura ihop sig i soffan med en bok eller trädgårdstidning. Passa på att botanisera bland vackra bilder online, t.ex. i Odlas inspirerande länklistor, eller bläddra i frökatalogerna som dimper ner.
Dröm dig bort