Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i november

Nu är vi framme vid årets näst mörkaste månad november, vars gamla svenska namn var Vintermånad, för nu kommer ju regnet allt oftare som snö eller slask. Förr sa man att "om Anders braska, skall julen slaska".

Det är ofta dimmigt i november, dimma är ju något vi förknippar med senhösten. Meteorologerna säger advektionsdimma om höstdimman, den uppstår när marken är kallare än luften. Förr sa man mer romantiskt att det var älvrök över öppna vatten. Älvrök är slingor av små vattendroppar, de bildas när temperaturskillnaden är stor mellan den kalla luften och det varmare vattnet.

Vi får trösta oss med att det inte dröjer så länge nu tills det vänder igen mot ljusare tider och tända många ljuspunkter i mörkret. Vi kan drömma oss bort till våren och sommaren med hjälp av vackra bilder och trevliga texter i trädgårdsböcker och -tidningar.

För nu har vi ju tid att läsa och planera när det inte finns så mycket vi kan göra ute.

Det finns dock en del vi kan göra:

 • Helger och fester som Allhelgonahelgen, Mårtensafton, Fars dag och Första Advent infaller i november. Vi får ta alla chanser att fira, med många levande ljus och fina vinterblommor inomhus, för att glömma det tätnande mörkret som ruvar utanför.

 • När marken ännu är bar, passa på att samla material till adventsdekoration: mossa, vackra grenar och kvistar, rönnbär, kottar och gräs. Förvara mossan och bären i plastpåsar (gör lufthål, dock!) utomhus så torkar de inte så lätt.

 • Bind gärna egna kransar, vinterbuketter och girlanger till dörrprydnader och till gravsmyckning. Det är lättare än man tror, bara man vågar pröva. Här kan du få hjälp.

 • Gör också vackra äppelarrangemang till fåglarnas glädje. Byt ut äpplen allteftersom de blir uppätna.

 • Kolla dina fågelmatare, gör rent och häng upp dem när det blir kallare och fåglarna får svårt att hitta mat. När du en gång har börjat mata, se till att det alltid finns mat, för i kylan orkar fåglarna inte flyga så långt och leta efter andra matställen om maten på deras stamställe skulle ta slut. Fortsätt att mata fram till våren.

 • Om du tänkt sätta upp fler fågelholkar så kan du göra det redan nu, de ger skydd mot kyla och blåst under vintern.

 • Kolla ljusslingorna nu så de fungerar sedan när det är dags att hänga dem ute i trädgården. Köp reservlampor eller nya slingor om de inte funkar. Ingenting är så irriterande som när man står där på en helgaftonkväll och försöker hänga upp en slinga som sedan inte fungerar.

 • Vad du kan göra av de halvdana ljusslingorna där några lampor ännu lyser, kan du se här.

 • Du kan också gröpa ur en pumpa och placera en sådan väl använd slinga inuti som belysning. Eller göra små hål från pumpans inre och sticka ut de fungerande ljusen som taggar på en igelkott!

 • Om du har japanska lyktor, eller judekörs som den också heter (Physalis alkekengi var. franchetii) i trädgården, kan du kanske göra ett roligt arrangemang på några kvistar. Du tar en liten ljusslinga som du först arrangerar på grenarna och sedan trär du en "lykta" på varje lampa, se bild!

 • Vattna vintergröna växter om det inte regnar mycket, så att de klarar vårvintern bättre. Särskilt rododendron vill ha vällfyllda rötter när det börjar bli kallare. När du vattnat ordentligt, täck jorden med löv så att fuktigheten stannar kvar i jorden.

* Har du vinstockar, beskär dem före jul. Saven stiger tidigt i dem och man får inte röra dem efter julen, för då kan de börja blöda. De sidoskott som burit frukt kortas in till 1-5 ögon. Från dessa växer sedan de nya bärande skotten ut på våren.

 • Du har väl kupat dina rosor och andra känsliga växter? Om inte, gör det nu. Använd lätt jord, dock inte torv. Torra löv och granris är bra. I Rosariet i Göteborg använder man grov sand + granruskor till att kupa med. Det skall vara ett ordentligt lager sand för att göra nytta. Känsliga klängrosor kan även behöva ha säckväv lindat över hela växten.

 • Kolla så du har tagit in och gjort rent alla redskap, så de inte blir liggande och rostar ute i trädgården.

 • Vattenslangen har du väl också tagit in och tömt, liksom tunnorna med regnvatten?

 • Städa bort löv på gångar så att ingen halkar på de våta löven. Lägg dem i komposten eller låt dem torka och bred dem över växterna som vinterskydd.

 • Fiska också upp löv och annat skräp som har hamnat i dammen, så att de inte ruttnar och börjar lukta på våren. Ta bort ev. pump. Har du fiskar så lägg ett nät över dammen så att inte katter och måsar tar de nästan orörliga fiskarna som ligger i dvala. De behöver inte matas om de ligger i dvala, men se till så att inte dammen bottenfryser. Det finns en "vintervakt" att köpa till dammen, den ser till att det alltid hålls ett öppet hål i isen.

 • Du behöver inte klippa ner perennerna, många är ju vintervackra med sina fröställningar, dessutom samlas det lättare löv och snö och bildar skydd åt dem om de är oklippta. Att klippa ner gräsvipporna inför vintern är direkt skadligt, eftersom det då tränger in vatten i de ihåliga stråna och får rötterna att ruttna.

 • Kalka i trädgården om det behövs. Tänk dock på att inte kalka surjordsväxterna!

 • Gräv gärna om komposten nu innan den fryser till. Vattna om den är torr. Men var försiktig och titta noga, det kan finnas en vintersovande igelkott i den!! Du kan även använda kompostjord till att kupa upp känsligare växter.

 • Hittar du billiga tulpanlökar på rea så slå till, de går bra att plantera så länge jorden är grävbar. Smålökar och narcisser behöver däremot hinna rota sig, så enda möjligheten för dem så här års är att planteras i kruka, som man sedan förvarar i några plusgrader.

 • Det är dags att börja tänka på julblommor, om du tänker driva upp dem själv: amaryllis, hyacinter, jultulpaner och tazetter kan sättas nu. Kolla där du köper dem, hur lång tid varje sort behöver för att hinna blomma till jul.

 • Om du vill ha iskonvaljer och julrosor, behöver de kanske beställas i förhand, så att din blomsterhandlare kan ta hem dem. Här kan du läsa hur du gör med iskonvaljerna.

 • När vinden viner runt knuten, regnet och snöglopet piskar mot rutan och det är allmänt ruggigt ute, så är det ju skönt att kunna vara inne och förbereda för alla helgerna.

 • Man kan också kura ihop sig i soffhörnan med trädgårdstidningar och böcker eller surfa runt och titta på alla de fina trädgårdshemsidorna som finns. Adresser till sådana finns på Odlas länklistor.

  Och det är väl aldrig för tidigt att titta i frökatalogerna som dimper ner så här års och drömma sig bort till blommigare och varmare tider.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB