Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Kura skymning i grå november

Nu är vi mitt i årets mörkaste månad november – det känns mörkare än i december, då är det ju miljoner tindrande juleljus som ger tröst. Men för det grå och för mörkrets skull behöver vi inte alls känna oss nedstämda, det finns massor vi kan göra för att pigga upp oss!

Av Sylvia Svensson

Att göra vackra arrangemang för ute- och innebruk och förbereda för julen känns underbart och skingrar tankarna från allt det gråa. Och det finns mycket annat kul du kan sysselsätta dig med. Här kommer jag med några idéer!

Att göra ute

Säkert har du redan städat i trädgården, grönsakslandet och uteplatsen och gjort rent i växthuset. Men det finns småsysslor att göra ute ännu:

Ordna till fåglarnas vinterrestaurang och köp fågelmat

Kolla att ljusslingorna fungerar när det är dags att tända dem. Kanske kan du redan sätta upp dem utan att tända dem?

Vidare kan du kolla att snöredskapen är i ordning och att du vet var de finns. Snön kan komma som en överraskning och då behöver du ha dem lätt tillgängliga för kunna skotta dig ut ur huset.

Du kan också gå igenom trädgårdsredskapen och -möbler efter sommaren och ställa undan dem, snygga och servade, i väntan på våren.

När det blir frost och snö kan du göra egna is- eller snölyktor som du placerar utmed trädgårdsgången. Ta ett spann, häll i vatten, låt stå ute över natten när det är minusgrader, gör hål i isen nästa dag och häll ut det kvarvarande vattnet. Tippa sedan försiktigt ut den färdiga islyktan, placera en ljusstump inuti och lys upp kvällsmörkret. Du kan också göra lyktor av snöbollar!

Att pyssla inne

Som redan konstaterades ovan, så att göra vackra växtarrangemang för ute- och innebruk och förbereda för julen känns underbart. För kransar, girlanger, krukarrangemang och vintergröna bollar finns det instruktioner i separata artiklar. Se här:
Gör en barrboll Gör en girlang Kransmakerier Krukarrangemang

Du kan ta vara på färgglada höstblad och pressa dem för att göra tavlor och kort av dem.

Fallna, gråa eller mossiga grenar som du hittar på skogspromenad kan bli jättefina ersättare för julgran om du sätter dem i vas utan vatten och pyntar dem lite.

Du har väl köpt amaryllis- och hyacintlökar och planterat dem för att de ska hinna blomma till jul? Än hinner du om du hittar lökar som redan visar lite grönt.

Kanske vill du förkovra dig med något trevligt inför nästa sommar. Det finns många trädgårdskurser och trädgårdscirklar som du kan deltaga i nu under vintern. Eller kanske vill du göra en egen julbock av granbarr, sådana kurser anordnas också av vissa blomsteraffärer. Kolla dagspressen!

Du kan också tillverka dina julkort själv. Det finns både kurser, hemsidor och tidningar som lär ut ”cardmaking” eller så hittar du på helt enkelt själv.

Det har kommit en hel del nya trädgårdsböcker under året. Kanske finns dessa i ditt bibliotek eller läsecirkel? Jag kommer med tips om nya böcker lite längre fram som också passar bra som julklapp till trädgårdsvännen eller varför inte till dig själv?

Hur var det nu med den länge planerade listan med alla växterna som du har i trädgården? Kanske dags att börja med den nu? Gör den helt enkelt i Word eller Excel, eller varför inte manuellt i ett vackert häfte med bilder och allt! Titta på foton tagna under sommaren så kommer du ihåg vilka växter du har.

Det finns också trädgårdsplaneringsprogram för datorn där du kan leka med en ny plan för hela din trädgård.

Och sist men inte minst, delta i diskussioner på Odlas Forum! Där hittar du alltid likasinnat sällskap!

Snabbare än du anar är vi framme i december med massor av helger och ljus och sedan vänder det mot våren!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB