Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i november

Vi är framme vid årets näst mörkaste månad november, vars gamla svenska namn var Vintermånad. Regnet kommer allt oftare som snö eller slask och dagarna blir kortare. Lite pyssel finns det dock kvar att göra ute så passa på att få frisk luft när tillfälle ges!

Pynta

Samla material i naturen

När marken ännu är bar är det ett utmärkt tillfälle att samla material till adventsdekorationer – mossa, vackra grenar och kvistar, rönnbär, kottar och gräs. Vill du bevara materialet, förvara det i plastpåsar med lufthål utomhus så att det inte torkar ut.

Skapa dekorationer

Bind egna kransar, vinterbuketter och girlanger till dörrprydnader eller gravsmyckning. Det är både stämningsfullt och personligt.

Ljusslingor

Kolla dina ljusslingor redan nu, så de fungerar när det är dags att hänga upp dem ute i trädgården. Köp reservlampor eller nya slingor om någon är trasig. Få saker är mer frustrerande än en slinga som inte lyser när du just hängt upp den! Om du har en slinga där bara några lampor fungerar, se gärna tipsen här: Halvdana ljusslingor.

Du kan också gröpa ur en pumpa och placera en ljusslinga inuti – eller varför inte sticka ut små lampor genom pumpans skal för att skapa fantasifulla mönster. Har du japanska lyktor (Physalis alkekengi) kan du arrangera dessa på kvistar tillsammans med en tunn ljusslinga. Trä en lykta över varje liten lampa för ett färgglatt och stämningsfullt arrangemang, perfekt för inomhusbruk.

Fåglarna behöver hjälp

Bjud våra vänner på näring och skydd

Skapa arrangemang med mossa, kvistar, kottar och äpplen. Fåglarna uppskattar både skydd och föda – byt ut äpplena när de är uppätna.

Fågelmatare och holkar

Kontrollera och rengör dina fågelmatare innan du hänger ut dem. När du har börjat mata, fortsätt hela vintern så fåglarna kan lita på ditt matställe. Det finns också nya fröblandningar i handeln för insektsätande arter som allt oftare övervintrar, till exempel rödhakar.

Sätt gärna upp fler fågelholkar redan nu så att de kan nyttjas som skydd mot kyla och blåst. Ett litet tips: plocka in frostbitna rönnbär och gör gelé – lägg några klasar i frysen så har du en uppskattad julklapp till fåglarna längre fram när alla andra bär är slut.

Skydda växterna

Rosor, perenner och vintergröna

Känsliga rosor mår bäst av att kupas med luftig kompostjord, sand, torra löv eller granris. Undvik så kallad täckbark, eftersom den drar kväve ur jorden och kan bilda hårda iskakor kring rosen. Rosariet i Göteborg rekommenderar ett lager grov sand med granruskor ovanpå. Klängrosor kan behöva hela plantan lindad i säckväv.

Andra känsliga växter kan täckas med torra, luftiga löv och grankvistar. Vill du skydda mot vinterväta räcker ofta en tegelpanna eller glasskiva över två tegelstenar, så att regnet stoppas men luften ändå cirkulerar.

Vattna vintergröna växter som t.ex. rhododendron om det inte regnar mycket, så de klarar vårvintern bättre. Täck sedan jorden med löv när du vattnat. Men var noga: vattna endast när marken är frostfri, annars riskerar du hårda iskakor runt rötterna.

Vinstockar

Har du vinstockar? Beskär dem före jul – saven stiger tidigt och skador kan uppkomma om du väntar för länge. Klipp ner sidoskott som burit frukt till 1–5 ögon, så kommer nya fruktsättande grenar till våren.

Vill du ha mer inspiration inför vintersäsongen? Läs mer om vad som händer med växterna när det blir kallt: Växter i vinter.

Städa och ta in

Ta hand om redskap och utemiljö

Plocka in och rengör redskap och trädgårdsmöbler så de inte står ute och rostar eller förstörs. Glöm inte att börja tömma och ta in vattenslangen och eventuella regnvattentunnor.

Kör gärna över gräsmattan med klipparen om du har ett tunt lager löv – de blir fin gröngödsling när de finfördelats. Däremot bör du ta hand om eklöv separat eftersom de bryts ner långsamt och innehåller garvsyra som hämmar annat växtliv i komposten.

Städa bort löv på gångar så att du undviker halkolyckor i fuktigt väder. Lägg istället löven i komposten eller använd dem som vinterskydd över växter. Passa på att gräva om komposten innan frosten slår till – men titta noga så där inte ligger en vintersovande igelkott.

Rensa dammen från löv och annat skräp. Ta ut pumpen om du har en sådan, och lägg ett nät över dammen om du har fiskar – det skyddar mot skräp och rovdjur. Det finns även s.k. vintervakter som ser till att det alltid finns ett hål i isen så att syre kan komma ner i vattnet.

Klipp inte ner alla perenner! Många är fina på vintern med sina fröställningar, och de ger extra skydd åt både växter och smådjur. Gräsvippor ska absolut stå kvar över vintern för att undvika rötskador.

Plantera

Höstens sista chans och vinterns förberedelser

Fynda tulpanlökar på rea så länge jorden är grävbar – men kontrollera att de är friska och inte torra eller mögliga.

Smålökar och narcisser kan också planteras nu, men behöver hinna rota sig. Ett alternativ är att plantera dem i kruka och ställa dem frostfritt, för att sedan flytta ut dem på våren.

Plantera buskar och perenner så länge marken är mjuk, men vänta med vintergröna växter tills våren för att de ska klara sig bäst.

Det är också dags att börja driva upp julblommor som amaryllis, hyacinter, jultulpaner och tazetter. Tänk på att olika blommor behöver olika lång utvecklingstid; rådfråga där du köper lökarna. Vill du ha iskonvaljer och julrosor till jul? Dessa kan behöva beställas i förväg – läs mer om tillvägagångssätt i Vita vinterblommor.

Njut och fira!

November – en månad för mys

November rymmer många tillfällen till mys och firande – Allhelgonadagen, Gustav Adolfsdagen, Fars dag och ibland första advent. Tänd levande ljus och njut av vinterblommor inomhus för att glömma det tätnande mörkret utanför.

Pyssel och förberedelser

När vinden viner runt knuten och regnet slår mot rutan kan det vara skönt att kura ihop sig inne, pyssla och förbereda inför stundande helger. Många pysselbutiker ordnar julkortskvällar och flera blomsteraffärer har kurser där du kan lära dig att göra egna blomstergrupper.

Dröm dig bort!

Dröm dig bort till våren i soffan, bläddra i fina böcker och tidningar eller inspireras av vackra bilder och texter på trädgårdssajter – nu är stunden att planera nästa års grönskande drömmar!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB