Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i mars

I mars brukar den första vårbrådskan hinna ikapp oss trädgårdsmänniskor. Det finns en hel del göromål som skall hinnas med innan den allra hektigaste vårjobbarmånaden, april.

Nu har ljuset kommit och med det har livsandarna vaknat, både i trädgårdslandet och i oss själva.

Här har jag försökt göra lite stolpar på allt som helst inte skall glömmas bort mitt i allt som behöver göras.

  • Nu är det också tid att förkultivera de flesta sommarblommorna med lite längre utvecklingstid, så att de börjar blomma något tidigare än annars. Extraljus behövs dock fortfarande för att inte plantorna skall bli långa och gängliga.

  • Då är det mycket roligare att kunna plantera de första vårpenséerna när det börjar bli dags nu! De är små tuffingar som tål en frostknäpp på ner till -8 grader, men skulle det se ut att bli kallare är det ju bara att ta in krukan över natten. Gödsla rikligt så blommar de långt in på sommaren om du kontinuerligt plockar bort vissna blommor.

  • Vill du njuta av begonior, kannor eller Afrikas blåa liljor på sommaren så är det dags att ta fram knölarna nu och plantera i krukor med sand-torv-blandad jord. Förkultivera på ett ljust ställe i rumstemperatur.

  • Har du dahliaknölar i lagring kan du kolla hur de mår. I slutet på månaden eller i början på nästa är det söderöver dags att börja fördriva dem för senare utplantering. Plantera dem i stora krukor och när skotten kommit upp ställ krukan ljust och svalt så att skotten blir korta och knubbiga.

  • Du kan också tjuvstarta med fördrivna vårlökar som du hämtat fram från dina gömmor eller köpt färdiga på torget. Gör en underbar vårplantering att ställa på trappan. Senare kan du gräva ner lökarna i trädgården när de har gjort sitt i krukan.

  • Även de billiga vivorna som har funnits att köpa sedan december är fina att göra vårplanteringar av, kanske direkt i rabattkanten. De är egentligen perenner som kommer år efter år om du bor i de varmare zonerna.

  • Hyacinterna som du har sparat från julgrupperna kan du också gräva ner i trädgårdslandet så fort tjälen gått ur jorden. De får samla kraft och förhoppningsvis blommar de igen nästa vår.

* Driv kvistar som du klippt från buskar och träd. De kommer snabbt igång nu när knopparna redan hade börjat svälla lite. Hjälp till genom att duscha varje dag med blomspruta, så att inte knopparna torkar.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB