Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i mars

I mars brukar den första vårbrådskan hinna ikapp oss trädgårdsmänniskor. Det finns en hel del göromål som skall hinnas med innan den allra hektigaste vårjobbarmånaden, april.

Nu har ljuset kommit och med det har livsandarna vaknat, både i trädgårdslandet och i oss själva.

Här har jag försökt göra lite stolpar på allt som helst inte skall glömmas bort mitt i allt som behöver göras.

 • Nu är det också tid att förkultivera de flesta sommarblommorna med lite längre utvecklingstid, så att de börjar blomma något tidigare än annars. Extraljus behövs dock fortfarande för att inte plantorna skall bli långa och gängliga.

 • Då är det mycket roligare att kunna plantera de första vårpenséerna när det börjar bli dags nu! De är små tuffingar som tål en frostknäpp på ner till -8 grader, men skulle det se ut att bli kallare är det ju bara att ta in krukan över natten. Gödsla rikligt så blommar de långt in på sommaren om du kontinuerligt plockar bort vissna blommor.

 • Vill du njuta av begonior, kannor eller Afrikas blåa liljor på sommaren så är det dags att ta fram knölarna nu och plantera i krukor med sand-torv-blandad jord. Förkultivera på ett ljust ställe i rumstemperatur.

 • Har du dahliaknölar i lagring kan du kolla hur de mår. I slutet på månaden eller i början på nästa är det söderöver dags att börja fördriva dem för senare utplantering. Plantera dem i stora krukor och när skotten kommit upp ställ krukan ljust och svalt så att skotten blir korta och knubbiga.

 • Du kan också tjuvstarta med fördrivna vårlökar som du hämtat fram från dina gömmor eller köpt färdiga på torget. Gör en underbar vårplantering att ställa på trappan. Senare kan du gräva ner lökarna i trädgården när de har gjort sitt i krukan.

 • Även de billiga vivorna som har funnits att köpa sedan december är fina att göra vårplanteringar av, kanske direkt i rabattkanten. De är egentligen perenner som kommer år efter år om du bor i de varmare zonerna.

 • Hyacinterna som du har sparat från julgrupperna kan du också gräva ner i trädgårdslandet så fort tjälen gått ur jorden. De får samla kraft och förhoppningsvis blommar de igen nästa vår.

Kollektion 'Sommarsaga'
Ny kollektion 'Sommarsaga'
Handla nu

* Driv kvistar som du klippt från buskar och träd. De kommer snabbt igång nu när knopparna redan hade börjat svälla lite. Hjälp till genom att duscha varje dag med blomspruta, så att inte knopparna torkar.

 • Börja hålla koll på spirande rotogräs i rabatterna, de kommer upp fortare än du anar och ju snabbare du börjar rensa desto lättare går det nu när de ännu är späda och jorden är porös och fuktig.

 • Är vårvintern mild kan sniglarna vakna upp under brädor och liknande. Kolla och tag bort dem. Förbered dina angreppsmetoder mot den annalkande växtsäsongens sniglar och annat som du vill få bukt med.

 • Klipp ner dina övervintrande pelargoner och fuchsior. Ta vara på användbara sticklingar. Byt jord och ställ krukorna ljust och svalt.

 • Även större rumsväxter kan klippas nu, sådana som hibiscus, ficus och liknande. Låt gärna ett par veckor gå mellan beskärning och omplantering så växten hinner anpassa sig.

 • Börja så sakteliga gödsla krukväxterna igen. Ta halv dos och lite längre intervaller i början, öka sedan till normalintervall och -dos.

 • I slutet av månaden kan du också börja så i friland om du bor söderöver. Lök, rödbetor, dill och persilja gror långsamt och kan tåla en o annan köldknäpp, särskilt om du skyddar dem med växtskyddsfleece. Du kan även så i en kallbänk eller högre upp i landet en varmbänk.

 • Och så glöm inte bort att glädjas åt våren, lyssna på fåglarnas glada vårsånger (men köp öronproppar inför marskatternas vårarior) och le mot solen!!

  Läs mer:
  Det är dags för årets första frösådder!FröfrossaFröfrossa II Förkultivering

  De tidigaste bosättarna är redan i gång och söker bostad!
  De tidigaste bosättarna är redan i gång och söker bostad!

  Börja förkultivera sommarblommorna.
  Börja förkultivera  sommarblommorna.

  Gör rent i alla urnor och patiokrukor om du inte gjorde det redan i höstas.
  Gör rent i alla urnor och patiokrukor om du inte gjorde det redan i höstas.

  Även Agapanthus- och kannaknölarna startas nu för att hinna blomma.
  Även Agapanthus- och kannaknölarna startas nu för att hinna blomma.

  Klipp ner pelargonerna och ta sticklingar!
  Klipp ner pelargonerna och ta sticklingar!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB