Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i mars

Mars i trädgården – Starta året med förkultivering, vårplanteringar och skötsel

Mars är månaden då trädgårdslusten väcks på allvar – ljuset återvänder och knopparna sväller både hos växterna och trädgårdsmänniskor. Det är nu den första vårbrådskan gör sig påmind och det gäller att hinna med de viktiga förberedelserna innan den intensivaste vårmånaden, april, tar fart.

Nedan hittar du en uppdaterad och utökad checklista över mars månads trädgårdsbestyr, fylld med både inspiration och handfasta råd. Fördjupa dig gärna via de infogade länkarna för ytterligare tips kring odling, sådd och skötsel.


Viktigt att göra i mars – checklistan

Förkultivera sommarblommor och växter med lång utvecklingstid

Nu är tiden inne att förkultivera de flesta sommarblommor som har lite längre utvecklingstid, till exempel zinnia, lejongap, rosenskära och luktärt. För bästa resultat behövs extraljus så här års, för att undvika långa och rangliga plantor. Läs mer om bra metoder och knep i Det är dags för årets första frösådder!, samt frossa bland ännu fler tips under våra samlingsartiklar Fröfrossa och Fröfrossa II.

Vill du ha praktfull blomning redan i sommar gäller också att väcka och plantera knölar av begonior, kannor och Afrikas blå liljor (Agapanthus) nu. Sätt dem ljust och varmt i sand-torv-blandad jord.

För dig med dahliaknölar i vinterförvaring är det dags att se över hur de mår. I slutet av mars eller början av april (i södra Sverige) kan du så smått börja driva dem i stora krukor. När skotten tittar upp – ställ krukorna ljust och svalt för att få knubbiga, starka plantor.

Vårplanteringar för trappa och rabatter

Nu är den perfekta tiden inne att sätta ut de första vårpenséerna. De är riktiga små tuffingar som utan problem klarar en frostknäpp ned till -8°C. Om det hotar att bli kallare, flytta bara in krukan över natten. Med regelbunden bortplockning av vissna blommor och rejäl gödsling kan penséerna glädja dig långt in på sommaren.

Passa även på att skapa vårplanteringar med drivna vårlökar, antingen sådana du gömt undan efter jul eller köpt färdiga på torget. När de blommat över planterar du enkelt ner lökarna i trädgårdslandet – och får njuta av dem fler vårar framöver.

Billiga vivor som säljs under vinter och vår fungerar utmärkt i tidiga planteringar och är, förutom färgglada vårtecken, perenner i landets mildare delar. Glöm inte heller sparade hyacinter från julgrupperna – de kan nu sättas ut i trädgården så fort tjälen gått ur marken.

Städning och vårskötsel

I mars är det dags att göra rent i alla urnor och patiokrukor om du inte hann med det i höstas. Det förhindrar sjukdomar och ger dina växter en bra start på säsongen.

Klipp ner de övervintrande pelargonerna och fuchsiorna och ta gärna sticklingar av de finaste skotten. Byt jord och placera krukorna ljust och svalt. Även större rumsväxter som hibiskus och ficus mår bra av en uppfräschning – beskär nu, men vänta gärna någon vecka eller två med omplanteringen så plantorna hinner återhämta sig.

När årets tillväxt satt fart kan man börja gödsla kruk- och rumsväxterna igen. Börja med halv styrka på gödningen och låt intervallet vara lite längre mellan gångerna, för att senare öka till normala doser.

Trädgårdsland och odlingsytor: Gör grovjobbet tidigt!

Mars är utmärkt för att börja bekämpa spirande rotogräs – ju tidigare du börjar, desto lättare går rensningen när plantorna är små och jorden fortfarande är porös och fuktig. Är vårvintern mild, håll utkik efter vakna sniglar under brädor och andra gömställen och förbered förebyggande åtgärder mot säsongens skadedjur.

Beskär fruktträd och bärbuskar vid behov och passa på att driva prydnadskvistar till blom inomhus. Duscha med blomspruta dagligen så att knopparna inte torkar ut.

Sätt igång med sådd utomhus

I slutet av månaden kan du i södra Sverige (eller i skyddat läge) börja så vissa tuffa grönsaker direkt på friland, såsom lök, rödbetor, persilja och dill. Dessa tål lite kyla, men täck gärna med växtskyddsfleece vid nattfrost. Längre norrut passar det bra att så i en kallbänk eller varmbänk.


Njut av våren!

Sist men inte minst: glöm inte att ta till dig av våren med alla sinnen! Lyssna på fåglarnas glada sång (och ha öronproppar redo inför marskattens serenader), andas in det friska ljuset och gläds åt varje litet vårtecken. Nu börjar årets roligaste tid för oss trädgårdsentusiaster.


Läs mer:
Det är dags för årets första frösådder!
Fröfrossa
Fröfrossa II
Förkultivering


De tidigaste bosättarna är redan i gång och söker bostad!

Börja förkultivera sommarblommorna!

Gör rent i alla urnor och patiokrukor om du inte gjorde det redan i höstas.

Även Agapanthus- och kannaknölarna startas nu för att hinna blomma.

Klipp ner pelargonerna och ta sticklingar!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB