Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i maj

"Sköna maj, välkommen till vår jord igen…!"

Bara ordet maj låter som en ljuv musik! Denna ljuva månad på tröskeln till sommaren är mångas favoritmånad, så även min. Äntligen får vi vårt lystmäte av färger och liv. Grönskan exploderar omkring oss och maj "gör så att blommorna blommar". Vi får vara ute och njuta av den ljumma vårluften och titta på roliga vårcharader när fåglarnas ungar börjar lämna boet för vingliga flygfärder.

Visst finns det mycket som behöver göras i trädgården i maj, men det är ofta lustfyllda sysslor som man njuter av att få göra. Och så finns det egentligen inget som säger att man måste göra allt, man gör det som man tycker är roligt och glömmer inte bort att njuuuta och koppla av utomhus!

Så, plantera och gödsla

 • Direktsådder som man inte redan hunnit med kan man ju göra nu när jorden har hunnit bli varm. Om du är osäker, kan du köpa en billig jordtermometer och kolla så att jorden håller sådär 10-15 grader. Vissa växter, såsom bönor, vill ha ännu högre jordtemperatur, så med dem kan man vänta till mitten – slutet av månaden eller t o m till början av juni, alltså tills jordtemperaturen säkert är över 15 grader.

 • Lök kan man sätta så fort jorden rett sig och håller så där 10 grader, så har du inte satt dem ännu så är det dags nu.

 • Sätter potatis gör man också när jorden är tillräckligt varm, i södra landet kanske redan i april, så där kan den behöva kupas snart. Kanske sätter du några knölar i en hink för skörd på balkongen också. Egen, färsk midsommarpotatis "måste" man ju bara ha!

 • Plantera gärna några färdigdrivna tagetesplantor; varför inte kryddtagetes, Tagetes tenuifolia, mellan dina lök- och kålplantor. Då lurar du lök- och kålfjärilens honor att inte lägga sina ägg just där.

  Dessutom innehåller tagetes ämnen som gör att skadliga nematoder i jorden dör, så därför kan du varje år plantera några tagetes vid rosor, potatis och jordgubbar om du vill skydda dem.

  Skulle den gula eller orange färgen inte gå ihop med dina rosor så finns det ju sorter med krämvita blommor, och till och med sådana som inte blommar alls! På hösten myllar du sedan ner tagetesresterna i jorden.

 • Vitlöken har egenskaper som är effektiva mot svampsjukdomar, såsom mjöldagg och svartfläckssjuka. Sätt några svavelosande vitlöksplantor bland växter som brukar drabbas, det kan göra gott.

 • Gödsla! Höns- eller kogödsel, Chrysan och Algomin är bra som allroundgödsel, men Algomin skall man inte bre på surjordsrabatter där man odlar kalkskyende växter. Ge de växterna en speciell rododendrongödning. Rosorna tycker om hönsgödsel. Clematis som också äter mycket gillar också den, men de gillar även kogödsel, bara de får den nu när de börjar växa. En gång till vid midsommartid kan vara bra.

 • Vänd och sålla komposten om du inte gjorde det redan i april och bre ut den välbrunna, härliga myllan till buskar och perenner.

  Gräsmattor

 • Det är även bra tid att så gräsmattor i april - början på maj, gräset hinner växa till sig och bilda ordentliga rötter som klarar sommartorkan bättre. Bara du ser till att hålla det nysådda fuktigt tills det har etablerat sig. Så även i kala fläckar i gräsmattan, speciella reparationsådds-fröblandningar finns i småpåsar. Låt sedan gräsmattan vara ifred från stora och små fötter. Lägg hellre en gångstig med trampstenar som kan vara kvar även i den färdiga gräsmattan.

 • Gödsla de etablerade gräsmattorna med kvävegödning. Det finns speciell gräsmattegödsel i handeln. Det finns också toppdress-jord som man kan sopa in i gräsmattan. Att riva bort mossa är inte mycket lönt, man bara sprider den till nya områden och den kommer tillbaka. Så kratta igenom gräsmattan och ta bort skräpet, bara. Mår gräset bra så kan det själv konkurrera ut mossan.

  Rabatter och krukodlingar

 • Ta en titt på dina rabatter nu när det spirar och du kan se vad som ev. inte har klarat vintern. Kanske behöver det kompletteras? Vänta dock lite till om det är sena perenner, vissa kommer också upp väldigt sent.

  Och så planera först vad du behöver köpa till, det är lätt att drabbas av det Stora Ha-begäret när man väl står i plantskolan med alla frestelserna! Men för den delen, visst kan du ge efter om det är något du verkligen vill ha... man kan ju alltid göra nya rabatter! Glöm dock inte att också köpa några höstblommande perenner, även om de inte ser mycket ut för världen just nu. På hösten blir du glad för att du gjorde det.

 • I maj blommar tulpanerna och kanske ännu några av de sena narcisserna. Gå igenom dina lökväxter då och då och plocka bort deras vissna blomställningar så att de inte stjäl kraft från nästa års blomning genom att sätta frö. Den gröna blasten bör få vara kvar och ge näring åt löken, men den gör ingen människa glad. Du har väl varit klok och planterat yviga perenner intill? Annars gör det nu. Då kan du fläta de gulnande lökväxtbladen och dölja dem under de andra växternas blad.

 • Nu när man ser var lökväxterna finns, är det bra att sätta namnlappar på dem eller göra skisser och fotografera. När man ska plantera nya lökar på hösten, har man säkert redan glömt bort var man hade de gamla!

 • Ge en giva näring till dina lökväxter nu innan de går i sommarvila. Det finns speciell lökväxtgödning i handeln, men vanligt benmjöl går också bra. Gödsla de gamla lökarna en gång till på hösten när det är dags att sätta nya lökar.

 • Ordna stöd till högväxande perenner såsom pioner, riddarsporrar och liknande. Det finns snygga stöd att köpa numera, men man kan ordna egna av ris, pil eller bambukäppar.

 • Börja så sakteligen avhärda förkultiverade plantor. Låt dem stå ute när det är varmt, men ställ dem inte i direkt sol. I början kan du ha en tunn växtskyddsväv över dem. Låt dem i början bara stå ute under korta perioder, sedan allt längre, tills de vant sig och kan planteras på sina platser. Tar du bara ut dem med en gång och planterar så kan de dö av chocken!

 • Så fort frostrisken är över kan man börja plantera urnor, krukor och amplar med de mer frostkänsliga plantorna, såsom pelargoner, petunior, margaritor, fuchsior... Med krukodlingen har man ju den fördelen att om nattfrost ändå hotar, kan man ta in hela krukan.

 • Kallväxthuset kan tas i bruk nu åtminstone söderöver, men en frostvakt kan vara en bra investering. Vänta dock med att ta dit tomater och gurka tills du kan vara säker på att värmen består.

 • Så gärna ett eget snittblommeland med ettåriga sommarblommor. Kanske också några överblivna dahliaknölar och gladioler får plats där. Därifrån nänns man klippa rejäla gå-bort-buketter utan att det blir hål i paradrabatten och man kan också unna sig själv vackra vaser med blommor hela sommaren lång.

  Odjur och elände

 • Börja titta efter ohyra redan nu. De färgglada liljebaggarna har ju redan dykt upp och ju förr du börjar bekämpa dem och annat elände desto bättre.

  Läs mer: Liljebaggar! och Liljebaggen - grann men glupsk

 • Många bra snigel- och andra odjurstips finns det här, kolla: Ogräs & Odjur

  Och så har den nya bekämpningsmetoden med nematoder godkänts för användning i hemträdgården, kanske dags att pröva? Nemaslug heter medlet och finns att beställa på nätet.

 • Håll efter ogräset, det sprider sig nu som en löpeld om man inte passar det! Hinner du inte riva bort alla maskrosorna från gräsmattan så ta åtminstone bort blommorna, så blir det förhoppningsvis lite mindre frö! Men lägg dem inte i komposten, de kan gå i frö där också!

 • Och så ät upp dina ogräs! Späda blad av maskros, kirskål och våtarv kan du ha i salladen. Och de späda nässlorna ska man ju också äta upp! De innehåller massor med vitaminer! Nässelbröd, nässelpaj, nässelsoppa, nässelplättar... aaahh!

  Klipp till och greja

 • Du gick väl igenom dina redskap i höstas, smorde upp dem, slipade och reparerade? Ta en titt till så de är i topptrim nu när de skall användas. Smörj ev. en gång till.

 • Maj är syrenernas tid, så ta in buketter och njuuut! Men skulle det vara så att dina bondsyrener är gamla och risiga, med några glesa vippor längst upp, får du gå radikalt fram och såga ner hela buskaget till några dm över marken! Lämna dock kvar några yngre skott på stubbarna. Detta skall man göra efter blomningen eller så på vårvintern, inte nu när de just ska till att blomma.

  Sedan håller du efter syrenerna genom att ta bort några av de äldsta grenarna vart tredje-fjärde år så att buskarna hålls "unga". Denna underhållsbeskärning kan du göra efter blomningen nu på våren.

 • Nyp också av blomklasarna från syrenerna efter avslutad blomning så busken inte slösar kraft till att sätta frö, och så är det ju snyggare också.

  Gör så även med rododendron. Men var försiktig så du inte bryter av de intillsittande nya skottanlagen.

 • Du kan även beskära andra vår- och försommarblommande buskar efter att blomningen är över, det är ju synd att beskära dem på vårvintern, för då tar man ju bort blomningen!

 • Rosorna skall man beskära när björkarna har musöron är en gammal visdom. Och det är bra, för då kan man vanligen se vilka ögon som har börjat växa och alltså är vid liv. Beskär över ett utåtgående öga om du vill ha en yvig, bredväxande buske. Klätterrosor som man vill ska växa smalt uppåt kan man också beskära över ett inåtgående öga om det passar bättre.

  Rabattrosorna beskärs hårt vartannat år, 10-15 cm över marken, vartannat år tar man lite mindre, till 25-30 cm över marken.

  Klätter- och buskrosor behöver man inte gå så hårt åt, man gallrar bara varje år.

  Ta bort ev. döda, gamla eller skadade grenar och sådana som växer åt fel håll ända nere vid marken. Annars kan man bara justera alltför långa spjut och glesa ut risiga smågrenar.

 • Clematis skall också putsas eller beskäras. De tidigblommande putsas bara lätt, de senblommande som enbart blommar på årsskott kan klippas något hårdare, gärna redan på hösten men det går att göra ännu. Det viktiga är att ge varje slinga utrymme att växa och blomma bra, så att de inte bildar täta härvor där mjöldagg kan frodas!

 • Ta fram trädgårdsmöblerna, kolla om de behöver målas eller oljas? Kanske behöver sittkuddarna tvättas eller förnyas? Altantrallen kanske också behöver oljas? Och hur ser det ut med utegrillen?

  Njut!

 • Bind glada maskroskransar med barnen och lär dem hur man gör en sådan, antingen att ha på huvudet eller som armband. En bra träning inför midsommarfirandet då det ju också skall bindas kransar.

 • Har du hägg, syrener eller liljekonvaljer i närheten, så gör en underbart doftande bukett till utebordet. I den friska vårluften är doften inte alltför påträngande och den ger oss glada minnen från forna skolavslutningar, när vi hade hela den långa, härliga sommaren framför oss.

 • Gör en läcker rabarberpaj av de första, späda rabarberstjälkarna.

 • Och så gå ut med kaffebrickan och njut av denna underbara månad full av blommor, fågelsång i buskarna och humlesurr i fruktträden! Det är nu livsandarna vaknar ordentligt i våra vintertrötta kroppar!


Anemone nemorosa


Vårblomtunna från Gbg's Botan


Vårlig gräsmatta


Redskap i behov av vård


Lök i långa banor


Tagetesplantor m.m.


Pelleterat hönsgödsel


Färsk vitlök


Plantskolebesök


Liljebagge


Maskroskrans


Kurre äter glass


Doftkruka på gång


Prunus 'Hally Jolivette'


Änglatårar


Stöd


Beskärning


Azalea 'Pallas' och Clematis alpina


Clematisbeskärning


Blommande päronträd


Rabarberpaj

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB