Aktuellt i maj
Maj – porten till sommarens trädgårdsliv
Bara ordet maj låter som ljuv musik! Denna efterlängtade vårmånad står som porten till sommaren och är mångas, också min, absoluta favorit. Äntligen får vi njuta av färgernas återkomst, av fågelsång och explosionen av liv överallt. Grönskan tar fart, solen värmer – och hela naturen både syns och hörs på ett sätt som bara maj kan bjuda på. Vi kan vistas ute, njuta av den ljumma vårluften och titta på när fågelungarna vingligt lämnar boet för sina första flygturer.
Visserligen finns det mycket som behöver göras i trädgården i maj, men det handlar mest om lustfyllda sysslor som är rogivande att utföra. Och kom ihåg: det finns ingen som säger att du måste göra allt – välj det du tycker är roligt, njut och vila mellan varven!
Sådd och plantering
Nu är den perfekta tiden att göra direktsådder om du inte redan hunnit med det – jorden har blivit varm. Med en enkel jordtermometer ser du om temperaturen närmar sig 10–15 grader, och vissa växter, som bönor, väntar gärna på ännu lite högre jordvärme.
Lök sätts när jorden är redo och håller rätt temperatur, så har du inte gjort det än är det dags nu. Potatis sätter du på samma villkor – i söder gör man det ofta redan i april och kan därför behöva kupa snart. Glöm inte att någon potatis i en hink på balkongen ger extra tidig skörd och midsommarpotatis är ju närmast obligatoriskt!
Det är även en ypperlig tid att så gräsmatta eller laga slitna gräsytor. Sådden kommer igång snabbt och gräset hinner etablera bra rötter inför sommartorkan – kom bara ihåg att hålla sådden fuktig tills gräset kommit upp. Se gärna till att lägga gångar av trampstenar för att spara det späda gräset från tramp.
När gräsets tillväxt tar fart är det dags att gödsla, gärna med specialgödsel för gräsmatta (eller toppdress-jord). Glöm gamla metoder som att riva bort mossa – ett friskt gräs kan konkurrera ut mossan själv om du bara krattar igenom och tar bort skräp, och gödslar ordentligt.
Tips på samplantering
Många odlingsväxter gynnas av att planteras tillsammans med naturliga växtskydd. Testa att plantera några färdigdrivna tagetesplantor mellan lök och kål för att förvirra lökflugor och kålfjärilar – och för att hålla skadliga nematoder borta! Skulle du inte vilja ha de gula eller orange färgerna, finns det även cremevita sorter eller till och med sådana som knappt blommar.
Vitlök har dessutom fina egenskaper som hjälper mot svampsjukdomar som mjöldagg och svartfläckssjuka – plantera några svavelosande vitlöksplantor bland känsligare växter, alternativt tillsammans med rosor och jordgubbar.
Gödsling är extra viktig nu på våren. Använd höns- eller kogödsel till rabatter och grönsaker, och välj speciell rhododendrongödsel till surjordsväxter. Rosor älskar hönsgödsel, clematis trivs både med höns- och kogödsel om den ges när plantan börjar växa kraftigt – gärna en gång till lagom till midsommar.
Omsorg för växter och jord
Ta gärna en extra titt på trädgårdsredskapen nu innan säsongen drar igång – smörj och slipa vid behov så jobbar de lättare. Vänd och sålla även igenom komposten om du inte hunnit tidigare och bred ut myllan runt buskar och perenner.
Planteringar & beskärning
Avhärda alltid förkultiverade plantor i tid – låt dem stå ute korta stunder när det är varmt och undvik direkt sol. Skydda gärna med växtskyddsväv, och vänj dem gradvis vid utomhusklimatet innan du planterar ut dem.
När risken för nattfrost är över kan du plantera urnor, krukor och amplar med mer frostkänsliga växter – så som pelargoner, petunior, margeriter och fuchsior. Överraska med doftkrukor och färgkombinationer!
Glöm heller inte att stötta högväxande perenner som pioner och riddarsporrar – du kan använda färdiga växtstöd eller göra egna av bambu, ris eller pil.
Maj är också en perfekt tid för att ta fram trädgårdsmöblerna, se över om de behöver tvättas, oljas eller lagas, och fundera på om uteplatsen behöver ett lyft inför den varma säsongen.
Ogräs & skadedjur
Ogräset växer snabbt nu – passa dig för maskrosornas fröbollar och ta bort blommorna direkt, men lägg dem inte i komposten då de kan fröa av sig där också. De späda bladen av maskros, kirskål, våtarv och nässlor är delikata och fulla av vitaminer – prova nässelsoppa, plättar eller nässelbröd!
Håll koll på ohyra, särskilt liljebaggarna som kan dyka upp tidigt. Ju förr du börjar bekämpa dem, desto bättre kontroll så de inte tar över. För tips mot sniglar och andra skadeinsekter, se Odlas snigelråd.
Beskärning och blomning
Efter blomning är rätt tid att beskära vår- och försommarblommande buskar, annars går värdefull blomprakt förlorad. Syrener, till exempel, kan sedan hållas unga genom att regelbundet ta bort äldre grenar efter blomning. Vill du fräscha upp en gammal bonssyren gör du det bäst direkt efter blomningen genom att såga ner buskaget rejält, men bevara yngre skott på stubbarna.
Ta även bort vissna blommor från lökväxter så att lökarna inte försvagas inför nästa års blomning. Låt blasten sitta kvar – den göder löken, men kan döljas med hjälp av yviga perenner. Att ge lökväxterna lite extra näring nu med lökväxtgödsel eller benmjöl är också klokt.
Rosor beskärs när björken har ”musöron”—det vill säga när bladen just spricker ut. Rabattrosor beskärs rejält vartannat år, och mindre året därpå. Klätterrosor och buskrosor glesas ur och gallras försiktigt. Clematis beskärs beroende på art, men överlag gäller att inte låta dem bli för täta.
Njutning, vila & inspiration
Maj är också syrenernas tid – bär in en doftande bukett och njuuut. Läs mer om hur du kan få dina syrenbuketter att hålla längre här. Skapa egna vackra snittblommeland där du kan klippa rejäla buketter till både hem och vänner under hela säsongen.
Glöm inte att bjuda in barnen till vårens roliga aktiviteter! Bind glada maskroskransar, plocka violer till mor, eller ta en promenad och njut av hela teatern av anemoner, vårligt gräs och blommande fruktträd.
Avsluta gärna majdagen ute med en kopp kaffe, en härlig rabarberpaj, fågelsång och humlesurr – för nu väcks livsandarna verkligen i våra vintertrötta kroppar!
Så njuter du hela månaden
Låt maj bli en månad av både aktivitet och vila – där lust och upptäckarglädje får gå först i din trädgård!
Bilder och ytterligare inspiration finner du direkt i artikeln