Liljebaggar
Liljebaggen – ett hot mot dina liljeväxter på våren
Så var det dags igen! Så fort vårsolen börjar värma och liljeskotten skjuter upp ur jorden, är liljebaggarna där som på beställning. Det är nästan inte en fråga om om de kommer, utan när. Om du inte har en osannolik tur, eller helt saknar liljeväxter i trädgården, så kan du räkna med besök! Efter den milda vintern är dessutom extra många liljebaggar kvar som klarat övervintringen – något som verkligen märks för många med vackra krolliljor i rabatten.
Man blir snabbt besviken när man hittar liljebaggar på sina liljor – oftast har de redan hunnit göra flera hål i de späda bladen. Särskilt förtjusta verkar de vara i madonnaliljor och krolliljor, men de flesta sorters liljor fungerar. Även Lilium speciosum 'Rubrum', trots sina läderartade blad och svalkande skuggplats, kan angripas, även om inte lika gärna som de andra. Inte heller andra liljeväxter går fria: olika sorters Fritillaria, som kejsarkrona och kungsängslilja, kan också hamna på liljebaggens meny.
Liljebaggens utseende och livscykel
Den fullbildade liljebaggen, Lilioceris lilii, är lätt att känna igen med sitt vackra, lackröda skal och en längd på 6–8 mm. Baggen övervintrar i jorden och kommer fram för att para sig så fort solen känner varm. De kan dessutom flyga, vilket gör att de snabbt sprider sig bland trädgårdens alla liljor.
Efter parning lägger liljebaggarna klungor med orange ägg på undersidan av bladen. Äggen kläcks efter cirka två veckor och ofta hinner baggarna utveckla två generationer under samma sommar. Larverna, som är välkända för sin glupskhet och bajskorvsliknande uppsyn – ofta inlindade i sin egen avföring – kan snabbt kaläta hela växten utom stängeln.
Liljebaggens fiender – och hur du bekämpar dem
Liljebaggens vuxna individer syns ofta på liljebladen där de lyser röda i solen. För att få bukt med problemen är det viktigt att börja bekämpa dem tidigt på våren, innan de hinner föröka sig. Ju ihärdigare du är, desto större effekt får du – och allra bäst är det om grannarna också hjälper till!
Bästa sätten att bekämpa liljebaggen:
Handplockning
Smyg dig på baggarna försiktigt, för känner de vibrationer eller ser din skugga, kastar de sig till marken och visar sin svarta undersida – då är de nästan omöjliga att hitta. Vänta tills de rör sig igen och fånga dem snabbt. Trampa eller kläm ihjäl dem mot ett hårt underlag. Baggarna skriker ibland (därav smeknamnet “liljetuppar” på vissa språk).Använd t-sprit
Om du inte vill klämma, ha en burk med en skvätt t-sprit redo. Släng baggarna direkt i burken där de snabbt bedövas och drunknar. Genom att hålla burken under bladet där du försöker fånga baggen riskerar du mindre att den rymmer.Prova myrmedel
Det finns rapporter om att “Myrr” eller “Stoppa myror” kan ha effekt. Baggarna får myrmedlet på sig när de faller ner och kan dö av det. Är du hårt drabbad kan detta vara värt att testa.Plocka bort ägg och larver
När du ser de orange äggen under bladen, plocka bort dem direkt. När äggen kläcks och larverna väller ut i röda, geggiga klumpar är det lätt bäst att använda rejäla gummihandskar. Dra försiktigt utmed liljebladet och samla larverna i en spann vatten, skölj av eländet där – men kom ihåg att trampa ihjäl larverna i vattnet efteråt.Grannsamverkan
Uppmana grannarna att plocka liljebaggar. Om inte alla hjälps åt är risken stor att du aldrig blir kvitt skadedjuren.
Om du inte bekämpar liljebaggarna kommer de snabbt kaläta hela liljan, något som för många trädgårdsälskare är ett stort avbräck!
Vill du inspireras av liljornas skönhet och varför de är värda att kämpa för? Se gärna bilderna av några av våra mest älskade liljor:
- Vita krolliljor i kvällssolen
- Lilium speciosum 'Rubrum' med amiralfjäril
- Lilium 'Triumphator'
- Liljebaggar på äventyr
Var uppmärksam, var ihärdig – och lycka till med jakten på liljebaggarna!