Sniglar
Nu är det hög tid att börja jaga sniglarna. I år finns dom extra många av, då typ "alla" gamla klarade sig pga. den milda vintern och de övervintrande sniglarna har nu krupit fram från sina hålor för att lägga ägg! Så varje snigel man fångar och dödar nu på våren innan de hinner lägga sina ägg innebär kanske 100 färre sniglar vid midsommar!
Den snigel som ställer till med störst problem i trädgårdarna är den spanska skogssnigeln, eller mördarsnigeln som den också kallas. Den är ganska lik vår svenska skogssnigel, men ljusare brun och oftast bredare på mitten. Att den kallas mördarsnigel beror på att den är så glupsk, den kan äta på sina egna döda artfränder och den är speciellt förtjust i växter med stark doft. Även åkersnigeln kan ibland finnas i stora mängder och då kan den också göra skada. Däremot är det inte snäckorna som är det stora problemet, även om de också kan knapra på några blad, men inte så att man behöver jaga dem.
Karakteristiskt är att man aldrig hittar sniglarna om man går ut och letar på dagen, eftersom de gömmer sig undan solen under växter, stenar och brädbitar. Så ett sätt är att lägga ut brädstumpar som man lyfter på varje kväll och då brukar man hitta sniglar under dessa.
De kommer fram i skymningen och kryper då gärna upp på smaskiga blad, där de kan plockas med hjälp av ficklampa.
Man kan också lägga ut salladskålblad på kvällen, som sniglarna älskar, intill de plantor som ofta angrips. Så kan man sedan gå ut och samla massor av sniglar, både vuxna och nykläckta små, från salladskålbladen!
Man vittjar bladen genom att doppa dem i en hink vatten. Då trillar sniglarna av och bladen kan förvaras svalt i en plastpåse för att läggas ut igen påföljande kväll. Så får man hålla på tills det inte finns fler sniglar. Men det gäller att hela grannskapet engagerar sig, annars kommer nya krypandes under staketet.
Det skrivs mycket om ölfällor för att fånga sniglar, men jag tycker att man får tag i alltför få sniglar på det viset för att det ska vara effektivt. Salladskål tycker jag är effektivare!
Det finns mer eller mindre bestialiska sätt att döda sniglarna. Kokhett vatten eller att trampa på är nog det mest humana, men i och för sig är själva dödandet en bisak.
Det är infångandet som är det viktiga, för infångas måste de ju om man ska kunna döda dem. För en snigel som har hunnit kläckas stannar ju hela växtsäsongen i trädgården, kalasar på dina växter och sedan övervintrar den och ger upphov till massor av nya sniglar påföljande år.
Sniglar har några naturliga fiender, t.ex. äter grodor och paddor sniglar, åtminstone när de ännu är små. Igelkottar äter också sniglar och tillhör trädgårdens nyttodjur. Vissa sorters höns och ankor äter också sniglar, men tyvärr har få möjlighet att hålla dessa hjälpredor spatserandes i trädgården.
Det finns också miljövänliga bekämpningsmedel med järnfosfat att köpa: Ferramol Snigel Effekt och Snigel Fritt, båda har samma innehåll. De består av små blå korn som sprids ut runt växterna. Smakämnen i kornen lockar sniglarna att äta och när de fått i sig medlet, skadas matsmältningsorganen och de tappar aptiten. Då drar de sig undan och dör efter några dagar. Medlet är inte farligt för andra djur, men vissa fåglar äter det gärna, vilket gör att en del medel kan gå till spillo, så man bör sprida ut det så att bara sniglarna hittar det, under stora blad t.ex.
Det finns legio med sätt att försöka bli av med sniglarna. Här har du massor.
Boken 50 sätt att mörda en snigel av Sarah Ford, utgiven av förlaget Prisma, är en bitvis mycket rolig läsning med möjliga och omöjliga metoder att överlista och döda trädgårdens fiende nummer 1.
ISBN 91-518-4345-5
Det har kommit en andra bok i serien som heter Sniglar, småkryp och andra inkräktare. Också den är en rolig läsning om hur man skyddar sin trädgård från slemmiga sniglar, glupska flygfän och grannens katt. Samt om hur man omhuldar de nyttiga insekterna.
ISBN 91-518-4760-3
En tredje bok i ämnet heter Mördarsniglar. Lär känna dina fiender. Den är skriven av Jeanette Thelander och utgiven av Ordsmedjans förlag. ISBN 91-974688-1-9
Praktiska råd och tips varvas med de senaste forskningsrönen och beskrivningar av anatomi och livscykel.
Tuppen Pavarotti på snigeljakt